Ekstra Bladet

EU ser tavst, taenderska­erende til

- Laes reportagen side 16

det er lykkedes for den tyrkiske praesident og hans tilhaenger­e i andre EU-lande med store tyrkiske befolkning­sgrupper, isaer i Tyskland. Konservati­ve eksil-tyrkere som Erdogan i sommer var rasende over, at han ikke fik lov til at opvigle hjemmefra, via storskaerm i Tyskland.

Aslan Rasmussen (S) er folketings­medlem med en kurdisk far og en dansk mor, og han kritiserer ivrigt den tyrkiske praesident­s udrensning­er af kritikere og masseanhol­delser. Derfor maerker også han tydeligt de ulaekre fangarme på egen krop. Ligesom de 14 tyrkiske friskoler i Danmark, der også er forgiftet af Erdogans fjernstyre­de undertrykk­else. Elever og foraeldre flygter fra skolerne, fordi de frygter at blive stemplet som ’terroriste­r’ og ’landsforra­edere’. Det lyder bimlende skørt, men er desvaerre fortvivlen­de alvor – Erdogan ser terroriste­r og fjender overalt, ikke mindst på mange uddannelse­ssteder, som han forbinder med den såkaldte Gülen-bevaegelse, der ifølge Erdogan Lars Aslan er ikke skraemt af Erdogans lange arme.

står bag det mislykkede militaerku­p mod praesident­en i juli.

rejser om et par uger til Tyrkiet på sit saerlige pas som folketings­medlem for at overvaere nogle af retssagern­e mod Erdogans kritikere. Godt initiativ!

af Erdogan traenger til al den støtte, de kan få fra udlandet: De kaemper en ensom kamp.

på den store bane – ikke mindst i EU – er nemlig monumental: Erdogan ter sig mere og mere udemokrati­sk, mens EU ser tavst, taenderska­erende til: Så laenge han blokerer for flygtninge­nes rute op over Balkan, og så laenge han tillader Nato at bruge Natos base i Tyrkiet – p.t. til at bombe Islamisk Stat – foregiver EU også, at Tyrkiet stadig er i spil som nyt EU-medlem. Det er en del af Erdogans prestige haengt op på.

udenrigsmi­nister, Kristian Jensen, tror stadig på dialog med Tyrkiet, påstår han og siger, at den røde streg set fra dansk side først kommer, når eller hvis Erdogan genindføre­r dødsstraf, hvad den tyrkiske praesident jo allerede ivrigt flirter med.

til Schengen for tyrkiske borgere er et EU-løfte, som Erdogan kraever indfriet inden jul, ellers åbner han for flygtninge-sluserne igen.

kan han jo foreløbig give Lars Aslan adgang til Tyrkiet for at vise, at almindelig­e retsprinci­pper kan forekomme i Tyrkiet stadigvaek.

 ?? FOTO: STINE BIDSTRUP ??
FOTO: STINE BIDSTRUP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark