Ekstra Bladet

Jeg har ammet Kasper i pausen

har vaeret på besøg hos Ajax-kometen Kasper Dolbergs sportsfami­lie i Voel ved Silkeborg, der fortaeller om den stille knaegt med et voldsomt indre drive

- KLAUS EGELUND FOTO: ERNST VAN NORDE Ege@eb.dk

Tiårige Freja har daekket det bjerg af vafler, hun lige har lavet, til med stanniol for at holde på varmen.

Og mens hendes foraeldre snakker løs ved spiseborde­t, så baerer hun både tallerkene­r, flormelis, Nutella og syltetøj hen til bordet … og så er der serveret.

Vi er i udkanten af den håndboldga­le by Voel, som Danmark nok bedst kender som V’et i BSV. Men byen skal til at vaenne sig til, at fodbold maser sig på.

Årsagen er Frejas storebror, Kasper.

Super-talentet Kasper Dolberg er vokset op her i udkanten af Voel, hvor der fra indkørslen til barndomshj­emmet

Han skal jo helst vaere den, der er bedst til alle testene. Den, der springer højest. Den, der løber hurtigst. Den, der accelerere­r hurtigst. Det er bare ikke noget, han lader andre vide

er frit kig ud over markerne. Og baghaven er så stor, at det slet ikke falder i øjnene, at der er sat plads af til en udendørs håndboldba­ne.

Fodboldmål­et er vaek. For fodboldgal­e Kasper render ikke laengere rundt i Voel.

I dag hedder adressen Amsterdam. I midtugen scorede han for Ajax mod Celta i Europa League. Og naeste weekend kan han få debut på landsholde­t.

Og det hele er gået så hurtigt, at foraeldren­e Kirsten Dolberg og Flemming Rasmussen bobler af begejstrin­g, når de prøver at saette ord på den rejse, som lige nu accelerere­r som et TGV-tog.

’Kongen og dronningen’

De to blev kaerligt omtalt som ’kongen og dronningen af Voel’ i håndboldmi­ljøet i byen, da de mødtes: ’Naestbedst­e raekke i håndbold. Det var jo det, der var her. Vi kom jo aldrig nogen steder’, smiler Flemming Rasmussen undskylden­de, mens Kirsten Dolberg snakker om badminton, gymnastik og fodbold: ’For fodbold skal man vaere med til, for at det er sjovt.’

De to mødtes gennem håndbold. Og familiens tre børn er naermest vokset op på et halgulv.

– De lå i barnevogne­n, når vi var til traening. Jeg har ammet Kasper i pausen under en kamp i Esbjerg. Der var tit en, der var skadet, og så kunne de jo tage sig af dem. Det var aldrig et problem, husker Kirsten Dolberg.

Et kig gennem Kasper Dolbergs barndomsbi­lleder emmer af aktivitet. Konstant iført en fodboldblu­se og med den solbrune kulør i kinderne, som kommer af at vaere ude konstant.

Hans vaerelse er blevet taget i brug til andre ting, efter Kasper rykkede til Amsterdam for halvandet år som 17årig … men på vaeggene haenger der stadig nogle store foto-collager, hvor den niårige Kasper står sammen med Barcelona-spillere som Oleguer og Sylvinho. Fotos taget, da Barca var på traeningsl­ejr i Aarhus for ti år siden.

Lidt blød

Et par år senere var fangsten af noget mere symbolsk karakter, da kontaktern­e i håndboldmi­ljøet banede vejen for et møde med unge Mikkel Hansen i Barcelona – og på et yderst symbolsk billede på sportens nutid og fremtid står en stolt Kasper Dolberg og poserer ved siden af den kaempestor­e håndboldsp­iller.

Kasper Dolberg har fået glaeden ved sport ind med modermaelk­en. Men det vil vaere en misforståe­lse at tro, at han er blevet pacet i Wozniacki-stil. Tvaertimod.

– Har Kasper spillet på Sjaelland, så blev vi hjemme. Vi kom til hjemmekamp­ene, men ikke til udekampene. Det skal jo ikke vaere sådan, at han skal ud til os hele tiden. Han skal også have lov til bare at vaere sammen med drengene. Vi har vaeret meget bevidste om ikke at blande os, siger Flemming Rasmussen.

Kasper Dolberg har altid sagt, at han ville vaere profession­el fodboldspi­ller, men da han fik de første mulighe-

der for at prøve sig af uden for hjembyen Voel, så var skiftet til Silkeborg ikke nogen succes i en alder af ti år.

– Han var nok lige lidt for grøn. Det var mange regler. Du må ikke spise slik og sodavand … det rører du bare ikke. Og du kommer bare ikke for sent.

– Der er stor forskel på, hvordan i børn i den alder tager sådan noget. Men Kasper er lidt blød, forklarer faderen.

– Jeg kan huske, at vi engang kørte rundt i en rundkørsel, og det gik op for Kasper, at han ville komme for sent til traening. Så sagde jeg til Kasper, at jeg nok skulle tage ansvaret, siger Flemming Rasmussen. Familien måtte kort efter indse, at de mange regler i det ambitiøse

Kasper kom jo ikke til os og brokkede sig. Han kom ikke til os og sagde, at han var ked af det. Han kom ikke og sagde, at det var for hårdt til traening. Han sladrer jo ikke

Silkeborg-miljø ikke passede den tiårige knaegt.

– En dag begyndte han at få ondt i maven, så tog jeg ham med til laegen, fordi det jo måtte vaere en eller anden bakterie, siger Kirsten Dolberg.

– Så sagde laegen, at børn kunne få stress i maven, hvis de gjorde noget, som de ikke helt havde lyst til.

– På vej hjem fra laegen sagde Kasper, om vi ikke lige skulle køre ind med den Silkeborg-trøje… så venter vi lige med det. Og det var det. Så var han bare så glad bagefter, fortaeller hun.

– En dag fik vi at vide af hans kusine, at han havde stået og graedt i skolen. Da vi spurgte ham, forklarede han så, at klassekamm­eraterne ikke ville have ham med til fodbold i frikvarter­erne, fordi det ville blive urimelige hold, uanset hvilket hold han var på.

– Der var to-tre drenge i klassen som godt kunne spille fodbold og gik op i det, men de ville så ikke have ham med. Og det rettede han sig bare efter, fortaeller Kirsten Dolberg og kommer så med sin pointe:

– Kasper kom jo ikke til os og brokkede sig. Han kom ikke til os og sagde, at han var ked af det. Han kom ikke og sagde, at det var for hårdt til traening. Han sladrer jo ikke, fortaeller Kirsten Dolberg.

Stor opmaerksom­hed

Kasper Dolberg er ikke typen, der stiller sig op og banker sig på brystet, når han praesterer. Enhver, der har hørt hans måde at tackle sin succes i Ajax, har sikkert bemaerket det.

Ydmygheden er udtalt. Praestatio­nen taler for ham. Han bliver aldrig en ny Cristiano Ronaldo … naermere Lionel Messi – bare med bedre tøjsmag.

– Han skal jo helst vaere den, der er bedst til alle testene. Den, der springer højest. Den, der løber hurtigst. Den, der accelerere­r hurtigst. Det er bare ikke noget, han lader andre vide. Derfor kan han godt virke lidt arrogant på andre, fordi han går med det inde i sig selv. Det skal du ikke tage fejl af, fortaeller Kirsten Dolberg og genkalder sig, hvordan hendes søn sådan henkastet fortalte: ’Jamen, det var mig, der sprang højest’, da hun spurgte til en springtest i Ajax.

– Sidste saeson var der kun én i Ajax, der var hurtigere end Kasper. Men det var ikke noget, vi fik at vide af ham, fortaeller Flemming Rasmussen.

I dag traeder Kasper Dolberg ind til sin nye karriere som landsholds­spiller. Han kommer til at møde den store opmaerksom­hed med en ydmyghed. En ydmyghed der daekker over et voldsomt indre drive.

Indtil videre har det givet ham en komet-karriere i Ajax. På tre måneder er han gået fra at vaere ukendt til at vaere et af de hotteste unge navne i Europa.

På et hakkende ungt dansk landshold kan vi håbe, at Dolbergs drev kan traekke en talentfuld dansk generation tilbage på rette kurs.

 ??  ??
 ??  ?? Den niårige Kasper står sammen med Oleguer Barcelonas­pillerne og Sylvinho.
Den niårige Kasper står sammen med Oleguer Barcelonas­pillerne og Sylvinho.
 ??  ?? Ekstra Bladet i lørdags. En stolt familieFor­aeldrene Kirsten Dolberg og Flemming Rasmussen saetter ord på den rejse, deres søn Kasper indtil videre har vaeret på. Lillesøste­r Freja har gang i vaflerne.
Ekstra Bladet i lørdags. En stolt familieFor­aeldrene Kirsten Dolberg og Flemming Rasmussen saetter ord på den rejse, deres søn Kasper indtil videre har vaeret på. Lillesøste­r Freja har gang i vaflerne.
 ??  ?? om Historien fodboldspi­ller Kasper begynder Dolberg på graesplaen­e denne familiens i have.
om Historien fodboldspi­ller Kasper begynder Dolberg på graesplaen­e denne familiens i have.
 ??  ?? stolt En store den med fisker fangst.
stolt En store den med fisker fangst.
 ??  ?? Kasper og storesøste­r Kristina.
Kasper og storesøste­r Kristina.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark