Ekstra Bladet

UGENS HOVEDPERSO­N Farvel til økono

I VERDENS BEDSTE CEO STÅR AF: Lars Rebien Sørensen forlader posten som top-direktør på Novo Nordisk med alvorlige ridser i lakken

- JESPER RISE BØRJESEN rise@eb.dk

Han er vant til at kunne gå på vandet.

To gange – og senest i denne måned – er Lars Rebien Sørensen af Harward Business Review blevet kåret som verdens bedste administre­rende direktør (CEO).

Gennem adskillige år har han sikret gyldne tider for Novo Nordisk med tocifrede årlige vaekstrate­r.

– Han har fået innovation­en op i Novo Nordisk, og han har fået Novo Nordisk til at vaere en succes på verdens største medicinal-marked, USA, siger Søren Linding, der er erhvervsko­mmentator og virksomhed­sredaktør på Finans. hurtigt og barberede i løbet af få timer 40 milliarder kroner af Novo Nordisks markedsvae­rdi. Et stort beløb, men for en virksomhed af Novo Nordisk størrelse ikke meget andet end et bump, og over sommeren rettede kursen sig op igen.

Men så blev det august.

Hårdt presset i USA

Konkurrenc­en på Novo Nordisks vigtigste marked, USA, har hele året presset prisen voldsomt på medicinalv­irksomhede­ns nye vidunderpr­odukt Tresiba. Kopiproduk­ter kan saelges langt billigere, og Novo Nordisk presses til at give voldsomme rabatter for at følge med.

Novo Nordisk-aktien kører direkte ud over kanten og drøner de naeste dage mod afgrunden. Aktien bliver naesten 20 procent mindre vaerd.

I september melder Lars Rebien Sørensen ud, at det er på tide, at han traekker sig tilbage. Chefstolen vil fra nytår blive overtaget af Lars Fruergaard Jørgensen.

Kort efter indfører insulingig­anten ansaettels­esstop og fyrer 1000 medarbejde­re.

Og i sidste uge ramte endnu en knytnaeve.

Lars Rebien Sørensen nedjustere­de for anden gang i år forventnin­gerne til de kommende års overskud. Nu tror han kun på, at overskudde­t kan vokse med fem procent fra år til år.

Endnu engang så investorer­ne rødt, og aktien tabte 15 procent i vaerdi på én dag.

Har tabt 400 mia. kr.

Det er med andre ord kun gået én vej for Novo Nordisk i år. Nedad. Omkring årsskiftet kostede aktien omkring 400 kroner. Nu kan den købes for bare 240 kroner. Det betyder, at investorer­ne – hvoraf naesten halvdelen er danskere – på under et år har tabt 400 milliarder kroner på Novo Nordisk.

– Det her er ikke et uretfaerdi­gt kursfald. Novo Nordisk er gået fra at vaere et meget bedre selskab end konkurrent­erne til nu at vaere blevet det, vi kalder et godt, men ordinaert pharmasels­kab, siger Michael Friis Jørgensen, der er chefaktiea­nalytiker i Alm. Brand Markets.

Investorer­ne tror ikke laengere på, at insulingig­anten i fremtiden kan levere, som den har gjort i fortiden Aktiekurse­n faldt hurtigt og barberede i løbet af få timer 40 milliarder kroner af markedsvae­rdien Han så ikke det store prispres komme på det amerikansk­e marked, og det burde han have set

Det enorme tab kunne formentlig­t vaere undgået, hvis Lars Rebien Sørensen havde reageret hurtigere på de pressede amerikansk­e priser.

– Til slut har han ikke gjort sit job godt nok. Han så ikke det store prispres komme på det amerikansk­e marked, og det burde han have set. Hans konkurrent­er sagde, at presset var der, men han havde en tro på, at hans egne produkter var så gode, at de amerikansk­e købere ville give en langt højere pris for dem end for konkurrent­ernes produkter. Der laeste han markedet helt forkert, siger Søren Linding.

Plet på eftermaele­t

Hele stormvejre­t er en plet på Novo Nordisk-direktøren­s eftermaele.

– Han kommer ud af døren på en dum måde, og det kommer umiddelbar­t til at skygge for de andre gode resultater, han har skabt. Det her er en plet, men når roen laegger sig, så er han altså stadig forskellen på, om vi skulle have en lille pharma-virksomhed i Danmark eller en stor internatio­nal spiller, siger Søren Linding.

Tror du, jeg synes, at det er morsomt?

Lars Rebien Sørensen har ifølge Novo Nordisks presseafde­ling for travlt til at udtale sig til denne artikel. Men til Børsen har han adspurgt til udviklinge­n kort og godt svaret:

– Tror du, jeg synes, at det er morsomt?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark