Ekstra Bladet

’Nu taler Løkke pludselig paent til os andre’

- ’NU ER LARS LØKKE ER EN PRESSET INDRØMMET. MEN DEN FINANSLOVS­AFTALE, LA SATSER PÅ PSO-AFGIFTEN HAR DER ER INGEN GRUND NÅR KONFRONTAT­IONEN KOMMER, LØKKE KAN SELV

Løkke pludselig begyndt at tale paent til os andre’.

Med disse ord opsummered­e en borgerlig politiker forleden den tone, som Lars Løkke nu er slået ind på over for de andre i den blå blok den seneste uge.

mand, som i dagevis har kaempet med en kaempefork­ølelse og endnu større politiske problemer. Efter besøg i Sydkorea skulle han pludselig tage sig af de nordiske statsminis­tre i København, og imens er tiden ved at løbe ud for hans bestraebel­ser på at sy en stor plan sammen og redde regeringen­s liv. Hvor fedt er det at skulle spilde tiden på at vise den selvoptage­de svenske statsminis­ter Stefan Løfven udsigten fra tårnet på Christians­borg, når hele hytten står i flammer.

Løkkes beslutning om at udsaette forhandlin­gerne om regeringen­s 2025-plan var et smart traek. Han har købt sig tid. I denne uge og weekend har de blå partier nu kastet sig over finanslove­n for 2017, forhandlin­ger om et nyt ejendomsvu­rderingssy­stem samt en løsning på den EU-ulovlige PSO-afgift. På alle tre punkter ser det ud, som om regeringen kommer ret hurtigt i hus. Alle har brug for den aftale.

der tegner forude, er ikke noget at skrive hjem om. Udover alle de faste udgifter til lønninger, pensioner, driften af den offentlige sektor og milliarder til andre bundne opgaver, ser det ud, som om de politiske indrømmels­er falder i flere dele:

DF er de mest kraevende og skal have nogle ordentlige lunser på indvandrer­politikken plus en løsning på boligydels­en til de aeldre, sundhedspa­kke og gysser til politiet. DF er nemlig vendt tilbage til alle deres ønsker fra valgkampen sidste år. Ganske vist fik de allerede sidste år indrømmels­er på alle punkter, men det hele druknede i balladen om boligydels­en til de aeldre, hvor Thulesen Dahl for første gang lignede en politiker, der ikke havde styr på sine regneark.

Det viste sig senere at vaere Finansmini­steriet, der atter engang havde klokket i det – men skaden var sket. S udnyttede DF’s svaghed maksimalt, og DF kom til at ligne en uforberedt taber ved finanslove­n. Derfor skal der tages revanche nu. men er derudover tilbagehol­dende med krav. LA vil hurtigt gennem finanslov og de andre emner, så man kan komme frem til det helt centrale spørgsmål: Topskatten.

De konservati­ves Søren Pape saetter alle jetoner på grundskyld­en. Boligejern­e skal sikres en fastfrysni­ng naeste år. Pape har parkeret sig selv som boligejern­es bedste ven.

Når det gaelder ejendomsvu­rderingern­e, er det store spørgsmål, om man overhovede­t kan drøfte den sag uden at aftale beskatning samtidig.

Den sag er uafklaret.

nu også vaere en politisk hovedpine i årevis, siden EU fastslog, at den danske miljøafgif­t er hamrende ulovlig. Hvis ikke den sag klares nu, er EU 1. januar klar med en retssag mod Danmark for traktatbru­d, og det kan koste de involvered­e firmaer – bl.a. Dong og Vattenfall – milliarder.

Så sagen skal klares af energimini­ster Lars Chr. Lilleholt og den traette finansmini­ster. Modellen ender formentlig med, at de mange milliarder hentes fra den grønne check, erhvervsli­vet må til lommerne, og noget hentes i finanslove­n. Men Venstre kommer formentlig ikke igennem med krav om at skaere på de kystnaere vindmøller, selv om Løkke har sagt, de er alt for dyre og ser ud ad helvede til fra kysten. Hvilket han i øvrigt har fuldstaend­ig ret i.

Selv om alle blå partier vil forsøge at saelge de tre aftaler som resultatet af fantastisk politisk håndvaerk, er realiteten, at det hele er noget kluddermor.

til at løfte armene. Hjort får en forpjusket finanslov igennem, og de andre aftaler ville vaere blevet nøjagtig det samme, uanset om statsminis­teren hed Mette, Morten eller Pia Olsen Dyhr.

Hertil kommer, at Løkke nok har købt sig tid – men han har ikke fundet ud af, hvordan han får elefanten lokket ud af lokalet: LA’s krav om topskatten er stadig ultimative ligesom Tulles nej. Så medmindre en af dem ’falder om’ og hejser det hvide flag, kommer konfrontat­ionen inden jul eller lige efter. kan Løkke vaelge forskellig­e modeller:

Han kan lade som ingenting og håbe på, LA ikke foretager sig noget, hvis han dropper sin 2025-plan helt.

Han kan lade sig vaelte i folketings­salen, hvis LA går til stålet. Derefter kommer valget.

Han kan foranledig­e en dronninger­unde og håbe på, regeringen og han selv kan fortsaette. Risikoen er, at LA og DF peger på en blå regering – men uden Løkke.

Han kan gennemføre en regeringso­mdannelse med de andre blå partier, hvis det overhovede­t er muligt. DF vil formentlig ikke vaere med, og de andre vil have store vanskeligh­eder. Det løser ikke problemet med topskatten og oser af taburetklø­e og vaelgersny­d.

traede tilbage, indsaette Kristian Jensen som fungerende statsminis­ter og derefter lade ham indkalde til dronninger­unde med det samme.

Hvad Løkke pønser på, ved kun han selv.

Statsminis­teren er en ensom mand i disse dage.

Realiteten er, at det hele er noget kluddermor

Lars Løkke har er en ensom mand i disse dage. Han er endt i et forhandlin­gsrod. Og hvad han pønser på, ved kun han selv.

 ?? FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO ?? En ensom mand
FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO En ensom mand
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark