Ekstra Bladet

NYHEDER Troldmande­ns tri

I Det regnes for blasfemi at melde fra til landsholde­t, men der er en chance for, at Messi vender tilbage, mener tv-kommentato­ren Jonas Schwartz

- MORTEN KIERSGAARD ESPERSEN

KRISE I ARGENTINA: Verdens bedste fodboldspi­ller har valgt at stoppe på Argentinas landshold i en alder af 29 år. Spørgsmåle­t er, om Lionel Messi alligevel kan taenkes at vaere tilbage på holdet til VM i Rusland i sommeren 2018. En af Danmarks førende eksperter i argentinsk fodbold, Jonas Schwartz, mener, at det kraever to ting.

– Der skal tages hånd om problemern­e i det argentinsk­e fodboldfor­bund (AFA), og så skal han maerke, at stemningen omkring ham vender, så han kan maerke kaerlighed­en fra folket, der ligesom skal sige: ’Vi har brug for dig’, siger Schwartz til Ekstra Bladet.

– Messi er traet i hovedet af alt det postyr, der er omkring hans person, når han er med landsholde­t. I Argentina ser både pressen og befolkning­en, hvor fantastisk han er i Barcelona, men de føler ikke, at han leverer i de største kampe for Argentina, siger Schwartz og henviser til både Copa América-finalen sidste år og VM-finalen i 2014.

Mere end blot fodbold

Meldingen om Messis landsholds­stop kom umiddelbar­t efter finale-nederlag i årets Copa America, hvor Argentina for andet år i traek tabte til Chile efter straffespa­rkskonkurr­ence, og denne gang braendte Messi straffe og skuffede igen, selv om det forinden var blevet til fem mål i turneringe­n.

– Landsholde­t i Argentina har en sindssyg stor position i samfundet, og det kan vi slet ikke forstå i Europa. Det er meget mere end blot fodbold. For en argentiner er landsholde­t det største, og det er derfor, Messis stop chokerer mange. Det er naesten blasfemi, siger Schwartz, der kalder problemern­e i fodboldfor­bundet alvorlige.

– Det har vaeret et stort kaos i forbundet siden VM 2014, hvor den tidligere praesident døde, og det har helt sikkert haft betydning for Messis stop. Han orker ikke sådan en bør nehave mere, siger Schwartz, der fortaeller om store logistiske problemer internt.

– Og så har Messi nok forventet større beskyttels­e fra forbundet, men fordi det har vaeret i kaos, så har spillerne og landstraen­eren følt sig meget alene i forbindels­e med kritikken af landsholde­t.

Flere kan stoppe

Argentinsk­e medier fortaeller, at også Javier Mascherano stopper, og både Sergio Agüero og Gonzalo Higuaín menes også at stoppe, mens der på rygteplan meldes om landsholds­stop for Lavezzi, Di Maria, Banega og Biglia – altså otte spillere i alt.

– Jeg har også laest, at flere vil stoppe, for man skal jo sige ja til at fortsaette to år mere til VM 2018, men man skal nok lige lade sommeren gå og lade VM-kvalifikat­ionen starte igen, og så kan der måske vaere mere styr på forbundet, og finalen er kommet på afstand, og så kan det vaere, at nogen alligevel fortsaette­r, siger Schwartz.

Når så mange spillere stopper samtidig, så kunne man spekulere i utilfredsh­ed med landstraen­er Tata Martino, men det er ikke tilfaeldet. Martino fortalte ellers i efteråret, at han var stoppet på landsholde­t for laengst, hvis han var Messi.

Messi er traet i hovedet af alt det postyr, der er omkring hans person, når han er med landsholde­t For en argentiner er landsholde­t det største, og det er derfor, Messis stop chokerer mange

– Faktisk var det en ros til Messi, for landstraen­eren følte, at Messi blev kritiseret for hårdt, men alligevel havde nosser til at blive. De to har et godt forhold, og det er en samlet spillertru­p, der støtter Martino, siger Schwartz.

Masser af råmaterial­e

Argentinas naeste kamp er 1. september mod Uruguay i VM-kvalifikat­ionen, og uanset antallet af landsholds­stop vil Argentina kunne stille et slagkrafti­gt hold.

– De har mange unge spillere på vej, som man også vil se til OL. De har navne som Vietto, Icardi, Correa og Dybala, så der er masser af råmaterial­e, men det er store profiler, der forsvinder, og det er godt, at der stadig er to år til VM, siger Schwartz.

Skal der styr på forbundet, og skal Messi komme tilbage, så kraever det formentlig et praesident­skifte.

– Messi har tidligere støttet en stor medie-person ved navn Marcelo Tinelli, men han trak sig før seneste praesident­valg, der så endte med at blive annulleret på grund af stemmefusk. Kommer han tilbage, kan Messi se, at der vil vaere ordnede forhold på vej, siger Schwartz.

Finale-nederlaget mod Chile var Argentinas syvende finale-nederlag på stribe. Siden 1995, hvor man tabte til Danmark i King Fahd Cup, så har man tabt fire Copa America-finaler, en Confederat­ions Cup-finale og en VM-finale. Messi har vaeret med i fire af nederlagen­e.

1995 – Danmark-Argentina 2-0 – King Fahd Cup Danmark indledte Argentinas finale-nedtur, da Michael Laudrup og Peter Rasmussen scorede målene i finalen i turneringe­n, der var forløberen til Confederat­ions Cup. Argentina havde spillere som Javier Zanetti, Roberto Ayala, Ariel Ortega, Gabrial Batistuta med, mens Hernan Crespo så hele finalen foran 35.000 tilskuere. 2004 – Brasilien-Argentina 6-4 straffe (2-2) – Copa America Argentina stillede med stjerner som Kily Gonzalez og Javier Saviola, mens unge Carlos Tévez og Javier Mascherano også var med. Adriano udlignede imidlertid tre minutter før tid, og så braendte Andres D’Alessandro og Gabriel Heinze i straffespa­rkskonkurr­encen.

mke@eb.dk

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark