Ekstra Bladet

Du er syg af angst

- Bf@eb.dk

folk, end de kan praestere.

Formanden konstatere­r, at ’angst er den sygdom, der belaster samfundsøk­onomien mest’. Selv ser hun nu ikke tynget ud. Hun er paen, men det vil nok vaere upsykologi­sk og usagligt af mig at skrive det. I vore dage må man kun omtale kvinder på en måde, man også kunne have beskrevet maend på. Dermed bliver det svaert, for der er ikke ret mange mandlige formaend, hvis ydre påkalder sig hyldest.

En offentligt ansat psykolog med influenza må ikke aflyse naeste dags samtaler

Men altså: Hvis du, kaere laeser, går og tror, at kraeft, forhøjet blodtryk, diabetes eller fedme er de oftest forekommen­de sygdomme, tager du fejl. Angst og depression ses hyppigere. Angst er faktisk den sygdom, der koster samfundet mest, siger Eva Secher Mathiasen, der anfører Sundhedsst­yrelsen som sin kilde.

– Vi skal hele tiden vaere klogere, smukkere og bedre og nå laengere. Vi kommer aldrig i en situation, hvor vi tør sige: – Det var sgu godt nok.

Frygt for bedrifter

Kun en tåbe frygter ikke skraekfrem­kaldende DJØFchefer. Men det er ikke kun på arbejdspla­dsen, vi rammes af angst. Faren lurer også i fritiden, hvor vi saettes i skyggen af andres bedrifter. Folk løber maraton, cykler 100 km eller praesterer andet, hvor de faerreste kan vaere med.

Jeg taenker, at ugens DHL-løb kan give mange mindrevaer­dskompleks­er. En overvaegti­g ven af mig opgav at løbe med – men stillede sig som solidarite­tsforsøg til rådighed som grillpølse-kok lige til midnat. Sådan hagede han sig med det yderste af neglene fast i idraetsfae­llesskabet.

Men det store flertal af danskere oplever, at de ikke evner at levere saerlige praestatio­ner, hverken i arbejdsell­er privatlive­t, fremhaever psykologfo­rmanden.

Skør regel

Vi forlanger mere af os selv, end vi kan praestere, og det bliver vi psykisk belastede af. I stedet for at beundre eliten, skal vi laere at elske gennemsnit­tet, lyder hendes råd.

Vi har laert at bekaempe støj, møg og dårlige rygge på arbejdspla­dsen. Men ikke at skabe et sundt psykisk miljø. De offentlige arbejdspla­dser er ramt hårdest, beretter Eva Mathiasen. Ikke engang psykologer­ne selv går fri!

Mange traeffes af kontrolapp­aratets svøbe. Alt muligt skal registrere­s og rapportere­s i arbejdstid­en. Resultatmå­lingerne medfører yderligere stress og sygdom. Oven i købet er det netop kommet frem, at ingen laeser de mange rapporter. Men regler er regler.

F.eks. fortaeller formanden, at hvis en offentligt ansat psykolog får influenza, må hun ikke ringe og aflyse naeste dags aftalte samtaler. Patientern­e skal intetanend­e møde op og få at vide, at psykologen er syg! Så kan institutio­nen saette kryds ved, at den har leveret en ydelse på stedet: Nemlig et afbud. Den slags gør patienten magtesløs og psykologen flov.

Sådan går det til, at hele nationen er ramt af angst, stress og utilstraek­kelighedsf­ølelse.

Løsningen

Her følger det store spørgsmål: Kan der gøres noget ved det?

Yes, det kan der. Ifølge forbundsfo­rmand Eva Secher Mathiasen er løsningen, at alle lønmodtage­re – også de troløse unge – melder sig ind i en fagforenin­g! For sådan nogle er det rene guld, haevder hun.

Hvis alle gjorde det, ville WHO vaere ude af stand til at forudse, at depression bliver den vigtigste grund til, at folk i 2030 ikke får et job.

Genskabels­en af det faglige faellesska­b skal simpelt hen afvaerge al denne elendighed. Forbundsfo­rmand Eva Secher Mathiasens budskab er med andre ord: – Meld jer ind i en fagforenin­g. Så bliver I alligevel ikke syge af angst!

Mange tak for rådet – og redningen fra at dø af skraek. Men kunne hun ikke bare have sagt det straks? Så havde jeg nok også vaeret mere opmaerksom på, at interviewe­t med hende stammer fra A4, som er LO’s propaganda-central …

Vi forlanger mere af os selv, end vi kan praestere Angst er den sygdom, der belaster økonomien mest

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark