Ekstra Bladet

POLITIET: Foraeldre bortførte 17-årig pige til tvangsaegt­eskab

Politiet og den danske ambassade fik reddet hende efter to måneders fangenskab

- JAN SØGAARD js@eb.dk

Politiet og den danske ambassade i Islamabad i Pakistan har reddet en 17-årig københavns­k pige fra fangenskab og tvangsaegt­eskab i Peshawar.

Den opsigtsvae­kkende sag har vaeret hemmeligho­ldt, men Ekstra Bladet kan nu fortaelle, at den 17-åriges foraeldre stod bag kidnapning­en, ifølge politiet.

Foraeldren­e forsøgte at afsaette hende som brud i Peshawar og fik en raekke tilbud fra interesser­ede maend, som foraeldren­e dog ikke i første runde fandt passende.

Far varetaegts­faengslet

Imens fik Københavns politi i dyb hemmelighe­d anholdt og varetaegts­faengslet pigens 42-årige far, der er sigtet for frihedsber­øvelse og ulovlig tvang. Det skete, efter at et familiemed­lem havde anmeldt hende forsvundet.

Faengsling­en af faderen lagde pres på hans 36-årige hustru, der opholdt sig i Pakistan sammen med datteren. Moderen indvilgede til sidst i at køre datteren til den danske ambassade i Islamabad, hvor den 17-årige bad om hjaelp til at komme hjem til Danmark.

Ambassaden sørgede for, at hun kom på et fly til København, mens den 36-årige mor forblev i Pakistan.

Mor efterlyst

Hun er nu varetaegts­faengslet 'in absentia' på de samme sigtelser som hendes mand og efterlyst.

Men Danmark har ingen udlevering­saftale med Pakistan, så med mindre den 36årige frivilligt rejser hjem til Danmark eller bliver anholdt i et andet land, bliver det svaert at få hende retsforful­gt.

Derfor er det foreløbig kun den 42-årige far, der er blevet tiltalt for langvarig frihedsber­øvelse af datteren og ulovlig tvang ved at forsøgte at tvinge hende til et aegteskab i Pakistan. Han naegter sig skyldig. Faengsling­en af den 42-årige er netop blevet forlaenget frivilligt, og retssagen mod ham finder sted til december.

Holdt fanget i to måneder

Ekstra Bladet har fået indsigt i anklageskr­iftet, der beskriver, at den 17-årige blev holdt frihedsber­øvet i Pakistan i perioden fra 13. februar til 7. april i år.

Den 17-årige blev lokket til at rejse til Pakistan med sin mor under påskud af, at de skulle på familiebes­øg.

I Peshawar blev den 17-årige først holdt indespaerr­et i et hus, som tilhører moderens familie. Kort efter ankomsten til Pakistan fik pigen frataget sin mobiltelef­on, sine penge og sit danske pas, som moderen sørgede for at braende.

Senere blev den 17-årige flyttet til et hus i byen Kohat, mens bestraebel­serne på at finde en aegtemand til hende fortsatte.

Fik flere aegteskabs­tilbud

Anklageskr­iftet beskriver, at den 17-årige under trusler om vold og mod sin vilje skulle indgå aegteskab med en ukendt pakistansk mand. Pigens mor modtog i Pakistan flere tilbud om aegteskab med datteren, og hjemme i Danmark fik pigens far også et telefonisk tilbud om en aegtemand.

Foraeldren­e acceptered­e ikke umiddelbar­t tilbuddene, men ifølge tiltalen så ville et tvangsaegt­eskab vaere blevet gennemført, så snart en passende bejler havde meldt sig.

Pigen er nu fyldt 18 år, og de sociale myndighede­r og politiet har taget hånd om hende efter hjemkomste­n til København.

Sagens anklager Anders Larsson bekraefter overfor Ekstra Bladet, at pigen kom hjem til Danmark takket vaere Peshawar er provinshov­edstad i den nordvestli­ge graensepro­vins og en af de fattigste og mest tilbagestå­ende områder i Pakistan. Samtidig er det også Taleban-land. et samarbejde mellem dansk politi og den danske ambassade i Pakistan. Men politiet ønsker ikke inden retssagen at oplyse naermere om aktionen.

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP
 ?? Grafik: ML Foto: Bing ??
Grafik: ML Foto: Bing

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark