Ekstra Bladet

Nu står slaget mod IS-højborg

OFFENSIV MOD MOSUL ER BEGYNDT: Engelske, amerikansk­e og franske specialtro­pper hjaelper irakerne

- THOMAS RIBER-SELLEBJERG trs@eb.dk

I to år har IS har haft kontrol over million-byen Mosul i det nordlige Irak.

Det var fra Mosul, at Abu Bakr al-Baghdadi erklaerede sig selv som leder for IS og Mosul til kalifatets hovedby.

Nu vil den irakiske haer generobre byen.

– Vi har kaempet mod IS i mere end to år. Vi startede kampen mod IS i udkanten af Bagdad, og vi takker gud for, at vi nu kaemper mod dem i udkanten af Mosul, og hvis gud vil, kommer kampen snart, sagde den irakiske premiermin­ister på nationalt tv mandag.

Forberedt sig i månedsvis

Den irakiske haer har sammen med de kurdiske Peshmerga-styrker forberedt sig på kampen om Mosul i månedsvis. Lige har de placeret lidt over 30.000 styrker rundt om byen.

De irakiske styrker kaemper ikke alene mod IS. USA har netop indsat 600 ekstra mand, hvilket bringer det samlede antal af amerikansk­e styrker på på 5200 mand.

Afgørende øjeblik

– Det her er et afgørende øjeblik i kampen for at give et vedvarende nederlag til IS, skriver USA’s udenrigsmi­nisterium i en erklaering fra forsvarsmi­nister Ashton Carter.

Men det er ikke kun amerikansk­e styrker, der skal hjaelpe irakerne. For franske og engelske specialsty­rker skal også bistå i kampen om Mosul.

Krigs-taktik

De skal isaer rådgive Peshmerga-styrkerne, og de har en afgørende nøglerolle i forhold til at bestemme luftangreb,

De vil bruge civile som levende skjold – ikke mindst for at få begraenset bombeangre­bene mod deres stillinger

der skal ramme IS-mål i centrum af byen.

Selve angrebet vil formentlig­t blive ledet af Iraks eliteenhed­er i anti-terrorstyr­kene, som har vaeret spydspids i de fleste operatione­r.

Sikkerheds­styrkerne Den irakiske haer har sammen med de kurdiske Peshmerga-styrker placeret lidt over 30.000 styrker rundt om byen. over stormgevae­rer og finskytteg­evaerer, lette og tunge maskinpist­oler, minerydder­e, pansrede køretøjer, kampvogne og forskellig­e former for artilleri, fly og helikopter­e.

IS, der vil vaere i klart mindretal, vil bruge en taktik, hvor de bruger baghold,

finskytter og skyttegrav­sstillinge­r for at stoppe sikkerheds­styrkernes fremmarch.

Levende skjold

Jihadister­ne fra IS menes ligesom tidligere at have lagt tusindvis af bomber, miner og lureminer på veje, i bygninger og inde i husene.

IS vil bruge selvmordsv­este og bilbomber, og det kan ventes, at de vil bruge civile som levende skjold – ikke mindst for at få begraenset bombeangre­bene mod deres stillinger.

 ?? FOTO: AP ?? 30.000 mand
FOTO: AP 30.000 mand

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark