Ekstra Bladet

Han skylder intet

- THOMAS TREO FOTO: CLAUS BONNERUP

Paul McCartney Jyske Bank Boxen, Herning, i aftes Paul McCartney var som bekendt med i The Beatles engang. Historiens bedste band er jo som bekendt gået i opløsning. Og det er McCartney faktisk også.

Sådan lød det i hvert fald i Herning. Det kan han ikke vaere bekendt.

I løbet af en stilfaerdi­gt trissende maratonkon­cert kom veteranen fra Liverpool ingen vegne på den midtjyske hede.

Magien, karismaen og ånden er vaek. Forduftet.

Lyden af botox

Legenden er lige fyldt 74, og hans alder taget i betragtnin­g var stemmen såmaend haederlig nok, men som på Roskilde Festival i fjor mindede nutidens McCartney om et dårligt plagiat af datidens McCartney.

Han ligner en, der har fået godt med botox i ansigtet. Og sådan lød det også.

Saetlisten var ellers en herlig blanding af meget kendte og mindre kendte skaeringer fra hele karrieren med både The Beatles, Wings, som solist og tilmed The Quarrymen.

Når man kan få evergreens på niveau med ’Let It Be’, ’Maybe I’m Dizzy Mizz Lizzy-frontmande­n Tim Christense­n er Beatles- og McCartney-fan om en hals. Han missede koncerten på Roskilde Festival sidste år, men oplevede ham i stedet i Stockholm.

– Der havde han en god sangdag, siger Tim som kommentar til kritikken, der har lydt de senere år om, at McCartneys stemme ikke laengere er, hvad den har vaeret.

– Han skylder ikke noget, Amazed’ og ’Love Me Do’ til at lyde visne, så nytter det imidlertid ikke meget, at man har et af verdens flotteste sangkatalo­ger med i bagagen.

Intetsigen­de band

McCartneys intetsigen­de band er medvirkend­e til at anonymiser­e ikonets gerning. Kvartetten er Las Vegas’ svar på Kjukken. Han burde have råd til noget bedre.

Den harmløse underholdn­ing forvandled­e ikke ligefrem de 12.500 publikumme­r i Jyske Bank Boxen, som blev udsolgt på 25 minutter, til frådende vilddyr, der kunne finde på at flå deres saede fra hinanden.

McCartney var bare aftenkaffe­n efter den suppe, steg og is, de havde indtaget i sponsor-logen.

Lennon hyldet

En rå ’Let Me Roll It’ rev lidt ridser i nostalgien­s slumrende nydelighed, mens ’Blackbird’ og ’And I Love Her’ strejfede den bedårende naensomhed, der er et af Sir Pauls adelsmaerk­er.

Ellers var højdepunke­rne ganske betegnende anekdoter om blandt andre Jimi Hendrix, ’Blackbird’ og George Harrison. Dem fortalte McCartney i øvrigt også på Roskilde, hvor vi tillige fik den rørende historie om baggrunden for ’Here Today’, som han skrev til John Lennon efter kollegaens død.

Lennon fik aftenens største bifald, og hvis vildbassen havde vaeret i live, så var han nok ikke faldet af på den. Det er McCartney.

Magien, karismaen og ånden er vaek. Forduftet tom@eb.dk

På grund af Ekstra Bladets deadline er anmeldelse­n skrevet efter koncertens 135 af forventede 165 minutter. Laes anmeldelse­n af hele koncerten på eb.dk/musik. fastslår Tim Christense­n og understreg­er, at han kommer så vidt muligt, når Beatlen besøger landet.

Den tidligere musik-program-medarbejde­r på DR Trine Fensmark er stadig ikke kommet sig over, at hun mødte Paul McCartney til et interview på et hotel i Stockholm for efterhånde­n en del år siden.

– Vi havde fået et kvarter, men da hans folk begyndte at kigge på uret for at vise, at vi skulle til at slutte, gav McCartney os et kvarter mere.

Fik taget et billede

’Jeg skal nok sige, hvornår de skal gå’, fortalte han, siger Trine Fensmark, der også fik taget et billede sammen med McCartney.

Det viste hun rundt, da hun var ude og spise med gemalen, Jens Hoffmann, før koncerten.

Så foreslog en anden af gaesterne, at hun kunne tage et billede med ham.

– Så kan du sige, at du har mødt Karl Stegger, sagde han, og han lignede ham sgu. Det er det sjoveste, jeg har hørt i årevis, klukler Trine Fensmark.

Racerkører­en Tom Kristensen beundrer McCartney for evnen til at skrive sange, som man øjeblikkel­ig kender, når man hører dem.

– De ligger på tungen, uanset om man ikke hører dem hver dag.

all Trine Fensmark, tidligere musik-program-medarbejde­r på DR, har interviewe­t Paul McCartney. Her ses hun sammen med gemalen, Jens Hoffmann.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark