Ekstra Bladet

Klovnen af London kan blive

- ULRIK BACHMANN

Den 52-årige tidligere borgmester i London Boris Johnson siger selv, at han er en kluddermik­kel.

Det kom måske bedst til udtryk, da han sidste år var på officiel opgave i Tokyo. Her mejede han på brutal vis ved et uheld en tiårig japansk dreng ned under en gade-rugby-kamp.

Men politikere­n med det viltre hår og den bramfri tone havde allerede på det tidspunkt vist briterne, at han kan vaere underholde­nde. Som regel klovner han mere bevidst i taler og i interview.

Fremstår som favorit

Da premiermin­ister David Cameron oven på det britiske Leave forleden annoncered­e sin afgang, gjorde bookmakern­e med det samme Boris Johnson til favorit til at overtage.

Skal man tro tidligere udtalelser fra netop Cameron, så har hans tidligere studiekamm­erat fra Eton og Oxford gode chancer for at nå til tops.

– Jeg har altid sagt, at jeg vil have mine stjernespi­llere på banen, skrev Cameron selv på Twitter, da Johnson i august 2014 fortalte, at han stillede op til det britiske underhus.

BBC er på linje: ’Boris Johnson er den største stjerne i britisk politik’, skrev tv-stationen.

Saetter frømaend ind

Da valgkampen om borgmester­posten i London i 2008 var på sit højeste, formåede Johnson at få smilet frem hos mange. Emnet var kampen mod cykeltyve. – Vi sender frømandsko­rpset ind gennem vinduerne til dem, sagde han. På sin første dag som borgmester foreslog han, at hans ansatte skulle have noget crack, så de kunne arbejde de første 24 timer uden pause.

God til at undskylde

Fire gange er han blevet sat i forbindels­e med udenomsaeg­teskabelig­e affaerer, men han bliver altid tilgivet. Af konen og af offentligh­eden. Han har måttet sige undskyld til byer og nationer, som han har kaldt dovne eller afhaengige af stoffer og sociale ydelser.

Boris Johnson har hidtil ikke afvist tanken om at blive premiermin­ister. Da han i 2012 var i USA for at reklamere for sin bog ’Johnson’s Life of London’, fortalte han til New York Magasine, at ’en af grundene til, at jeg straeber efter den øverste magt i England, er, at jeg vil sikre, at London får en ny lufthavn’.

London er en fed by

Samtidig gjorde han opmaerksom på, at London er en fed by. – Vi søger til byerne, fordi der er et større udvalg af piger på barerne. Det er et reprodukti­vt valg. Det er nummer et. Men frem for alt søger mennesker med talent til byer for at blive berømte. De kan ikke blive berømte i en forpulet landsby.

Kan ikke stoppes

Ifølge bookmakern­e er der tilsynelad­ende ingen, der kan stoppe Johnson. Forfatter Andrew Gimson fortaeller i en biografi, at Johnson er en ’maverick (en der går mod strømmen, red.), der ikke kan se en vogn med aebler uden at ville vaelte den’.

Frem for alt søger mennesker med talent til byer for at blive berømte. De kan ikke blive berømte i en forpulet landsby Han er to år aeldre end Cameron. Hvis han ikke bryder gennem nu, så får han nok aldrig en ny chance

Om Johnsons vilje til at gå efter titlen siger Gimson:

– Han kan maerke uret tikke. Han er to år aeldre end Cameron. Hvis han ikke bryder gennem nu, så får han nok aldrig en ny chance.

ulba@eb.dk

 ?? FOTO: ZUMA PRESS ??
FOTO: ZUMA PRESS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark