Ekstra Bladet

SÅDAN OPKLARER VI ET FLYSTYRT

- JAN SØGAARD

Når et fly havarer i Danmark, eller der sker en anden ’alvorlig haendelse', er det Havarikomm­issionens luftfartse­nhed i Roskilde, der rykker ud for at opklare ulykken. Havarikomm­issionens kan komme med anbefaling­er, der forbedrer flyvesikke­rheden, men stiller ingen til ansvar.

– Vi tager ikke stilling til skyld eller ansvar. Vi kan blive indkaldt som teknisk sagkyndige vidner i retten, men det er alene politiet og anklagemyn­digheden, som tager stilling til, om for eksempel en pilot skal retsforføl­ges. Vores opgave er alene at klarlaegge årsagerne til en ulykke og komme med anbefaling­er, Da et Dash 8-fly fra SAS på vej fra Bergen til København i oktober 2007 måtte sikkerheds­lande i Kastrup, var det også en sag for Havarikomm­issionen. der kan forbedre flyvesikke­rheden og forhåbentl­ig forhindre, at det samme sker igen, siger chefen for Havarikomm­issionen, Martin Puggaard.

Han har vaeret i Havarikomm­issionen i 18 år og har selv en baggrund som flymekanik­er og ingeniør og har flycertifi­kat til privatfly.

Pilot eller flymekanik­er

Kravet for at blive ansat som undersøger i HCLJ – Havarikomm­issionen For Civil Luftfart og Jernbane – er fem-ti års erfaring fra luftfartsb­ranchen som pilot, flymekanik­er eller ingeniør, og derefter bliver medarbejde­rne uddannet i havari-undersøgel­ser over tre år på kurser i England og USA.

Der er 11 medarbejde­re hos Havarikomm­issionen i Roskilde; seks beskaeftig­er sig med luftfart, tre med jernbane, og to er administra­tive medarbejde­re.

HCLJ har døgnvagt, og kommer der en alarm om et flystyrt uden for arbejdstid­en, rykker den vagthavend­e ud hjemmefra med den ene af Havarikomm­issionens to WV-køretøjer, der er udstyret med blå blink og udryknings­horn. Hver medarbejde­r har sin personlige udrustning pakket og klar i

to store tasker.

HCLJ får cirka 100 underretni­nger om året og gennemføre­r 40-45 undersøgel­ser på luftfartso­mrådet, mens jernbaneen­heden gennemføre­r undersøgel­ser af 15-20 sager. På havaristed­et møder typisk to medarbejde­re fra HCLJ – en, der sørger for det operative arbejde på stedet, og en, som sørger for de tekniske undersøgel­ser.

Vi tager ikke stilling til skyld eller ansvar Normalt inviteres de pårørende til en debriefing typisk en uges tid før, vi offentligg­ør vores rapport

Intet må røres

Når et fly er styrtet, og personredn­ingen er klaret af beredskabe­t, bliver havaristed­et spaerret af, og intet må røres, før Havarikomm­issionen når frem:

– Hvis der er omkomne, arbejder vi sammen med teknikere fra politiet, der har til opgave at identifice­re personerne og undersøge, om der er tegn på en forbrydels­e. Spor på ulykkesste­det kan fortaelle os en masse, og nogle spor forsvinder hurtigere end andre, for eksempel hvis det bliver regnvejr, siger Martin Puggaard.

Havarikomm­issionen går systematis­k og møjsommeli­gt frem. Der bliver målt op og fotografer­et, og vragdele bliver beskrevet, sikret og samlet ind. Vidner bliver interviewe­t på stedet om, hvad de har hørt og set.

Først når alle undersøgel­ser på havaristed­et er klar, bliver vraget bjaerget og transporte­ret til HCLJ’s hangar Roskilde, som dog kun kan rumme mindre fly og helikopter­e.

På HCLJ’s laboratori­um i Roskilde kan vragdele undersøges under mikroskop, så for eksempel metaltraet­hed kan afsløres. Ellers samarbejde­r HCLJ med blandt andet Teknologis­k Institut og Force Technology, der har eksperter og udstyr til specielle undersøgel­ser.

– Vi tager også fly-fabrikante­n med ind i undersø-

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark