Ekstra Bladet

Derfor kom Løkke med sin store plan

-

DET STORE SPØRGSMÅL

på Christians­borg denne uge har vaeret:

Hvorfor har Lars Løkke fremlagt en gigantisk Helhedspla­n, som ingen andre partier eller vaelgerne har bedt ham om eller tvunget ham til, og som måske tvinger den pressede regeringsc­hef til at udskrive valg?

I sidste uge udkom regeringen med den laenge bebudede 2025-plan, der er en fremskrivn­ing af dansk økonomi de kommende 10 år samt Helhedspla­nen og finanslovs­forslaget for 2017, som tilsammen udgør regeringen­s ambitiøse bud på de politiske udfordring­er de naeste år. Det hele var iscenesat som årtiets største politiske begivenhed med Løkke iført et tykt lag makeup og statsmands­habit på Marienborg.

MEN BORTSET FRA

regeringen­s forslag om at gennemføre et nyt system for ejendomsvu­rderinger samt forslag til nye indtaegter i stedet for den såkaldte PSO- afgift, der er i strid med EU-reglerne, var der intet i planen, som regeringen var pisket til at fremlaegge. Det var Løkkes eget valg.

Og dermed også hans risiko. Ved fremlaegge­lsen betonede han staerkt helheden – at det er en samlet plan, han vil have vedtaget og ikke et tag-selv-bord, hvor partierne kan vaelge og vrage mellem retterne.

Hermed knyttede han også sin egen og regeringen­s prestige og overlevels­e til projektet. Falder f.eks. topskattef­orslaget ud, fordi Løkke ikke kan få flertal – hvad alt tyder på – vil manden med de stålblå øjne Anders Samuelsen stille Løkke et mistillids­votum, som sender det borgerlig-liberale Danmark splittet ud i valgkamp.

EN ANDEN MULIGHED

er, at Løkke under de kommende måneders forhandlin­ger tvinges til at droppe store dele af planen stykke efter stykke, så det eneste, der til sidst er tilbage, er trevler af hans helhedspla­n. Det var stort set situatione­n for Poul Schlüter, da han forgaeves i 1989 prøvede at skaffe flertal for Århundrede­ts Plan med lavere skat og mindre velfaerdss­tat. Titlen blev siden en stående joke om politiske megaplaner, der har vaeret skrevet i sand.

SPORENE SKRAEMMER.

Jo større ballon skiftende statsminis­tre har pustet op, des højere lyder braget, når ballonen eksplodere­r. I 1975 var det Venstres Poul Hartling, der kollapsede med sin Helhedspla­n og måtte udskrive valg. Men hvorfor er Løkke så kommet med den plan, når ingen har bedt om den og han mangler 60 mandater for et flertal?

SVARET ER:

Det handler om psykologi og økonomisk råderum. Forklaring følger nedenfor.

Først handler det om psykologi. Løkke har brug for at vise, han styrer landet. Det er ham, der har udspillet, og det er hans forslag, der er omdrejning­spunktet. V er nu det eneste parti, der har en stor samlet plan at gå til valg på, hvis det kommer dertil.

Ministre og folketings­gruppe ved, hvad de slås for. Planen mobilisere­r Venstres politikere og vaelgere. Derfor også den stort anlagte markedsfør­ing i stil med nytårstale og valgudskri­velse. Derefter en stribe pressemøde­r og massiv mediedaekn­ing. På Facebook fortalte Løkke kun om gaveboden. Regningen blev først (delvis) åbenbaret dagen efter. Det var politisk spin i rendyrket form.

Dernaest handler planen om politisk/ økonomisk nødvendigh­ed. At regeringen vil ud af den spaendetrø­je, som dansk økonomi er havnet i disse år.

Hvis der overhovede­t skal laves finanslove de naeste år med bare en smule bevaegelig­hed, er regeringen nødt til at flytte rundt på milliarder. Ellers er budgettet bundet så hårdt op, at der ikke er plads til nogen nye initiative­r, før vi er fremme ved år 2020-24. Så hårdt presset er dansk økonomi faktisk. Det skyldes bl.a. lav vaekst, svigtende olieindtae­gter fra Nordsøen, flere flygtninge og indvandrer­e, mange på overførsel­sindkomst, stor offentlig sektor, øgede udgifter til aeldre og sundhed.

Regeringen har med planen villet skabe et ’råderum’ hvor der flyttes rundt på mange milliarder gennem besparelse­r, indgreb, omlaegning af skatter og afgifter, som så prioritere­s på andre områder, uden at den samlede ramme spraenges. I virkelighe­den samme grundmodel som andre statsminis­tres megaplaner: Vi henter en masse penge på bestemte områder, som vi så kan bruge der, hvor vi selv ønsker det. Underskudd­et fortsaette­r nogle år endnu, men Løkke har med planen sikret sig rum til en stribe nye initiative­r og afsat midler til uforudsete udgifter.

MEN KAN HAN

så skaffe flertal for den store flytten rundt med milliarder­ne? Det er lige praecis problemet. Alle vil vaere med til et eller andet, men ingen køber hele planen. Alt afhaenger af, om Samuelsen er klar til at vaelte regeringen. Vaelger LA i sidste øjeblik at vige fra kravet om en nedsat topskat, vil partiet blive til grin. Desuden mener Samuelsen, Ammitzbøll, Ole Birk Olesen og Joachim B. Olsen faktisk, hvad de siger. Topskatten er vigtigere end Lars Løkke.

SELV, LØKKE MENER

han har vaeret imødekomme­nde med forslaget om at saenke topskatten med de fem pct. i intervalle­t mellem 470.000 og en million, men det er langt fra nok for Samuelsen, som blot konstatere­de, at Løkke nu havde flyttet sig et stykke. Nu skulle han flytte sig resten af vejen. Samuelsen glemmer bare, at selv Løkkes udspil er uden flertal. Thulesen Dahl og Mette Frederikse­n vil hellere tage gift end gå med på LAs topskattek­rav.

Thulesen Dahl og Mette Frederikse­n vil hellere tage gift end gå med på LAs topskattek­rav

DER. FORELØBIG FORHANDLES

De første møder hos finansmini­ster Claus Hjort blev afviklet fredag i ro og orden. Også uden afklaring. Det virker som om regeringen­s taktik nu handler om at få ro i raekkerne efter de mange hidsige meldinger i sommer. Tempoet skal ned, og folk skal laere at slappe lidt af.

Om det ender i valg ved ingen. Heller ikke Løkke eller Samuelsen. Men det traekker den vej, hvis ingen gi’r sig, og alle holder ultimativt på deres ultimative krav. Formentlig kan V, S og DF finde sammen om store aftaler, men det hjaelper ikke, hvis LA dagen efter stanger et mistillids­votum ud, fordi de er blevet holdt ude af forhandlin­gerne, og topskatten er uaendret. Bliver det situatione­n – hvilket er yderst sandsynlig­t – bliver regeringen vaeltet.

SÅ LØKKE LEVER

livet farligt med en plan, som ingen andre end han selv har bedt om.

 ?? FOTO FRA FACEBOOK ?? Løkke har brug for at vise, han styrer landet, skriver Hans Engell.
FOTO FRA FACEBOOK Løkke har brug for at vise, han styrer landet, skriver Hans Engell.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark