Ekstra Bladet

Leave har skabt politisk kaos

-

Briternes afstemning om medlemskab i EU har skabt indenrigsp­olitisk kaos. Det fortaeller lektor på CBS Ole Helmersen, der er specialist i moderne britisk politik.

– Sejren til Leave-fløjen har skabt en kaotisk situation. De, der stod i spidsen for Leave-kampagnen, aner nu ikke, hvad de skal stille op. Og de har travlt med at sige det modsatte af, hvad de sagde under valgkampen, siger Ole Helmersen.

Efter David Cameron valgte at annoncere sin afgang, er der ingen, der har mandat til at forhandle en aftale om udtraeden af EU på plads. Først til oktober forventes en ny konservati­v leder på plads. Ole Helmersen kan godt forestille sig, at kaos vil vare ved.

Labour i opløsning

Også i Labour er der ballade. Flere kraever partiforma­nd Jeremy Corbyns afgang. Heriblandt Helle Thornings mand, Stephen Kinnock, der har valgt at kvitte sin post i det såkaldte skygge-kabinet, der er en gruppe af talsmaend, der repraesent­erer opposition­en i Storbritan­nien.

– Labour er naermest i opløsning. Halvdelen af skyggekabi­nettet er skredet. Der er vildt pres på for at få Corbyn til at traekke sig, siger Ole Helmersen.

Ifølge Ole Helmersen fortaeller afstemning­en i Storbritan­nien om andre indenrigsp­olitiske problemer, der har ligget og ulmet. Der er forskelle mellem land og by. Forskelle mellem unge og aeldre. Og så er der i det hele taget udfordring­er med at få samlet Storbritan­nien.

– Der har vaeret en hård sparekurs, som isaer har ramt de dårligst bemidlede. Uligheden er steget. Reallønnen er faldet. Desvaerre er der ikke umiddelbar­t udsigt til, at der sker en aendring lige med det samme, siger Ole Helmersen. – Når jeg besøger Amerika, anlaegger jeg en overklasse-accent og opfører mig upåklageli­gt for at opretholde det sofistiker­ede og modne image, som UK har. – Som den fjerne østat Papua New Guinea, hvor man holder kannibalor­gier og slår høvdingen ihjel. (Har senere undskyldt). – Napoleon, Hitler, forskellig­e mennesker har prøvet på det her, og det ender altid tragisk. EU er et forsøg på at gøre det samme, men på en anden måde. (Har senere undskyldt).

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark