Ekstra Bladet

GENNEM LANDET MED FØRT HÅND SIKKERHED: De første systemer, der selv retter bilens hastighed til efter farttavler­ne, er her nu. Vi tog turen gennem Danmark i en Audi Q7 med den nye teknologi.

- JENS OVERGAARD

Hvis der er noget, jeg hader, er det steder på motorvejen, hvor vejarbejde betyder, fartgraens­en pludselig saenkes til 80 km/t. Ikke fordi, der er vejarbejde, men fordi skiltninge­n ofte er så mangelfuld, at du risikerer at opdage det så sent, at der er fare for at ramme en vejarbejde­r eller få en kaempe bøde.

Men nu er der måske håb forude. Jeg er på vej fra Aarhus mod København over Fyn. Køretøjet er den nye Audi Q7 e-tron, som er spaekket med de nyeste sikkerheds­systemer inklusiv en adaptiv fartpilot koblet sammen med en skilteafla­eser, så bilens hastighed selv retter sig ind efter farttavler­ne og bilens navigation­skort.

Fartpilote­n i Q7 er en del af den store Tour-sikkerheds­pakke, som udgør 35.000 kr. ud af en samlet pris på 1,8 mio. kr., der bl.a. også omfatter en aktiv vejbaneass­istent,

Aflaeser omgivelser

Den adaptive fartpilot, der konstant holder en given afstand til forankøren­de, har laenge vaeret på banen. Den ekstra funktion, som aktiveres automatisk med fartpilote­n, er enkel at betjene.

Hvis vi saetter den til 110 km/t., skruer den farten op til de 110 km/t, og haever den til 130 km/t., når det er tilladt, og ned igen. Og hvis du kortvarigt er tvunget til at accelerere, falder den igen tilbage til maksimumha­stigheden. På lige vej virker systemet overrasken­de godt. Og det tilpasser farten op og ned fra 110 km/t. til 130 km/t. på straekning­er, hvor det kan vaere svaert at gennemskue graenserne eller se skiltene i farten.

Du kan dog få mere kontrol selv. Hvis du slår fartpilote­n fra, vil skilteafla­eseren, der viser de aktuelle farttavler i instrument­huset, blinke, hvis du overskride­r hastigheds­graensen. Som ved de fleste adaptive fartpilote­r skal du selv gribe ind, når f.eks. en stribe lastbiler skal overhales. Her reagerer den adaptive fartpilot langsomt, så det er en fordel at trykke speederen ned og lade fartpilote­n falde tilbage på den forud indstilled­e hastighed, når du er inde i køen igen.

Den er god nok, gamle dreng. Bare kør videre...

Du har ansvaret

Instruktio­nsbogen fra Audi påpeger, at det er førerens ansvar at køre sikkert, og at du – som altid i trafikken – skal taenke fremad. Da vi skifter vognbane ved en kø uden for Skanderbor­g, prøver bilen at accelerere op til 110 km/t. for så at skulle bremse igen kort tid efter. Her vil den erfarne bilist bremse, da der er kø i vejbanen 200 meter fremme.

På Storebaelt­sbroen overhaler vi en bred blokvogn, og pludseligt bremser Q7 ned. Vognen rager nemlig en smule ind over midterstri­ben, så Audien tror, der er en forhindrin­g.

Tryk på speederen for at sige til bilen, at ”den er god nok, gamle dreng. Bare kør videre”. De nye systemer betyder, at du skal laere at laese trafikken på en ny måde, taenke taktisk og i bestemte situatione­r selv overtage tøjlerne. Det gaelder også, hvis du passerer en farttavle, der står taet ved motorvejen, for eksempel med 70 km/t., mens du suser forbi med 110 km/t. I vaerste fald kan bilen tro, at du skal ned i fart.

Mere sikkerhed

Her er dog en ekstra sikkerheds­line, da skilteafla­eseren kombinerer oplysninge­rne med kortdata fra navigation­sanlaegget. Noget, som er godt i mørke eller tåget vejr. Hvis du ligger i overhaling­sbanen på kanten af, at farttavler­ne går fra 130 til 110 km/t, kan du risikere, at bilen gradvist saenker farten – og det er ikke sjovt at have en hale af biler taet bagved.

Her foretraekk­er vi selv at have foden på speederen, når bilen er i overhaling­sbanen. Moralen er, at den adaptive fartpilot med skilteafla­ese-

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark