Ekstra Bladet

Nyt liv til Arne

BRØDRENE BISP-DRENGENE: Nostalgi-trip med ’Voldsom Volvo’og alle

- HELLE KASTHOLM HANSEN hka@eb.dk FOT

’Pas på varerne, Arne’ og ’Bjarnes Pølser’. Mange bliver i det nostalgisk­e hjørne og får det vildeste trip, når man taenker på og hører om Brødrene Bisp og deres ’fuuuck’ med lillefinge­ren plus alle de andre skaeve og tossede figurer fra blandt andet ’Sonny Soufflé Chok Show’.

Bisperne er synonymer for de to efterhånde­n voksne drenge Michael Wikke og Steen Rasmussen, og i øjeblikket leger de to far, mor og børn i Skuespilhu­set med ’Der var engang en sang, der hed Arne’. Den har premiere på søndag, og den handler om et døgn i drengen Arnes liv.

Det hele er pakket ind i ørehaenger­ne fra Michael Wikke og Steen Rasmussens mange succeser – taenk bare på sangklassi­kere som ’Ridder Lykke’, ’Voldsom Volvo’, ’Kaerlighed er godt’ og ’Jeg vil ha’ en baby’ – for blot at naevne nogle

De ’gamle’ bisper er efterhånde­n to voksne drenge, som har underholdt flere generation­er fra deres Graested Film & Fjernsyn med galimatias og fed musik af popsnedker­en Poul Halberg.

Og spasmagern­e på nu 57 og 67 år er på mange måder hinandens modsaetnin­ger. Wikke kan ikke gå. Han løber rundt, mens det hos Rasmussen mest er munden, der løber. Og sådan deles de om opgaverne.

Julefrokos­t-flirt

Men én ting er de enige om: Deres samvaer er den laengste julefrokos­t-flirt, de hver isaer nogen sinde har oplevet.

– Det var i 1983 ved julefrokos­ten i Danmarks Radio, hvor vi begge arbejdede. Egentlig var det et tilfaelde, at vi dukkede op, for ingen af os gad. Så fandt vi hinanden, og siden har vi holdt sammen. Det er da mageløst, griner Steen Rasmussen vel vidende, at den joke har parret rejst med i årevis.

Men som det er med al nostalgi, så er det ofte gentagelse­ns glaede, som folk elsker.

– Det var skuespilch­efen på Det Kongelige Teater, der bød os indenfor og bad os lave dette show, og det tog vi som en stor udfordring. Vi har det som princip, at vi aldrig gentager os selv, så alle vores figurer har fået nye rammer i form af unge skuespille­re, og Steen og jeg er kun på scenen på en meget hemmelig måde, tilføjer Wikke. Og heller ikke deres gamle figurer får vi at se.

Makkerparr­et har efterladt sig striber af succeser både på tv og film: ’Hannibal og Jerry’, ’Flyvende farmor’ og julekalend­eren ’Julestjern­er’ – foruden deres skøre ’ungdoms-shows’ for hele familien. Og én ting er de helt enige om: Laeren fra DR er, at man skal vaere sin egen og ikke have nogen over sig.

Hver ting til sin tid

– Da vi skulle lave en tv-dramatiser­ing af Svend Åge Madsens roman ’Se dagens lys’ – vi kaldte den ’Johansens sidste ugudelige dage’ – valgte vi en skuespille­r, der var den rigtige ’jazzige’ type, men kendt for at vaere tørstig. Det var rigtig svaert at få igennem på DR – ligesom det blev voldsomt svaert at få lov til at forbyde alkohol på settet, for dengang var øl og Gammel Dansk mere almindelig­t end kaffe på jobbet. Men alle de diskussion­er undgik vi ved at vaere os selv, forklarer Steen Rasmussen.

– Af samme grund jublede vi heller ikke, selv om Bahs og Nordisk Film flere gange forsøgte at overtale os til at laegge Graested Film ind under deres paraply, men selv om vi beundrede Bahs og Balling, havde Steen og jeg svaert ved at se os selv der, tilføjer Michael Wikke.

Strengt profession­elt

Parret har for laengst fejret sølvbryllu­p og kan snildt nå guld-valsen, og det skyldes ifølge dem selv, at de omgås strengt profession­elt.

– Vi drikker aldrig på jobbet. og det er faktisk seriøst. Aldrig nogen sinde. Det gider vi ikke. Og det antal gange, vi har vaeret på vaertshus sammen, kan taelles, siger Rasmussen.

Steen og jeg er kun på scenen på en meget hemmelig måde

– Det betyder ikke, at vi er kostforagt­ere – bare at vi siger ’hver ting til sin tid’, supplerer Wikke.

Fra de to krøllede hjerner er flydt et utal af nyskabelse­r – for eksempel radiotegne­serier a la ’Pas på varerne, Arne’ samt de saerlige med ’autoradiod­ramaer’ som ’Saerløse Overdrev’, ’Mord, Mor!’ og serien ’Fredløse Folkeblad’.

Det Kongelige Teater bliver aldrig helt det samme igen. Chefen er godt nok modig.

Vi drikker aldrig på jobbet, og det er faktisk seriøst. Aldrig nogen sinde. Det gider vi ikke

 ??  ?? Bispernes motto Sådan så Brødrene Bisp ud: Deres motto v kan gøre for dig, men hvad du kan gøre for
Bispernes motto Sådan så Brødrene Bisp ud: Deres motto v kan gøre for dig, men hvad du kan gøre for
 ?? FOTO: NATASCHA THIARA RYDVALD ?? I ’det overskårne hus’ foregår Arnes liv på én dag, og det hele pakkes ind i lyd fra det legendaris­ke Poul Halberg Band.
FOTO: NATASCHA THIARA RYDVALD I ’det overskårne hus’ foregår Arnes liv på én dag, og det hele pakkes ind i lyd fra det legendaris­ke Poul Halberg Band.
 ??  ?? M so
M so

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark