Ekstra Bladet

DE FEM – ’GUMMI TARZAN’ ’Der er altid noget, man er go’ til. Man skal bare lige finde ud af, hvad det er’

I MOR VALGTE FOR MIG: Alex Scheuchen fik 20.000 kroner og en racercykel for årets film i 1981. Og e

- POLFOTO MAIKEN KOLBY POLFOTO

Søren KraghJacob­sen var super Jeg var ikke klar over, det var store stjerner dengang

’Der er altid noget, man er go’ til. Man skal bare lige finde ud af, hvad det er.’

Sådan siger kranfører Ole til tøsedrenge­n Ivan Olsen, der får buksevand i skolen og bliver mobbet af sin far, der opgivende kalder ham for ’Gummi Tarzan’.

Det var niårige Alex Svanbjerg, der i 1981 blandt 3000 ansøgere blev valgt til at spille hovedrolle­n i ’Gummi Tarzan’ efter Ole Lund Kirkegaard­s bog af samme navn fra 1975.

Mor satsede

– Min mor har fortalt mig, at hun sendte mit billede ind uden at sige det til mig, og så kom jeg ind og blev prøvefilme­t ad flere omgange, fortaeller Alex, der i virkelighe­den hedder Scheunchen og ikke Svanbjerg.

Hans mor havde set, at der blev søgt efter en spinkel, mørkhåret dreng, og de krav opfyldte Alex.

– Jeg var fuldstaend­ig rookie, men jeg var heldig, at det var dygtige mennesker, jeg arbejdede sammen med, og Søren Kragh-Jacobsen (instruktør på filmen, red.) var super, husker i dag 44årige Alex Scheunchen om optagelser­ne, som foregik over små tre måneder.

– Jeg husker bedst sejlturene – jeg tror, det var til Flakfortet. Det var fedt. Og ikke to dage var ens. Det var super-spaendende for en lille dreng, og jeg kom jo ud og så alle de her ting i havnen, siger Alex Scheunchen, der spillede over for blandt andet Otto Brandenbur­g og Peter Schrøder.

– Jeg var ikke klar over, det var store stjerner dengang. Det havde jeg slet ikke begreb om, siger Alex Scheunchen, der sidst så filmen for cirka fem år siden.

Sjov film

– Når jeg ser den, så taenker jeg, det er skaegt, så udtryksful­d jeg kunne vaere som barn. Det er en sjov film, men også med et alvorligt budskab med mobning og mobbeofre, og at man kan blive til noget, hvis man gerne vil. Jeg synes, Søren var god til at få det bedste frem i mig, siger Alex Scheunchen, der ud over to små biroller i andre Kragh-Jacobsen film – ’Isfugle’ og ’Livet er en god grund’ – ikke siden har optrådt på det store laerred.

Det blev hverdag

– Det var det. Dengang blev man ikke stjerne over en weekend, som man gør i dag. Det blev hverdag bagefter for mig. Mine foraeldre var obs på, at jeg også skulle passe min skole, så det var ikke

 ??  ?? I 1981 blev den anden af Ole Lund Kirkegaard­s klassikere filmatiser­et. ’Gummi Tarzan’ var baseret på Kirkegaard­s sje dreng Alex til rollen som Ivan Olsen, der bliver tryllet om til Tarzan for en dag.
I 1981 blev den anden af Ole Lund Kirkegaard­s klassikere filmatiser­et. ’Gummi Tarzan’ var baseret på Kirkegaard­s sje dreng Alex til rollen som Ivan Olsen, der bliver tryllet om til Tarzan for en dag.
 ??  ?? Drengen Ivan bliver mobbet i skolen, men henter tiltraengt selvtillid, da han møder kranførere­n Ole spillet af Otto Brandenbur­g. Sidstnaevn­te modtog en Bodil-statuette for bedste mandlige hovedrolle. Desuden vandt ’Gummi Tarzan’ også en Bodil for...
Drengen Ivan bliver mobbet i skolen, men henter tiltraengt selvtillid, da han møder kranførere­n Ole spillet af Otto Brandenbur­g. Sidstnaevn­te modtog en Bodil-statuette for bedste mandlige hovedrolle. Desuden vandt ’Gummi Tarzan’ også en Bodil for...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark