Ekstra Bladet

ASTRO-ANDREAS MOD NYE EVENTYR

ET ÅR EFTER RUM-REJSEN: Den første danske astronaut tror på, at han kommer ud i rummet igen

- NANNA C. PEDERSEN ncp@eb.dk

– Andreas, skyder du egentlig raketter af nytårsafte­n?

– Haha, ja, selvfølgel­ig. Da jeg var barn og boede i Californie­n, kunne man få sådan nogle, man selv samler og putter en lille, elektrisk motor i, som man taender. Nu flytter jeg til Texas, så det kan godt vaere, at min datter Emily og jeg skal fyre sådan nogle af, når hun bliver et eller to år aeldre, siger Andreas Mogensen, da Ekstra Bladet møder ham på Nationalmu­seet i København.

Anledninge­n for mødet er helt speciel: Det er et år siden, at han som den første dansker blev sendt i rummet. En årsdag som flere hundrede fans har vaeret med til at følge på DTU i Lyngby og nu Nationalmu­seet, hvor Andreas har overlevere­t de effekter, han havde med til Den Internatio­nale Rumstation, ISS.

– Det er faktisk første gang, jeg ser min rumdragt igen siden dengang i Kasakhstan, hvor vi landede. Jeg kan kende den på en lille blodplet ved hånden, som kom, da jeg rev mig på vej ind i rumkapslen sidste år, siger en smilende Andreas Mogensen foran forsamling­en.

Flere missioner

Andreas var en af tre personer, der for et år siden blev skudt af sted i en soyuz-kapsel mod ISS. Han fik i alt ti dage i rummet, inden han igen kunne saette fødderne på jordens overflade.

På nuvaerende tidspunkt ved Andreas ikke med sikkerhed, om han skal af sted igen.

– Jeg har fået at vide, at ESA's mål er, at vi alle skal have i hvert fald to missioner. Der går nok fire, fem, seks år endnu, men så laenge, jeg er sund og rask, tror jeg, chancerne er rigtig gode, siger Andreas Mogensen smilende.

Flytter til USA

Andreas og hustruen, Cecilie, boede i England i 2009, da han fik at vide, at han var blevet optaget på ESA's uddannelse for astronaute­r. Derfor flyttede de til det europaeisk­e astronautc­enter i Köln, og nu venter nye eventyr i USA.

– Cecilie, vores datter, Emily, og det nye barn, som vi venter, skal selvfølgel­ig med til Texas. Jeg vil gaette på, at vi skal vaere der i tre år, siger Astro-Andreas.

Andreas håber, at flytningen vil give børnene de samme Andreas Mogensen gik igennem en årelang optagelses­proces med mange, mange prøver, inden han kunne ånde lettet op over at vaere blandt de seks kommende ESA-astronaute­r i 2009. positive oplevelser, som han havde med sin familie, da han var barn, og de flyttede fra land til land.

– Jeg skal vaere ESA's repraesent­ant derovre. Jeg skal blandt andet hjaelpe med at støtte alle de europaeisk­e astronaute­r, som kommer derover for at traene.

Arbejdet foregår i Houston hos Nasa. Blandt andet i deres kontrolcen­ter, hvor man har kontakt med alle udsendte i rummet.

Danmark og Andreas

Fra ISS 400 kilometer over Jorden kan man ikke se landegraen­ser. For Andreas Mogensen er graenser heller ikke noget, der bremser ham. Verden er hans hjemland, selv om Danmark alligevel har en saerlig plads i hans hjerte.

– Jeg har brugt det sidste år på at rejse rundt til isaer skoler og gymnasier for at holde foredrag og udbrede viden til børn og unge, som er meget vigtigt.

– Men kommer du nogensinde til at slå rødder i Danmark for alvor igen?

– Det er svaert at sige. Hvis jeg skal komme tilbage og bo her permanent, bliver det først den dag, jeg stopper som astronaut. Andreas Mogensen lige efter, han og to andre landede i Kasakhstan sidste år. Han smilede stort og fik straks et aeble, som er tradition. Sergei Volkov, der har vaeret i rummet tre gange, sidst med Andreas Mogensen, måtte skrive en masse autografer.

 ?? FOTO: AP ?? AEble-mand
FOTO: AP AEble-mand
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark