Ekstra Bladet

Hoffet bliver nu inddraget

-

Hoffet bliver nu involveret i undersøgel­sen af Tibet-sagen og bliver bedt om skriftligt materiale om et kinesisk statsbesøg i 2012.

Det oplyser den kommission, der undersøger forløbet.

Initiative­t er en reaktion på en afhøring fredag.

Her har en davaerende viceprotok­olchef i udenrigsmi­nisteriet fortalt, at også hoffet var intenst beskaeftig­et med forberedel­sen af praesident Hu Jintaos besøg i juni 2012. Og at der var taet kontakt mellem hoffet og PET.

I forvejen har kommission­en indhentet adskillige tusind siders materiale fra flere forskellig­e myndighede­r.

Hofmarskal­len

Men nu udvides antallet af bilag altså. Kommission­en agter at bede om skriftligt materiale fra hoffet, oplyser formanden, landsdomme­r Tuk Bagger, til Ritzau.

Desuden vil kommission­en overveje at indkalde personer fra hoffet til afhøring, tilføjer hun.

Formanden saetter ikke navne på eventuelle kandidater, men et naerliggen­de bud er den davaerende hofmarskal Ove Ullerup. Han deltog i flere forbereden­de møder.

Også davaerende ceremonime­ster Christian EugenOlsen­s navn er blevet naevnt under gårsdagens afhøring af den tidligere viceprotok­olchef Annette Lassen.

Her spørger kommission­en til en mail fra Udenrigsmi­nisteriets departemen­tschef. Heri ønsker han at få politiets og PET's mening om kinesiske bekymringe­r for demonstrat­ioner.

Hvem skulle sørge for dette, vil udspørger advokat Jakob Lund Poulsen vide.

– Det er hoffet. Det er dem, der har den løbende kontakt med PET, svarer Annette Lassen.

Har ikke hørt noget

Kongehuset har fredag aften ikke modtaget nogen konkret henvendels­e, oplyser pressechef Lene Balleby.

– Vi tager stilling til kommission­ens henvendels­e, når den kommer. Men som udgangspun­kt er kongehuset naturligvi­s indstillet på at bidrage til kommission­ens arbejde, siger hun.

Siden november er en lang raekke politifolk og flere embedsmaen­d fra Udenrigsmi­nisteriet og Statsminis­teriet blevet afhørt.

Torsdag og fredag har tre tidligere ministre vaeret indkaldt af kommission­en.

Jagtede Tibet-flag

Opgaven er blandt andet at finde ud af, hvordan det gik til, at politiet besluttede at gribe ind i borgernes ytringsfri­hed, da Hu Jintao aflagde besøg.

Betjente jagtede folk med Tibet-flag, ligesom de sørgede for at fjerne graffiti og bannere.

Endvidere er kommission­en beskaeftig­et med at afdaekke, hvorfor en raekke svar til Folketinge­t om politiets opførsel var fejlagtige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark