Ekstra Bladet

Hul i sikkerhede­n hos den populaere tjeneste gør det muligt at knytte stjålne kreditkort til Mobilepay-konto

- JAN SØGAARD HEINE JØRGENSEN js@eb.dk; heine@eb.dk

Fire unge i alderen 17 til 19 år har skaffet sig fede ’lommepenge’ ved en udspekuler­et svindel med Mobilepay, der kan ramme alle, som har et kreditkort.

De unge stjal – ifølge tiltalen – først de nødvendige kort-oplysninge­r i form af kort-nummeret, udløbsdato­en og den trecifrede kontrolkod­e på bagsiden af kortet fra tilfaeldig­e.

Herefter knyttede de kortoplysn­ingerne til en Mobilepay-konto. På den måde kunne de nemt overføre penge fra kreditkort­ene til bankkontoe­n hos en raekke af velvillige personer, der haevede kontantern­e og gav dem videre til de unge svindlere.

Narrede flere til at medvirke

Mellemmand­en er et såkaldt ’muldyr’. Det kan enten vaere en tilfaeldig, hjaelpsom person, som blot hjaelper med at tage imod pengene på sin konto og haeve dem. Eller en person fra vennekreds­en, som gør det samme.

I den aktuelle svindelsag er mindst to tilfaeldig­e personer blevet udnyttet som ’muldyr’.

Det er typisk sket ved, at svindleren henvendte sig og forklarede, at han har ’glemt’ sit dankort derhjemme. Og bad om, man ikke vil vaere hjaelpsom med at modtage et beløb fra Mobilepay og haeve pengene til ham.

Muldyr selv tiltalt

I Mobilepay-svindlen er et af ’muldyrene’ dog selv blevet tiltalt, fordi han over flere dage formidlede 28.500 kroner til en 18-årig medtiltalt. Han kunne derfor ikke vaere i god tro, når beløbet – der blev overført i portioner a 500 kroner – endte med at blive så stort, mener politiet.

De fire tiltalte har ifølge anklageskr­iftet svindlet sig til samlet 46.000 kroner ved 92 transaktio­ner, der alle var på netop 500 kroner. Svindlen foregik over blot ni dage i juli og august sidste år.

Alle naegter sig skyldige og siger, at de intet kender til svindlen. De fire tiltalte er af anden etnisk herkomst – og den ene fra en kendt kriminel familie i København.

Var nemme at spore

Politiet mener at have en staerk sag.

Sagen rullede, da kortindeha­verne opdagede, at der var haevninger på deres konti, som de ikke havde foretaget.

Via Danske Bank og Nets kom politiet herefter sporet af de ’muldyr’, der havde modtaget pengene på Mobilepay, og afhøringer førte til de nu fire tiltalte.

Deres dumhed var, at de havde brugt flere venner og bekendte som ’muldyr’, og derfor kunne politiet spore sig frem til dem.

Også selve afsenderen af pengene kan spores, da det kraever validering af navn og cpr-nummer, før man kan sende eller modtage penge via Mobilepay.

Der faldt i 2014 dom i en mindre lignende sag fra Fyn, hvor fire blev dømt for at have svindlet sig til i alt 7500 kroner. Et ’muldyr’ i sagen var dengang også tiltalt, men blev frikendt, fordi retten troede, at han bare var naiv.

Der ventes dom i den nye sag 26. oktober.

Udspekuler­et svindel, der kan ramme alle, som har et kreditkort

I sidste uge udgav Rigspoliti­et en omfattende strategisk analyse af kriminalit­eten i Danmark. Og her blev netop it-kriminalit­et fremhaevet som et voksende problem.

Den stigende digitalise­ring af samfundet – og de kriminelle­s evne til at udnytte svaghedern­e i systemet – er forklaring­en på, at politiet i 2015 modtog et rekordstor­t antal anmeldelse­r om databedrag­eri. Nemlig 16.608 mod 10.804 i 2014 og blot 4857 i 2009.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark