Ekstra Bladet

Legendaris­k Olsen Bande-hus holdt flyttedag

Det Gule Palae blev i gårrykket op i ét stykke og flyttet fra København

- Pc@eb.dk

Det Gule Palae blev løftet over 20 meter op og hen over spor og kørelednin­ger, før det blev sat på blokvognen. Det var få centimeter, der afgjorde om tårnet kunne komme igennem eller ej. Her måtte et birketrae beskaeres kraftigt, før det palaeet kunne passere.

af tårnet er Remissen i Gedser, selv om planerne oprindelig­t var nogle andre.

– Vores idé var, at huset skulle stå hos Nordisk Film i Valby. Det var en sjov idé, men de har simpelthen ikke pladsen til det derude. Så kontaktede vi Jernbanemu­seet i Odense, for der holder Grisen – det lille orange tog, der også er med i filmen. Samtidig er det Ove Sprogøes fødeby, så det gav god mening, at Det Gule Palae kunne stå der. Men de var ikke specielt interesser­ede i huset, fortaeller formanden for fanklubben og fortsaette­r:

Tårnet skal i brug

– Så rettede Gedser Remisse selv henvendels­e til os og sagde, at de gerne vil have det ned til dem. Dels fordi de ligger taet på det gamle Østtysklan­d, hvor Olsen Banden-filmene er meget populaere. Samtidig er Gedser Station den station, vi alle

kender som Korsbaek Station fra 'Matador'. Det er samme produktion­sselskab, der stå bag 'Olsen Banden' og 'Matador', og mange af de samme skuespille­re er med begge steder. Derfor er der en fin samhørighe­d i det hele, siger han.

I Gedser skal tårnet ikke bare stå til pynt, fortaeller Rune Holm Calusen.

– De vil genetabler­e tårnet som aktivt kontroltår­n. Det vil sige, at det kommer til at styre remissen dernede med drejeskive og skiftespor. Så man kan sige, at Det Gule Palae kommer tilbage til fortids storhed.

Derfor har det virkelig også vaeret vaerd at kaempe for, siger han.

Når Det Gule Tårn lander i Gedser, bliver stueetagen lavet til et Olsen Banden-museum, mens det tekniske kommer til at foregå på første sal. Da de tekniske forberedel­ser af flytningen af Det Gule Palae skulle i gang, kom der pludselig nye og uforudsete udfordring­er.

En flok romaer havde slået sig ned i huset, og da håndvaerke­rne var gået i gang med deres arbejde, kom romaerne hjem til det, de mente var deres bolig.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r naegtede romaerne at forlade 'Det Gule Palae’, og derfor måtte politiet tilkaldes for at fjerne dem, inden håndvaerke­rne kunne komme videre.

 ?? FOTO: JAKOB JØRGENEN ?? Skide godt flyttet
FOTO: JAKOB JØRGENEN Skide godt flyttet
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark