Ekstra Bladet

Rollemodel­ler og redningsma­end

-

Når boksningen som sport er lykkedes som redningspl­anke, står der tit en helt saerlig person i centrum for øvelsen. En traener, en leder – en rigtig boksefar for de unge.

En af de mere navnkundig­e af slagsen var Jean Schmücker, traener i utallige klubber, ildsjael i projekter for unge, selv forladt af sine foraeldre som spaed og i dag uhelbredel­igt syg.

For en halv snes år siden havde en raekke af hans ’boksebørn’ fra IK99 besluttet at overraske ham med en sammenkoms­t. Da datteren afleverede ham på stedet, og han så striben af tidligere boksere, samlede han sig hurtigt og brølede: ’Ti armbøjning­er’.

– Alle holdt tale, og alle tudede, fortaeller Hans Henrik Palm om den dag, som Jimmi Bredahl kalder en af de mest rørende og uforglemme­lige i sit liv.

Man hjaelper hinanden

For sidstnaevn­te har traeneren med den robuste paedagogik vaeret en absolut rollemodel, som siden tilskynded­e ham til selv at lave et opholdsste­d for såkaldt ’vanskelige drenge’.

– Siden jeg var 15 år, har jeg haft en drøm om min egen klub. Jeg har meget med fra Jean. Han skulle bare kigge på os, når vi havde dummet os. Det var kaeft, trit og retning, men han var naesten altid skaeg og i godt humør. Han kunne daeleme også blive gal, men hans dør stod altid åben med kaffe og ostemadder, og der var kaerlighed, følte man, bag alt, hvad han gjorde.

– I boksningen laerer du disciplin og en masse om dig selv. Du laerer at kontroller­e dig selv, din krop og dit hoved. Det kan du tage med dig bagefter. I teenageåre­ne var det Jean, der reddede mig og Johnny (Jimmis boksende bror og ligeledes verdensme- ster, red.). Men det var også kammerater­ne i klubben.

– I bokseverde­nen hjaelper man hinanden på godt og ondt og får venner for livet. Det lyder måske lidt vildt for andre, men når man har slået på hinanden, så krammer man, og det er det kram, der udvikler sig til venskab, filosofere­r Jimmi Bredahl.

– Det har siddet i mig fra den tid, tror jeg. Jeg har altid haft med mennesker at gøre inden for boksningen og altid følt trang til at hjaelpe andre.

Selvrespek­t og selvvaerd

For år tilbage har Jean Schmücker selv forklaret om sin tilgang til arbejdet:

’Jeg har da flere gange siddet i traeningsl­okalet til langt ud på aftenen med et ungt menneske. For når de har problemer, er det ofte af alvorlig art. Så gaelder det om at lytte og få skilt skaeg fra snot. Det hjaelper i hvert fald ikke noget at dunke dem oven i hovedet – det kan de ikke bruge til en skid. Boksning giver selvrespek­t og selvvaerd. Det giver den indre ro, der gør, at når drengene bliver konfronter­et med andre, så ved de, at de sagtens kan banke dem, men de gider ikke, og vaelger i stedet at gå deres vej.’

Den smukke sandhed har desvaerre haft sine modifikati­oner.

 ?? FOTO: LARS SKAANING/POLFOTO ?? Jimmi Bredahl (tv.) er ikke i tvivl om, at Jean Schmücker reddede ham og bror Johnny (th.) fra et liv på den forkerte side.
FOTO: LARS SKAANING/POLFOTO Jimmi Bredahl (tv.) er ikke i tvivl om, at Jean Schmücker reddede ham og bror Johnny (th.) fra et liv på den forkerte side.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark