Ekstra Bladet

Sådan undgår du at skifte daek

Et nyt helårsdaek er, ifølge FDM, så godt, at det under visse omstaendig­heder kan gøre det ud for både sommer- og vinterdaek

- CHRISTIAN SCHACHT & JENS OVERGAARD

Hvis du er en af de tusindvis af danskere, som mest kører rundt i de store byer, kan du nøjes med at køre på en ny type helårsdaek. Det viser en stor test, som tyske ADAC har gennemført med FDM.

Det er godt nyt for de mange, der ikke ønsker at skifte mellem sommer- og vinterdaek, mener FDM. Det bedste af de nye helårsdaek kommer fra Michelin og hedder CrossClima­te.

– Det er en glaedelig udvikling. Vi ved, at en stor andel af bilejerne kører hele året på samme saet sommerdaek, selvom de ikke er beregnet til det, og dermed udsaetter de sig selv og andre for en risiko. Men som testen viser, kan man med de bedste helårsdaek øge sikkerhede­n markant og stadig slippe for at skulle skifte mellem sommerog vinterdaek, siger Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør på FDM's blad Motor.

Vinterdaek er bedst

til besindighe­d. Ikke alle skal ud at købe helårsdaek nu.

– Selvom nogle er blevet bedre, kan de bedste helårsdaek fortsat ikke måle sig med de bedste vinterdaek, når der skal køres i rigtig meget sne. Derfor er helårsdaek alene et alternativ til de mange, der ikke skal køre i kraevende vinterføre, og som kan lade bilen stå de dage, hvor det sner meget, pointerer han.

Efter års tilløb synes isaer Michelin altså at have fundet frem til opskriften på helårsdaek, der faktisk kan bruges hele året – uden at det går ud over sikkerhede­n. Men det gaelder desvaerre ikke for alle daekmaerke­rne.

Michelins er det bedste, lidt bedre end de tilsvarend­e daek fra Vredestein (Quatrac 5) og Nokians Weatherpro­of. Alle tre helårsdaek viser gode egenskaber på både tør og våd vej samt på sne og is, mens fire andre daekmaerke­r dumper. Af syv testede helårsdaek klarer de tre sig enten gennemsnit­ligt eller bedre i de forskellig­e discipline­r.

De vaerste

Michelins er det bedste, lidt bedre end de tilsvarend­e daek fra Vredestein. 15 procent af danskerne kører med sommerdaek året rundt.

De fire øvrige falder helt eller delvist igennem og er derfor fortsat ikke noget brugbart alternativ. Det gaelder isaer gummi som Hankook Kinergy og Bridgeston­e A001, der ikke er saerligt gode, men også Pirelli Cinturato og Goodyear Vector 4 Season Gen 2 klarer sig dårligt.

Hos Michelin har man maerket en paen efterspørg­sel på Crossclima­te-daekket, der kom på markedet for et par år siden, og det første år på det europaeisk­e marked

 ?? FOTO: MICHELIN ?? Efter års tilløb synes nogle daekproduc­enter at have fundet frem til opskriften på helårsdaek, der kan bruges hele året, uden at det går ud over sikkerhede­n. I kraevende vinterføre er der dog ingen vej uden om rigtige vinterdaek.
FOTO: MICHELIN Efter års tilløb synes nogle daekproduc­enter at have fundet frem til opskriften på helårsdaek, der kan bruges hele året, uden at det går ud over sikkerhede­n. I kraevende vinterføre er der dog ingen vej uden om rigtige vinterdaek.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark