Ekstra Bladet

SKAEBNEVAL­GET ’DANSKERE’ FOR

I STAERKE I TROEN: Midt i en af valgets vigtigste svingstate­r bor aegteparre­t John og Georgina Friis. Som inkarnered­e Trump-tilhaenger­e tilhører de en danskameri­kansk minoritet

-

PENNSYLVAN­IA (Ekstra Bladet): – Welkomman, lyder det på gebrokkent amerikaner-dansk, da Ekstra Bladet bliver budt indenfor på den nedlagte hestefarm hos John og Georgina Friis i en lille klynge huse naer byen Mercersbur­g.

– Mød Coco. Han er vores papegøje. Vi har haft ham, siden han var et aeg. Han kan sige Donald, griner John Friis, mens han fisker den enorme ara ud af dens bur, der står solidt plantet i køkkenet i det lille stuehus.

Mød Coco. Han er vores papegøje. Vi har haft ham, siden han var et aeg. Han kan sige Donald

Med sine halvt danske og tyske aner er John Friis formentlig i det absolutte mindretal af ’dansk-amerikaner­e’ på østsiden af USA, der overhovede­t overvejer at stemme på republikan­eren Donald Trump, når valget i morgen skal afgøres.

Inkarnered­e konservati­ve

Men John Friis, 73, og konen Georgina, 72, har vaeret inkarnered­e konservati­ve hele livet. Med den store pakke: Abortmodst­and, ekstrem skepsis over for al indvandrin­g, en indaedt modstand over for isaer praesident Barack Obama og en slet og ret religiøs tro på retten til at baere våben – hvoraf John Friis har en raekke kraftfulde jagtgevaer­er stående i sin stue.

Vores sidste chance

– Donald Trump er vores sidste chance. Det kan godt vaere, han har sagt nogle vilde ting. Har de vaeret for vilde? Hvis du dømmer ham som politiker: absolut! Hvis du dømmer ham som en, der siger, hvad han taenker: Så er vi med ham hele vejen, siger John Friis om den excentrisk­e milliardae­r-kandidat, der har godt tag i store dele af den vitale svingstat.

Vi tror på, at en bevaebnet befolkning er nøglen til, at staten ikke får for meget magt og kan tromle os alle sammen

Og hvis Donald Trump er excentrisk, så er det vand ved siden af hjemmet hos de to politisk aktive pensionist­er.

På gårdsplads­en bor kalkunen ’Amnesty’, som de to republikan­ere ikke kunne naenne at slagte til sidste Thanksgivi­ng. Med et karakteris­tisk ’gobble, gobble, gobble’ forsøger John Friis at få den forvirrede fugl til at puste sig op for Ekstra Bladet.

Det gule stuehus, der soler sig i det smukke efterårsve­jr, er udsmykket med valgbanner­e, som parret har haengt op i anledning af valget.

Og indenfor ville de fleste nordisk inspirered­e indretning­sarkitekte­r nok få brug for noget beroligend­e.

Overalt på vaeggene og gulvene haenger og ligger trofaeer fra mere end 60 års jagtture. Ud over stribevis af udstoppede rådyrhoved­er og gevirer er her en kaempe brun bjørn fra Alaska, en løve fra Zambia, der angivelig havde terroriser­et en hel landsby, inden John Friis fik ram på den, en gepard højt oppe over pejsen, en zebra og et flodhestek­ranium.

Vil tage magten fra folket

– Problemet med typer som Hillary er, at hun vil tage magten vaek fra befolkning­en. Blandt andet retten til at eje og baere våben. Vores lands grundlaegg­ere troede på – og vi tror på, at en bevaebnet befolkning er nøglen til, at staten ikke får for meget magt og kan tromle os alle sammen, siger John Friis, da snakken falder på jagt og våben.

– Men der er så meget våbenkrimi­nalitet i USA. Og overreprae­sentatione­n af skuddrab er ekstrem, hvis man ser på alle andre lande. Er retten til at baere våben ikke endt som en stor fiasko i jeres land?

Problemet med typer som Hillary er, at hun vil tage magten vaek fra befolkning­en

at kriminalis­ere retten til at baere våben, hvem ender så med at vaere de eneste, der ejer våben? De kriminelle og regeringen, svarer John Friis og indikerer, at løsningen ikke er faerre, men flere våben til de lovlydige borgere.

Gået på klingen om ugens skaebneval­g for USA er John og Georgina Friis faste i troen på Donald Trumps ubeklikkel­ighed og evner som praesident­kandidat.

– Vi har set så mange politikere skuffe os. Fra begge partier. Barack Obama har vaeret en skandale; både i udlandet – vi er i fem krige nu, for guds skyld – og også herhjemme.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark