Ekstra Bladet

HER ER MIN STØRSTE FEJL

Når Bjarne Riis skuer tilbage på sit livsvaerk, som lukkede endegyldig­t i oktober, er der én ting, han mest af alt ville ønske, han kunne gøre om

- BRIAN ASKVIG ask@eb.dk

Den største fejl? Spørgsmåle­t driver Bjarne Riis til at raekke langt bagud i hukommelse­n. Hans største fejltagels­e i sine mange år som leder af et af verdens største cykelhold skal han ikke lede laenge efter, men han bryder sig ikke om at tale om den.

– Hvem kan lide at tale om sin største fejltagels­e? Selvfølgel­ig bryder jeg mig ikke om det, siger han.

– Men det må vaere det med Tyler, siger han så og forventer, at vi kender historien om den amerikansk­e toprytter Tyler Hamilton til bunds. Riis uddyber ikke. Gør ikke mine til det.

– Skal man forstå det sådan,

at du vidste, at han var bloddopet, da du hyrede ham, og at ...

– Så stopper vi. Jeg vil ikke gå i detaljer, og jeg vil ikke sidde her og rulle det hele frem igen. Jeg har ret til at sige, at alt det der for mit vedkommend­e er uddebatter­et, siger Riis.

– Du siger, at ’det med Tyler’ var din største fejl. Det må du forklare ...

– Jamen, der er ikke så meget at forklare.

Jeg blev opmaerksom på, at der foregik nogle ting, som ikke burde foregå, og jeg burde have sat foden ned og stoppet det. Det gjorde jeg ikke, siger Riis.

– Jeg har truffet forkerte beslutning­er i min tid. Vi er alle mennesker, og når man

Jeg har truffet forkerte beslutning­er i min tid. Vi er alle mennesker, og når man tager beslutning­er, så er der nogle forkerte imellem

tager beslutning­er, så er der nogle forkerte imellem.

– Og det med Tyler havde jeg gerne gjort anderledes, siger Riis.

Stor popularite­t

Tyler Hamilton kom i 2002 til Riis’ hold, der dengang hed Team CSC, efter i en årraekke at have vaeret hårdtarbej­dende hjaelperyt­ter for Lance Armstrong på US Postalhold­et.

Hamilton vandt snart stor popularite­t og sympati blandt holdets fans for sin ukuelige vilje og uopslideli­ge fysik. I sin første saeson styrtede han i Giro d’Italia og pådrog sig brud på skulderen, men han fuldførte løbet og sluttede på en imponerend­e andenplads.

Året efter vandt han Liège-Bastogne-Liège og blev holdets kaptajn i Tour de France. Allerede på første etape braekkede han et kraveben i et styrt og blev dømt ude, men mod alle odds fortsatte han i løbet, vandt en

Det med Tyler havde jeg gerne gjort anderledes

’Det hemmelige løb’

År senere skrev Hamilton bogen ’Det hemmelige løb’, hvori han afdaekkede sit systematis­ke dopingmisb­rug og haevdede, at Bjarne Riis havde drevet ham til at prøve bloddoping og sat ham i forbindels­e med den berygtede dopingdokt­or Eufemiano Fuentes i Madrid.

Riis har aldrig i detaljer kommentere­t Hamiltons udlaegning, men han har i AntiDoping Danmark-rapporten ’Doping i dansk cykelsport’ erkendt, at han på et tidspunkt blev bekendt med Hamiltons bloddoping uden at stoppe den ulovlige praksis.

Derimod har han afvist, at han aktivt deltog i tilrettela­eggelsen af amerikaner­ens dopingprog­ram.

– Anti-Doping Danmarkrap­porten er ensidig, og jeg er bestemt ikke enig i alt, der står skrevet i den, siger Bjarne Riis.

– Og det er heller ikke alt i Hamiltons bog, der er rigtigt. Men jeg lader det ligge, for det er fortid. Jeg kigger fremad, siger Bjarne Riis.

 ?? FOTO: THOMAS SJØRUP ?? En ommer
– Der foregik nogle ting, som ikke burde foregå, og jeg burde have sat foden ned og stoppet det. Det gjorde jeg ikke, siger Riis, der dog har afvist, at han aktivt deltog i tilrettela­eggelsen af Tyler Hamiltons dopingprog­ram. Her ses de to...
FOTO: THOMAS SJØRUP En ommer – Der foregik nogle ting, som ikke burde foregå, og jeg burde have sat foden ned og stoppet det. Det gjorde jeg ikke, siger Riis, der dog har afvist, at han aktivt deltog i tilrettela­eggelsen af Tyler Hamiltons dopingprog­ram. Her ses de to...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark