Ekstra Bladet

Helt rollator-klart er demokratie­t altså ikke

DEMOKRATIE­T

-

er ellers – ligesom rockmusikk­en – erklaeret stendødt flere gange undervejs. Lige fra Bernie Sanders røg af i svinget og slukkede håbet hos tusindvis af unge supportere. Til FBI – en af de tunge institutio­ner, der burde vaere helt upolitisk – i månedsvis var mistaenkel­iggjort af først den ene, så af den anden kandidat. Men demokratie­t er vel stadig spraelleve­nde på sin egen uforudsige­lige, amerikansk­e måde?

der er befolket af indvandrer­e, hvor en Trump pludselig vil stoppe indvandrin­g. Det virker jo i sig selv absurd. Men hvor latinoerne – da Trump kaldte dem voldtaegts­forbrydere og narkohandl­ere – tjekkede ind og besluttede sig for at stemme denne gang. Lincoln ville have smilet!

våbensalge­t traditione­lt stiger op til et valg. Også denne gang: Hellere hamstre lidt semiautoma­tiske rifter, hvis Hillary nu vinder ... Og et land, hvor Trump-fans baerer T-shirts med påskriften ’Hillary i faengsel’ og ’Trump that bitch’. Absurd og primitivt set med europaeisk­e øjne. Så er det slut med at smide slam mod hinanden.

er løbet løbsk, og langt inde i hans eget parti afskyr de ham med god grund. Hillary kan gå hen og vinde Florida, simpelt hen fordi de traditione­lle amerikaner­e synes, han er en idiot. Helt rollator-klart er demokratie­t altså ikke.

går vi til de mere fredelige menighedsr­ådsvalg i dag. ’Vi skal også vaerdsaett­e dem, der vil og kan’, formanede Johannes Møllehave i går i den anledning.

– det skal vi. Også mere end vi måske lige gør i disse år – både her og i USA. Politik er ikke for tøsedrenge, og både i USA og herhjemme bliver der talt meget om, at det er for ’elitaert’. Det er blevet et skaeldsord – og er også på sin plads i mange sammenhaen­ge. Det pudsige er, at nogle af de, der råber højest op om, at det hele er blevet for elitaert, selv tilhører eliten. Det gaelder lige fra Pia Kjaersgaar­d til Trump og hans graeskar-farvede hår. Trump kører på en myte om, at han er håbet for fattige, uuddannede, hvide amerikaner­e – om end kendsgerni­ngen er, at den gennemsnit­lige Trump-vaelger er bedre stillet end en Hillary-ditto. – Der er meget tiltraekni­ng i at gøre folk vrede, som en analyse fra den danske USA-ekspert Niels Bjerre-Poulsen lyder.

praesident­er har generelt en høj score, når det gaelder om at opfylde deres valgløfter. Obama er oppe omkring 70 pct. Skulle Trump vinde, kan man så kun håbe, at han lige i dette tilfaelde også viser sig at vaere uden for normalen. Laes reportagen på side 4, 5, 14 og 15

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark