Ekstra Bladet

LAEDERJAKK­ER OG DRUKGILDE

I NOSTALGI: Det bedste danske cykelhold nogen sinde blev en realitet efter en våd fest i Herning

- JIMMI WILLEMOES JENSEN JONAS SØRVIN KRISTIANSE­N BRIAN ASKVIG jwj@eb.dk jonas@eb.dk ask@eb.dk

Historien om det danske profession­elle cykelhold, der begyndte sin tilvaerels­e som Team Home Jack & Jones og sluttede i en mere eller mindre russisk udgave som Team Tinkoff, er naturligvi­s historien om opture og nedture. Om slid og slaeb. Om stjerner og vandbaerer­e. Om champagne og sejre.

Sådan var det ikke 19. oktober 1996. Der var ganske vist en enkelt stjerne og en vandbaerer. Men champagnen var erstattet af lidt hårdere shots.

Scenen var salen på Hotel Eyde i Herning, der dannede rammen om en fest. Herning Cykle Klub (HCK) fejrede sommerens Tour de Francesejr for klubbens store søn, Bjarne Riis.

Den tidligere amatør-verdensmes­ter Alex Pedersen og elitechefe­n i HCK, Torben Kølbaek, deltog i festlighed­erne. De havde sammen talt om at skabe et profession­elt cykelhold. De sad ved bord med Bjarne Riis og Brian Holm, som de forelagde idéen.

Den var ikke ny. Lige siden 1970’erne, hvor den første danske cykelsport­s-bølge skyllede ind over landet, har tanken om et dansk hold huseret.

Det kraevede penge – og idéen blev aldrig ført ud i livet.

Men tankerne var der – også på Hotel Eyde i Herning, hvor Bestseller-koncernens administre­rende direktør, Finn Poulsen, sluttede sig til selskabet. Han havde sikret HCK et sponsorat fra tøjmaerket Jack & Jones, og han havde de ellers svaert opnåelige finanser i baghånden.

Der blev gået til de våde varer, og kimen til et hold blev lagt. Ud på de små timer skrev holdet da også sin første kontrakt, da Brian Holm satte sit navnetraek på en serviet med ordlyden:

’Intet aftales med andre før HCK i Danmark '98. Betaling: 1 stk. laeder Jack & Jones.’

Sjov og ballade

Det lyder som en vandrehist­orie, men i dag husker Brian Holm stadig episoden og aftenen.

– Det var lidt sjov og ballade, men der var også tyngde i.

– Og den er god nok. Jeg skrev under på en serviet. Og jeg fik da vist også laederjakk­en, husker han. Derfra tog det form. Pedersen og Kølbaek arbejdede målrettet på projektet, og 1. juli 1997 opstod firmaet Profession­al Cycling Denmark ApS for en startkapit­al på 200.000 kroner betalt privat af Finn Poulsen. Bjarne Riis købte halvdelen af anparterne, mens Kølbaek, Pedersen og HCK fik resten foraeret i forholdet 20/20/10.

Jagten på ryttere gik ind, og der blev i alt skrevet kontrakt med ti ryttere med hollaender­en Danny Nelissen som den største udenlandsk­e profil og Brian Holm som dansk holdkaptaj­n.

Ejendomsma­egler-kaeden Home blev sidst på året navnespons­or for en slik, og målet blev meldt ud: Holdet skulle køre Tour de France i 2000.

I første omgang skulle Team Home Jack & Jones dog starte i cykelsport­ens 2. division – det der i dag betegnes Pro Continenta­l.

Men det blev ikke let. Der var ingen erfaringer at traekke på – alt skulle bygges op fra bunden. Alligevel er det en tid, en af stifterne, Alex Pedersen, savner den dag i dag.

– Det var en sjov tid, og vi var jo pionerer i Danmark på dette punkt. Det mest udfordrend­e var, at ingen havde gjort det før. Jo, der var profession­el sport, men ikke cykling. Så det var ivaerksaet­teri i ordets egentlige forstand.

– Vi allierede os med sportsdire­ktørerne Cees Priem (TVM) og Walter Gotefroot (Telekom). Det vigtigste råd, Priem gav os, var, at vi skulle få en god advokat. For vi ville ryge ind i problemer med ryttere og kontrakter. Og Gotefroot sagde, at vi skulle koncentrer­e os om cykelholde­t og ikke merchandis­e og alt det andet. For som han sagde, ‘hvis I er her om seks år, så kan I med de rette sponsorer blive her til evig tid’.

– Og de havde ret begge to, konstatere­r Pedersen i dag.

Sejr på sejr

Begge råd blev fulgt, og det betød blandt andet, at Team Home Jack & Jones prioritere­de de tilgaengel­ige løb, der gav point til UCI-regnestykk­et. Flere point åbner flere døre, og det kraever point at rykke op blandt de 18 hold, der dengang udgjorde den bedste raekke.

Og det startede fremragend­e. Christian ‘Gummisko’ Andersen fik holdets første sejr i februar, da han var først over stregen på 2. etape af Étoile de Besseges, og Jesper Skibby fulgte op i Omloop der Vlaamse Ardennen, der i dag er blevet til etapeløbet Driedaagse Van West-Vlaanderen.

I det hele taget var der succes i det første leveår. Rytterne kørte alt, hvad de havde laert, og det endte med, at syv af dem tog sejre i løbet af den første saeson.

Desuden blev holdet populaert, da de havde en anderledes tilgang til sporten.

– Da vi startede, var strategien, at vi skulle have ryttere fra så mange europaeisk­e lande som muligt. Så når vi kørte løb i Belgien, skulle vi have en belgier med, så pressen ville stå uden for vores bus, siger Alex Pedersen, der også stod for at udøve et mere fladt hierarki end alle andre hold.

– Udlaending­ene kunne godt lide at vaere på vores hold, for dengang var cykelsport­en styret af meget magtfulde og konservati­ve sportsdire­ktører, der trumfede deres ting igennem.

– Vi kom med den danske mentalitet, hvor vi kunne tale om tingene, siger den davaerende sportsdire­ktør.

Det var en sjov tid, og vi var jo pionerer i Danmark på dette punkt. Det mest udfordrend­e var, at ingen havde gjort det før

Ved udgangen af 2016 stopper Team Tinkoff, der siden starten i 1998 har vaeret drevet i Danmark under forskellig­e sponsornav­ne. I seks kapitler fortaeller Ekstra Bladet historien om Bjarne Riis' livsvaerk, Danmarks største cykelhold. Laes med i Ekstra Bladet i den kommende tid

 ??  ??
 ?? FOTO: MORTEN OVERGAARD ?? Det var på denne serviet, at Brian Holm forpligted­e sig til at køre for det nye danske cykelhold.
FOTO: MORTEN OVERGAARD Det var på denne serviet, at Brian Holm forpligted­e sig til at køre for det nye danske cykelhold.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark