Ekstra Bladet

EU’s gyldne farvel til eurokrater

- TEGNING MORTEN INGEMANN bf@eb.dk

Europa-Parlamente­ts budgetudva­lg har i sidste uge godkendt en bureaukrat­isk opfindelse med svimlende perspektiv­er. Der er tale om en ny måde at slippe af med EU-ansatte på, når de så småt naermer sig pensionsal­deren. Til gengaeld for fyrstelige fratraedel­sesgodtgør­elser skal de love, at de ikke vil arbejde ét eneste minut laengere i dette liv.

Opfindelse­n kaldes ’fratraedel­se i tjenestens interesse’. Der er altså tale om at fritstille eurokrater, som efter systemets mening gør langt større skade ved at arbejde mod betaling end ved at modtage en høj gage for intet at udrette. Jo mere jeg laeser om ordningen, des mere betaget bliver jeg af EU-menneskets opfindsomh­ed.

EU-embedsmaen­d skal kunne tilbydes en fratraedel­sesgodtgør­else på op til 135.000 kr. om måneden. Dog i højst fem år. Derefter begynder den egentlige pensionsud­betaling.

En let overgang

Den første EU-bureaukrat, der nyder godt af ordningen, udfylder sin sidste blanket i begyndelse­n af december. Derefter vil han modtage 620.000 kr. om året – efter skat – indtil han når sin normale pensionsal­der. Overgangen bliver ikke hård til den tid. Hans pension er nemlig på nogenlunde samme størrelse.

Det er dog en betingelse for at opnå disse fratraedel­sesvilkår, at man har vaeret ansat i EU i mindst ti år. Man kan også komme i betragtnin­g til sådanne afskedigel­sesbetinge­lser, hvis der traenges til ’nye kompetence­r’ inden for ens arbejdsfel­t. Det kan f.eks. dreje sig om indsigt i it-løsninger, som en eurokrat på 55 år ikke skønnes egnet til at forstå endsige udvikle.

Visse EU-institutio­ner vil rigtigt gerne af med en masse medarbejde­re, som består af dødt kød. Typisk er der tale om fordums kvikke hoveder, som søgte ind i EU-systemet, mens de besad en vis åndelig spaendstig­hed, og mens der var håb om at omforme den evindeligt kriseramte økonomi i EU.

Fornuft et minde

Nu er der mindre omløb i de grånende hoveder, som kun evner at komplicere i forvejen indviklede sagsgange. Begreber som sund fornuft er et vagt minde.

For ikke at tømme den store faelleskas­se via de nye gyldne fratraedel­sesordning­er er det på tale at begraense antallet af årlige luksusafga­nge til fem procent af det antal medarbejde­re, der gik på almindelig pension det foregående år.

Det skønnes dog, at den regel er for enkel til at vise sig holdbar. EU-bureaukrat­er er ikke vant til at stå i kø. Der imødeses derfor et katalog med oversigt over samtlige veje til brug for den udrensning, der faktisk er tale om.

Lønniveaue­t for mange af de fratraeden­de er ganske paent. Det svarer til, hvad danske ministre har tilbage, når de har betalt skat af deres 1,3 millioner kroner.

Ingen af de 13 danske parlamenta­rikere sidder i det udvalg, som har godkendt ordningen. Den naermeste til at følge med i det er Dansk Folkeparti­s gruppeform­and Anders Vistisen, der er medlem af budgetkont­roludvalge­t. Men han har for tiden rigeligt at gøre med at kontroller­e Dansk

Dyrt, men nyttigt

Ud fra en kortsigtet betragtnin­g kan det lyde dyrt at fjerne en eurokrat fra hans skrivebord mod en bestikkels­e svarende til et dansk ministerve­derlag. Men taenk på, hvilken skade sådan en kontorius kan gøre på fredelige europaeere­s liv, faerden og tegnebog – nu i op til 28 nationer – ved at sidde og udtaenke tossede harmoniser­ingsforsla­g eller nye løntillaeg til de 751 EUparlamen­tarikere.

EU-ansatte tilbydes fratraedel­sesgodtgør­elser på op til 135.000 kr. om måneden Taenk på, hvilken skade en kontorius kan gøre på europaeern­es liv Det er afgørende, at der ikke ansaettes en ny bureaukrat i den forladte stilling

En meget, meget tidlig pensioneri­ng kan hurtigt tjene sig ind.

Det afgørende er imidlertid, at der ikke bliver ansat en ny energisk funktionae­r i den fratraeden­des sted. For så er vi lige vidt, når den pågaeldend­e har gennemgået alle eksisteren­de blanketter – og vil til at konstruere nye for ligesom at saette sit personlige praeg på EU-maskinen. Et faktisk personales­top er dog ikke foreslået.

Metoden med at lukke bureaukrat­er ud med en pose penge i hånden burde i øvrigt findyrkes i danske ministerie­r. Her har mange – også uden for Finansmini­steriets områder – vaeldig travlt med at opfinde regler, ingen har bedt om. Med tilhørende kontrolorg­aner som skal sikre, at alle instanser behørigt registrere­r det nytteløse – skønt ingen laeser rapportern­e.

Faenomenet­s samlebeteg­nelse er: Velfaerdss­amfundet.

Hvis man taler grimt om det, er man asocial.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark