Ekstra Bladet

DØMT FOR PIGE-DRAB EFTER 17 ÅR

- THEA PEDERSEN AMANDA H. ALBERTS

Det var et simpelt hårstrå, som faeldede ham for drabet på den kun 12-årige Kristin Juel Johannesse­n, der en august-aften i 1999 blev fundet kvalt i en skov i Larvik, Norge. Men det var også selvsamme hårstrå, der kort efter dommen på 12 års faengsel i 2001 pure frikendte manden: den dengang 26-årige Henning Hotvedt. Nu sender dna nordmanden bag tremmer igen.

Slår til med dna-beviser

Sagen mod Henning Hotvedt har skrevet historie i Norge, da det er første gang, at en mand, der var blevet frifundet efter en ankesag, igen kom for en dommer for selvsamme forbrydels­e.

Det er dna-beviser – dengang som nu – der er hele omdrejning­spunktet i den spektakula­ere sag. Under retssagen i 2001, hvor Hotvedt naegtede sig skyldig, var det i sidste ende det famøse hårstrå, der reddede ham.

Stammede fra kvinde

Hårstrået blev i første omgang ført som bevis, fordi – det via saerlige undersøgel­ser i Tyskland – viste sig at stamme fra et såkaldt mitokondri­elt dna – nedstammet fra Hotvedts mors side.

Inden ankesagen i landsrette­n afslørede yderligere dna-teknologi dog, at håret reelt stammede fra en kvinde, hvorfor tiltalen blev frafaldet og Hotvedt gik fri.

Nu, 17 år efter Kristin cyklede ned for at bade i en sø med en veninde, men aldrig nåede frem, viser dna-teknologie­n sig dog at ramme den i dag 39-årige familiefar som en boomerang. Denne gang er det spor fra pigens fingernegl­e, der blev ført som bevis i retten.

Som led i almindelig retsmedici­nsk efterforsk­ning sikrede politiet dengang hudrester under den døde piges negle. Tilbage i 1999 var brugen af dna i kriminalsa­ger kun i sin vorden, og først sidste år lykkedes det teknikere at udvinde så meget materiale, at en brugbar dna-profil tonede frem: Endnu en gang pegede pilen mod Henning Hotvedt.

En gave for politiet

I forbindels­e med en narkotika-sag, hvor man mistaenkte Hotvedt, valgte han at afgive

 ?? FOTO: PRIVAT/SCANPIX ?? Hendes morder aldrig dømt
12-årige Kristin Juel Johannesse­n blev en sen aften fundet kvalt i Hedrum i Larvik i Norge.
FOTO: PRIVAT/SCANPIX Hendes morder aldrig dømt 12-årige Kristin Juel Johannesse­n blev en sen aften fundet kvalt i Hedrum i Larvik i Norge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark