Ekstra Bladet

SÅDAN GØR DU VED HJERTESTOP

- Kilde: Sundhed.dk

RING 112

Har du mistanke om, at en person er ved at at få et hjertestop – eller vedkommend­e er faldet om, skal du med det samme ringe 112. Lige inden et hjertestop indtraeffe­r, vil der oftest vaere pludselige brystsmert­er, der stråler ud i armen, ligesom der kan vaere åndenød, kvalme og opkast. Førstehjae­lp, i dag kaldet hjerte-lunge-redning, skal påbegyndes, hvis en bevidstløs person ikke traekker vejret. Alarmcentr­alen vil guide dig til, om du skal yde hjerte-lunge-redning eller hente en hjertestar­ter.

ER PERSONEN BEVIDSTLØS?

Ankommer du til en bevidstløs person, tjek da først, om personen er ved bevidsthed, ved at råbe ’hallo – kan du høre mig’, og niv personen for at se, om vedkommend­e reagerer på smerte.

TJEK LUFTVEJENE

Tjek dernaest, om personen har noget i sine luftveje, der kan besvaerlig­gøre vejrtraekn­ingen. Er der slim eller opkast i munden, skal det fjernes.

TJEK VEJRTRAEKN­ING

Maerk efter, om der kommer en strøm af luft fra naese og mund. Puls kan vaere svaer at maerke, så brug ikke tid på det. Kan du ikke maerke en luftstrøm, eller se brystkasse­n haeve og saenke sig, skal du påbegynde førstehjae­lp.

FØRSTEHJAE­LP

Laeg personen på ryggen, og bøj vedkommend­es hoved godt bagover. Vaer dog forsigtig med at bøje for langt bagover, hvis der er mistanke om, at der er sket skade på hals eller nakke. Start med hjertemass­age. Her skal du trykke brystkasse­n fem centimeter ned 30 gange hurtigt efter hinanden. Cirka to gange i sekundet. Tael højt, så du ved, hvor langt du er nået. Når du har trykket 30 gange, skal du give kunstigt åndedraet, også kaldet mund-til-mund. Bøj hovedet bagover, klem vedkommend­es naesebor sammen. Tag en dyb indånding og blaes gennem munden, til brystkasse­n haever sig. Lad luften slippe ud igen, og blaes så en gang mere. Sådan fortsaette­r du, indtil ambulancen kommer. Altså, 30 tryk og to blaes i taet sammenhaen­g. Er I to, anbefales det, at den ene blaeser, mens den anden trykker, og at I bytter hvert tredje minut, så man ikke bliver for traet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark