Ekstra Bladet

MØJSOMMELI­GT PUSLESPIL:

Hvis et fly forulykker i Danmark, er kommission­en døgnet rundt klar til at rykke ud

-

gelserne, der ofte er så teknisk komplicere­de, at vi skal bruge fabrikante­ns viden, siger Martin Puggaard.

Taet kontakt til pårørende

Imens indsamler HCLJ alle data om flyvningen; radardata, vejr-data samt radiokommu­nikationen mellem pilot og kontroltår­n. Ligeledes indsamles oplysninge­r om pilotens helbred, uddannelse og flyvetimer, flyets vedligehol­delse og flyve-historik. Derefter kan kommission­en sammen med de vigtige data fra flyets ’sorte boks’ rekonstrue­re hele flyvningen. Hvis der er omkomne, obduceres den eller de draebte for at sikre oplysninge­r om for eksempel sygdom hos piloten.

Under hele undersøgel­sen har Havarikomm­issionen taet kontakt til pårørende til eventuelle omkomne personer. De har typisk mange spørgsmål til en ulykke, som HCLJ’s medarbejde­re forsøger at besvare uden at konkludere en ulykkesårs­ag, før undersøgel­serne er faerdige.

– Pårørende kommer nogle gange, mens vi arbejder. Normalt inviteres de pårørende til en debriefing typisk en uges tid før, vi offentligg­ør vores rapport. Så får de en orienterin­g før alle andre om, hvad vi er nået frem til, og vi spørger, om de vil se luftfartøj­et i vores hangar, så de på den måde kan sige et sidste farvel, siger Martin Puggaard.

Brudgom draebt: Kunstflyvn­ing gik galt

24. marts 2012: En kunstflyve­manøvre gik helt galt, da en 42-årig pilot fra Vojens skulle give en 37-årig kommende brudgom en god oplevelse på hans polteraben­d. Piloten lavede en såkaldt ’wing-over’-manøvre i lav flyvehøjde hen over terminalby­gningen, hvor gaesterne ventede, men flyet ramte en gruppe traeer i cirka otte meters højde og styrtede. Brudgommen blev draebt, mens piloten blev svaert kvaestet, men overlevede. Manglende traening i kunstflyvn­ing og begraenset erfaring med flyet var medvirkend­e årsager til flystyrtet, sagde Havarikomm­issionen.

js@eb.dk

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark