Ekstra Bladet

SENDER 14 MF’ER TIL TYRKIET

Enhedslist­ens folketings­gruppe vil på skift rejse til Tyrkiet for at følge retssager mod kurdiske parlamenta­rikere

- HANS CHR. BLEM – Hvornår tager I til Tyrkiet? dukker op i lufthavnen i Tyrkiet? blem@eb.dk Laes også lederen på bagsiden

Der bliver traengsel af danske folketings­medlemmer i Tyrkiet de kommende uger.

Det socialdemo­kratiske folketings­medlem Lars Aslan Rasmussen fortalte i Ekstra Bladet søndag, at han om to uger rejser til landet for at følge retssagern­e mod kurdiske parlamenta­rikere og journalist­er.

Han får nu følgeskab af hele Enhedslist­ens folketings­gruppe på 14 personer, der på skift vil rejse til Tyrkiet for at give opbakning til seks kurdiske parlaments­medlemmer, der er blevet anholdt.

– Vi har ’adopteret’ seks kurdiske parlaments­medlemmer, hvis retssager vi vil følge de kommende uger, fortaeller Enhedslist­ens udenrigsor­dfører Nikolaj Villumsen til Ekstra Bladet.

– Det har vi ikke helt styr på endnu, men jeg regner med, at det bliver inden for de kommende uger.

Enhedslist­en organisere­r turene til Tyrkiet sammen med politiske meningsfae­ller fra Sverige og Finland.

Søndergaar­d anholdt

EL har et taet forhold til det pro-kurdiske parti HDP, som partiet har støttet i over 20 år.

I 1996 blev Enhedslist­ens folketings­medlem Søren Søndergaar­d anholdt, da han var taget til storbyen Diyarbakir i det østlige Tyrkiet for at følge en retssag mod dansk-kurderen Kemal Koc.

– Dengang stod jeg på en hemmelig liste over personer, som det davaerende styrke styre ikke ville have ind i landet, fortaeller Søren Søndergaar­d.

Bøde på tre milioner lira

– Mit held dengang var, at lufthavnen i Istanbul var under ombygning, så jeg fik aldrig et indrejsest­empel i mit pas. Derfor opdagede de tyrkiske myndighede­rne mig først, da jeg ville rejse ud af landet. Men de kunne ikke forstå, hvordan jeg var sluppet ind i landet, når jeg nu Udenrigsor­dfører for Enhedslist­en Nikolaj Villumsen (indsat) er klar til at tage til Tyrkiet for at overvaere retssagern­e mod kurdiske parlaments­medlemmer. Efter praesident Erdogans fyring af tusindvis af dommere er der ingen tiltro til det tyrkiske retssystem.

stod på en liste over folk, der var uønskede.

Det endte dengang med, at Søren Søndergaar­d blev stillet for en dommer, der idømte ham en bøde på tre millioner tyrkiske lira.

– Det svarede dengang til otte kroner, og den bøde acceptered­e jeg, fortaeller Søren Søndergaar­d.

Han er i disse dage valgobserv­atør ved praesident­valget

i USA, men han regner med, at han sammen med Nikolaj Villumsen bliver nogle af de første folketings­medlemmer, som Enhedslist­en sender til Tyrkiet.

Nato-allierede

– Lars Aslan Rasmussen fortalte i Ekstra Bladet, at han frygter, at han ikke vil blive lukket ind i landet. Hvad tror du, der sker, når du og Søren Søndergaar­d

– Jeg går da ud fra, at jeg bliver lukket ind. Hvis Danmarks naere Nato-allierede ikke vil lukke et dansk folketings­medlem ind i landet, har Nato og EU virkelig et stort problem, siger Nikolaj Villumsen.

– Tyrkiet har ikke laengere et uafhaengig­t retssystem, efter den tyrkiske praesident

Erdogan har fyret tusindvis af dommere.

– Derfor er det efter vores opfattelse vigtigt, at udenlandsk­e parlamenta­rikere tager til Tyrkiet for at følge retssagern­e mod demokratis­k valgte parlaments­medlemmer, siger Nikolaj Villumsen.

 ?? FOTO: AP ?? Er det godt, at Enhedslist­en sender MF’er til Tyrkiet for at støtte kurdiske parlaments­medlemmer?
FOTO: AP Er det godt, at Enhedslist­en sender MF’er til Tyrkiet for at støtte kurdiske parlaments­medlemmer?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark