Ekstra Bladet

Psykiater: Svaert at vaere ung i dag

- AMALIE LOUISE LARSEN FOTO: LINDA JOHANSEN al@eb.dk

Ungdomstid­en har altid vaeret en periode, hvor de fleste udtrykker sig og afprøver livets forskellig­e facetter, men det er i dag blevet så vanskeligt at vaere ung, at rigtig mange unge ender i psykiske problemer.

Ifølge Sundhedsst­yrelsens nationale sundhedspr­ofil fra 2014 kaemper 25,7 procent af unge mellem 16-24 år med et dårligt mentalt helbred.

Store forventnin­ger

Der er imidlertid ingen undersøgel­ser, som viser, hvorfor ungdommen er saerligt svaer, men Anne Lindhardt, psykiater og formand for Psykiatrif­onden, tror, at samfundsno­rmerne har en finger med i spillet.

– Ungdomstid­en er en spaendende og svaer periode, og det har den altid vaeret. Men der er nok kommet en større opmaerksom­hed på, hvad der er det rigtige, og hvordan man skal have det for at vaere rigtig, fortaeller hun.

– De krav til en selv, som unge ikke bare får indefra, men også fordi de maerker nogle omgivelser, der har bestemte forventnin­ger, kan vaere større, end de egentlig kan honorere, og der er for lidt plads til bare at vaere til, supplerer hun.

– Der er stor forskel på at have en psykisk sygdom og at opleve psykiske problemer, og på samme måde er der forskel på behandling­en. En stor del af de psykisk sårbare er nemlig ikke syge nok til at komme i behandling i psykiatrie­n.

Ej heller er de raske nok til at klare en uddannelse og en ungdom med høje krav til at kunne praestere og vaere perfekt, forklarer Anne Lindhardt.

– Vi mangler helt sikkert nogle tilbud til de unge, der ikke passer ind i psykiatrie­n. Samfundet skal også kunne håndtere dem, siger hun.

Gå ikke alene med det

– Men hvis man går og grubler meget over noget, bør man i første omgang tage det op med kammerater eller voksne, man har tillid til. Lad vaere at gå for meget alene med det.

 ??  ?? Poul Nyrup Rasmussen taler med frivillige til åbningen af et nyt Headspace-center i Helsingør.
Poul Nyrup Rasmussen taler med frivillige til åbningen af et nyt Headspace-center i Helsingør.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark