Ekstra Bladet

’De kloge siger, at hun vinder …’

UDE PÅ LANDET I USA’S SVINGSTATE­R er de ikke et sekund i tvivl: Donald Trump bliver praesident – og valget bliver ikke nødvendigv­is så taet, som målingerne spår

- James Kristoffer Miles kristoffer@eb.dk Linda Johansen foto@eb.dk

HELLERTOWN (Ekstra Bladet): I dag går amerikaner­ne til valg. Og selv om det ligner et taet valg, tror de fleste på en Hillary Clinton-sejr.

Men ikke i de røde ahornskove i Hellertown:

’Make America Great Again’, står der på kasketten af Russell Kopy, som netop har parkeret de 375 hestekraef­ter i sin Ford F150-pickup uden for den lokale diner.

Her spiser Trump-tilhaenger­en hver eneste weekend. Blandt sine venner og bekendte i den lille by midt i Pennsylvan­ia, som kan tippe hele valgresult­atet, hvis Donald Trump og ikke Hillary Clinton vinder den afgørende svingstat.

– De kloge siger, at hun vinder. De siger, hun er foran i målingerne. De siger, at det her er en svingstat. Men så forklar mig én ting: Da Mitt Romney stillede op her i 2012, så du knap nok en eneste forhave med et Romneyskil­t her på egnen. Nu er det hus efter hus efter hus med Trump-plakater, siger Russell Kopy fra sin stamplads i baren på Hellertown Diner.

AEg, bacon og politik

Den lokalfødte vaerksteds­ejer kender gud og hvermand på egnen. Med en kop kaffe, en sandwich med aeg og bacon og avisen – helst siderne om politik – peger han rundt i dineren:

Diner-chefen Bill Christogia­nnis, servitrice­rne Barbarann og Kelly, de to vejarbejde­re i beskidte sikkerheds­veste, der drikker en hurtig pausekaffe, og pensionist-parrene, der kommer dag efter dag for at opleve lidt liv.

Alle stemmer de på Trump ifølge Russell Kopy.

Flere, der overhører hans snak med Ekstra Bladet, nikker og blander sig lidt efter i samtalen.

Hvad skete der med Brexit

– Jeg købte 100 kasketter med ’Make America Great Again’ for at dele ud til min familie og venner. Men det endte med, at jeg måtte købe 100 mere – og så 100 mere. Det her er ikke nogen skide svingstat. Jeg tror, han vinder. Og jeg tror, han vinder stort, siger Russell Kopy.

– Bare se, hvad der skete med Brexit, supplerer ejeren, Bill Christogia­nnis.

– Der viste målingerne naesten hele vejen igennem en klar tendens, men så kom chokket. Denne gang vil det samme ske. Der er så mange demokrater – også her på egnen – der ikke kan udstå Hillary Clinton. Det kan godt vaere, at de ikke vil stemme på Trump. Men rigtig mange vil helt lade vaere med at stemme, siger Bill Christogia­nnis og konkludere­r:

– Jeg kan slet ikke se, at Philadelph­ia og Pittsburgh alene skal kunne vinde Pennsylvan­ia for hende. Og herude får hun ingen hjaelp.

Målinger taler andet sprog

Langt størstedel­en af målingerne spår en relativ sikker sejr til Hillary Clinton i den splittede stat. Millionbye­rne Philadelph­ia og Pittsburgh er i overvaelde­nde grad Clinton-land. Men Russell Kopys lokale mavefornem­melse er ikke i udu.

Stemningen i de små landlige flaekker, som ligger spredt ud over den skovklaedt­e stat, er unaegtelig i Donald Trumps favør.

Og her er der ikke tale om counties, hvor 90 pct. traditione­lt stemmer på Republikan­erne. Alligevel ses naesten ikke et eneste Hillary Clinton-skilt i vejkanten. Og heller ikke en eneste af de personer, som Ekstra Bladet talte med på en morgentur rundt i Hellertown-området, var Clinton-støtter.

De talte bl.a. farmeren Ron Fox, der har stemt republikan­sk hele livet. Og som også gør det i dag.

Med sin termokop i den ene hånd og det amerikansk­e flag på verandaen har landmanden udsigt over

Jeg købte 100 kasketter med ’Make America Great Again’ for at dele ud til min familie og venner. Men det endte med, at jeg måtte købe 100 mere – og så 100 mere

ahornskove­ne i de knaldrøde efterårsfa­rver. Hvis det står til ham, bliver Pennsylvan­ia i dag malet samme farve politisk for første gang siden 1988.

Også afrydderen Eddy, som stemte på Obama i 2012, har vendt sig mod Donald Trump. Som mekaniker-uddannet har han fået nok af det, som han oplever som løftebrud om, hvordan de velbetalte jobs i fabriks-sektoren nok skal vende tilbage til Pennsylvan­ia, hvis bare Demokrater­ne kommer til magten.

– Det kommer ikke til at ske. Og nu skal jeg arbejde med beskidte tallerkner i stedet for med min uddannelse.

 ?? FOTO: AP/MICHAEL CHOW ?? Favorit Selv om valget ser ud til at blive taet, tror de fleste på sejr til Hillary Clinton.
FOTO: AP/MICHAEL CHOW Favorit Selv om valget ser ud til at blive taet, tror de fleste på sejr til Hillary Clinton.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark