Ekstra Bladet

Karen Thisteds fordrukne sludder

- Helge Kvam Dagmarsgad­e 10 København N

Karen Thisted mener ikke, det gavner nogen, at kendte alkoholike­res børn fortaeller om deres sårbare barndom. Men det gavner lige praecis sådan nogen som mig – og andre – der kommer fra typisk velfungere­nde familier, hvor en foraelder drikker for meget. Druk er ikke bare et problem i socialt udsatte familier, men også blandt det bedre borgerskab. Det er Jesper Kleins og Dan Turèlls børn med til at vise, når de fortaeller deres historier.

I årevis følte jeg, at vores familie var den eneste med en far, der var alkoholike­r. Jeg følte mig, med et forslidt udtryk, anderledes. Og jeg manglede i den grad andre med samme baggrund at identifice­re mig med. Hvis man kigger på Sundhedsst­yrelsens tal over, hvor mange der vokser op i alkoholfam­ilier – 632.00 danskere drikker for meget – er det åbenlyst grundløst at føle sig alene. Men følelsen er reel, så laenge vi ikke snakker om det.

Jeg talte heller ikke offentligt om min fars alkoholism­e, før han var død. Det er jeg dybt ulykkelig over. Jeg ville ønske, at vi havde talt om det, mens han levede. Efter min fars død skrev jeg bogen ’Flasken var vigtigere end mig’ – en interviewb­og med voksne, der er Helge Kvam er ikke just begejstret for Karen Thisteds klumme i Ekstra Bladet 31. oktober.

vokset op i alkoholfam­ilier. Flere af de medvirkend­e havde også lagt deres foraelder i graven, før de kunne tale offentligt om det.

Karen Thisted ser det som et generation­sproblem. ’Der blev levet et andet voksenliv’, og dengang ’havde de det sjovere’, skriver hun blandt andet.

Det er noget fordrukken­t sludder. Det har intet med et generation­sproblem at gøre. I dette øjeblik vokser 122.000 børn op i familier,

hvor en eller begge foraeldre drikker for meget. At se det som et levn fra de sjove 60’ere og 70’ere er hamrende arrogant.

De kendtes børn er med til at rette fokus mod, hvad alkoholmis­brug betyder for børnene. De er med til at gøre det lettere for mange børn og unge at tale om det – også inden foraeldren­e dør.

Det skal de have tak for!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark