Ekstra Bladet

Men de valgte den forkerte mand, den forkerte metode og det forkerte land at laegge sig ud med

-

er, at Muath al-Kassasbeh var sunni-muslim. IS har højt og helligt lovet at beskytte sunnier for en hver pris, og den retorik blev nu udstillet som dobbeltmor­alsk. Samtidig var det efter Nasser Khaders mening en strategisk brøler at laegge sig ud med netop de sunni-muslimske stammer, som udgør 60 procent af Jordans befolkning.

– Det var virkelig et selvmål. Før henrettels­en havde mange i Jordans pro-irakiske stammer stor sympati for IS. Nu blev det vendt til vrede og krav om haevn.

IS havde ellers laenge solet sig i, at Jordans sunni-befolkning var kritiske over for kong Abdullah II's og den jordanske haers deltagelse i kampen mod kalif Bakr al-Baghdadis krigere.

– På det tidspunkt var kongen hårdt presset af sit bagland. Men med pilotens henrettels­e fik han 'overhånden tilbage', siger Khader, som fremhaever, at netop Jordan var en helt afgørende korridor til de hellige byer Medina, Mekka og Jerusalem. Søren Partoft, overlaege og leder af Rigshospit­alets operations­afsnit for brandsår og plastikkir­urgi, kan ikke komme i tanker om en vaerre henrettels­es-metode end at blive braendt levende. En dødsstraf, som for 500 år siden var udbredt i Danmark, og som typisk ramte kaettere og hekse.

– Det gør satans ondt. Jeg kan ikke forestille mig noget mere bestialsk. Det må vaere den mest pinefulde henrettels­e, man overhovede­t kan udtaenke. Det kan alle, der har prøvet at blive forbraendt, tale med om. Og her er der så tale om maksimale smerter over hele kroppen.

Søren Partoft forklarer, at smerterne på et tidspunkt forsvinder, fordi alle nervebaner­ne er ødelagt, og derefter vil man dø.

– Før det sker, vil smerterne vaere ulidelige. Nogle vil dø af kuliltefor­giftning, før smerterne bliver så voldsomme. Det kraever dog, at der dannes en del røg. Det var det, der i gamle dage reddede nogle af heksene.

HER SKAL DET

kalifat, som IS drømmer om, ligge. Det er en hovedpoint­e i den traditione­lle, islamistis­ke fortaellin­g.

– Det tilbagesla­g har givet vind i sejlene til den opfattelse, at Islamisk Stat er et discountka­lifat, vurderer Nasser Khader, som fornemmer, at IS-lederne også selv har erkendt, at gidselafbr­aendingen udviklede sig til et propaganda-nederlag.

I hvert fald genudsende­s videoen stort set aldrig – i modsaetnin­g til for eksempel drabet på den amerikansk journalist James Foley.

Nasser Khader er ikke overrasket over, at alKassasbe­hs

DEN DANSKE EKSPERT

i behandling af brandsår kan ikke med sikkerhed vurdere, hvor lang tid der vil gå, før ofre for henrettels­er ved den totale kropsafbra­ending vil blive befriet for smerter og dø.

– Det er jo ikke muligt at afhøre ofrene. Men det afhaenger blandt andet af, hvor meget braendbar vaeske de er blevet overhaeldt med, lyder hans forklaring.

I Muath al-Kassasbehs tilfaelde var flammerne sekunder om at omslutte hele gidslets legeme. Han bevaegede sig, hvis man kan tro på terroriste­rnes propaganda-video, kraftigt med hop, spark og fagter i flere minutter, før han satte sig i en krumbøjet stilling. Nøjagtig hvornår døden indtraf, er det umuligt at afgøre.

Søren Partoft forklarer, at en del muslimer formentlig opfatter det at blive braendt som en saerligt skraekindj­agende skaebne. I helvede kan de forvente at blive braendt, og huden bliver så udskiftet, så de kan opleve de samme smerter nok en gang. familie savner opbakning, og at Jordans regering heller ikke har vist interesse for sagen efter de første voldsomme haevn-henrettels­er af IS-krigsfange­r og bombetogte­r i Syrien og Irak.

– De jordanske myndighede­r vil helst laegge den sag død. Først var Muath en helt. Nu er han på vej ud i glemslen. Den første vrede har lagt sig, og regeringen vil ikke risikere igen at få en stor del af befolkning­en imod sig. De arabiske medier har heller ingen interesse i at stikke hovedet i den hvepserede.

 ??  ??
 ?? FOTO: AFP/JEAN AYISSI ?? En iransk aktivist har sat ild til sig selv i en smertefuld protest mod franske arrestatio­ner af eksil-iranere tilbage i 2003.
FOTO: AFP/JEAN AYISSI En iransk aktivist har sat ild til sig selv i en smertefuld protest mod franske arrestatio­ner af eksil-iranere tilbage i 2003.
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Naser Khader: – De valgte den forkerte mand, den forkerte metode og det forkerte land. Den henrettels­e var vendepunkt­et for IS. Det var der, nedturen begyndte. ET ANDET PROBLEM
FOTO: JENS DRESLING Naser Khader: – De valgte den forkerte mand, den forkerte metode og det forkerte land. Den henrettels­e var vendepunkt­et for IS. Det var der, nedturen begyndte. ET ANDET PROBLEM

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark