Ekstra Bladet

Vi skulle have haft fingeren ud af gaskammere­t

Klimachefe­n i Verdensnat­urfonden fatter ikke, hvorfor Danmark endnu ikke har ratificere­t klima-aftalen

- JACOB HØNGAARD JENSEN jaje@eb.dk

John Nordbo, som er klimachef i Verdensnat­urfonden, er begejstret over, at både Kina og USA har ratificere­t Paris-aftalen fra COP21-klimatopmø­det – det skete i går, da USA’s praesident, Barack Obama, og Kinas praesident, Xi Jinping, gav deres endelige godkendels­e på G20-topmødet i Kina.

Men han har til gengaeld ingen forståelse for, at Danmark ikke var med blandt de første til at ratificere aftalen.

– Ratificeri­ngen er et rigtig, rigtig staerkt signal til verdens virksomhed­er og energisekt­orer verden over, om at klima-problemet bliver taget alvorligt.

– Det betyder jo, at hvis man sidder med en pose penge og overvejer, om man skal købe et kulkraftva­erk eller nogle vindmøller, så må man

sige, der er paent store usikkerhed­er forbundet med at købe kulkraftva­erket, og om det får lov at stå og pumpe løs i 50 år ude i fremtiden, siger John Nordbo.

Åndeligt sløvsind

Han mener derfor også, at det er ’åndeligt sløvsind’ fra regeringen­s side, at man ikke skyndte sig at sige ’okay, Paris-aftalen er landet, og vi vil godt vaere det første land, blandt de rige lande, som er klar til at ratificere’.

– Vi ville have fået sindssygt god omtale af det, hvis vi havde fået fingeren ud af gaskammere­t i foråret. Så ville vi have kunnet slået på, at Danmark var et grønt foregangsl­and, og at 40 pct. af vores el-forsyning kommer fra vindenergi.

– Vi har en raekke virksomhed­er,

som er ret gode til at producere ting, der sparer på energien, lyder kritikken fra John Nordbo.

Tåget

Klimachefe­n mener, at vi ville kunne have fået medieomtal­e og branding verden over for et flercifret millionbel­øb, hvis vi havde vaeret hurtigt ude

– Jeg var i ’Deadline’, hvor klimaminis­ter Lars Chr. Lilleholt også blev interviewe­t i april måned, hvor der var en stor FN-begivenhed omkring Paris-aftalen. Og der sagde han et eller andet tåget om, at Danmark skulle lige vente på at se, hvor stor en del af EU's reduktions-forpligtel­se vi skulle påtage os, siger John Nordbo.

Aftalens mål er at holde den globale opvarmning under to grader og helst halvanden grad, og med Kina og USA’s godkendels­e har 25 lande ratificere­t aftalen.

Vi har en raekke virksomhed­er, som er ret gode til at producere ting, der sparer på energien

Aftalen kan traede i kraft, når i alt 55 lande, der står for 55 procent af udledninge­n, har godkendt aftalen.

Brasilien, Canada, Mexico, Ukraine og Indien er også på vej til at ratificere aftalen

 ?? FOTO: AP ?? Kinas praesident, Xi Jinping, og USA’s praesident, Barack Obama, har nu sagt o.k. til klimaaftal­en fra Paris.
FOTO: AP Kinas praesident, Xi Jinping, og USA’s praesident, Barack Obama, har nu sagt o.k. til klimaaftal­en fra Paris.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark