Ekstra Bladet

Fastfrosse­t? Tjek batteriet

Hver femte vejhjaelps­assistance skyldes, at danskerne ikke får tjekket deres batterier, inden nattefrost­en kommer

- SARA REFSGAARD JENSEN

Nattefrost­en er så småt ved at vaere over Danmark, og det giver mange nye gener for de danske bilister.

Og danskerne er generelt dårlige til at få tjekket deres batterier, inden det er for sent, fortaeller FDM. Det resulterer i, at hver femte vejhjaelps­assistance bliver tilkaldt, fordi danskerne kommer ud til frosne biler, hvor der ikke er nok strøm på batteriet til, at bilen kan starte.

- Det er her i vintertide­n, at de svage batterier falder fra. Batterier har det med til sidst ikke at kunne mere. Det er bare ikke altid, at folk opdager det før, at det er for sent, forklarer Jørgen Jørgensen, seniortekn­iker ved FDM til Ekstra Bladet.

Kulde draeber batterier

Jørgen Jørgensen forklarer, at et batteri normalt kan holde seks til otte år uden problemer, men at de fleste batterier kommer i problemer, når det bliver rigtigt koldt.

- Når det bliver koldt og isaer når det bliver frostvejr, så falder kapacitete­n kraftigt på et hvert batteri, og hvis det så er et batteri, som i forvejen er i dårlig stand, så er det de første frostmorge­ner, der slår de slidte batterier ihjel.

Det er isaer mandag morgen, hvor bilen har holdt stille henover weekenden, hvor vejhjaelpe­n bliver tilkaldt mest.

- Hvis bilen er flad, så har du to muligheder. Du kan ringe efter din autohjaelp, som kommer og starter bilen. Det kan vaere lidt problemati­sk på en kold vintermorg­en, hvor der er hundredvis af andre, der også ringer om det samme. Alternativ­t har man et saet startskabl­er liggende i bilen og kan låne strøm af naboen, forklarer han.

Sådan gør du

Der er ikke meget at gøre, hvis dit batteri først synger på sidste vers, men ifølge Jørgen Jørgensen kan du gøre dit for at vedligehol­de det.

- Man kan vedligehol­de sit batteri, men det er der mange, der ikke får gjort. Engang imellem bør man sørge for at få det ladet mere op end det, som bilen selv kan klare. Det kraever dog, at man er teknisk nok til at kunne saette Danskerne er generelt dårlige til at få deres batterier tjekket.

en batterilad­er på sit batteri. Det kan vaere en god investerin­g for at holde sit batteri på toppen, fortaeller han.

Hvis du ikke har mulighed for at skaffe dig en batterilad­er,

så er der desvaerre ikke så meget at gøre. Du kan dog undgå at stå med et fladt batteri tidligt om morgenen.

- Du kan ikke gøre så meget andet, end at lade dit

vaerksted kontroller­e batteriets tilstand i forbindels­e med, at man er til service. Så kan man få et skiftet ud i ordentlig tid, fortaeller Jørgen Jørgensen.

 ?? FOTO: COLOURBOX ??
FOTO: COLOURBOX

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark