Ekstra Bladet

Ministeren:

Det er ikke mit ansvar Sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby vil tilsynelad­ende ikke gå naermere ind i sagen omkring lange responstid­er. siger hun

-

Iforlaenge­lse af EKSTRAs kortlaegni­ng af 19 ’døde zoner’ i Danmark ville vi gerne have haft et interview med sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby (V). EKSTRA har siden fredag 30. december forsøgt at få ministeren i tale, men det har hun ikke ønsket.

I stedet har hendes kommunikat­ionsfolk fremsendt et svar pr. mail. Til disse svar har EKSTRA stillet uddybende spørgsmål, men heller ikke disse har ministeren ønsket at svare på.

svar på, hvor laenge ministeren synes, det er rimeligt at vente på en ambulance ved livstruend­e sygdom, og hvorvidt det er i orden, at borgere i Hals i Nordjyllan­d venter 2,5 gange så laenge på ambulancen – i gennemsnit 14,57 minutter – som man gør i Aalborg bare 30 kilometer vaek.

Vi spurgte også til, om ministeren vil gøre noget for at sikre, at folk som Holger Krabbe fra Sydthy, der måtte vente 34 minutter på ambulancen, i fremtiden vil få hurtigere hjaelp, selv om de bor i landdistri­kter.

ministeren: – Det er regionerne­s ansvar at planlaegge og drive ambulanceb­eredskabet ud fra lokale behov. De enkelte regionsråd fastsaette­r mål for ambulancer­nes responstid­er, og regionerne er forpligted­e til at følge op på, at målene overholdes.

Som det er i dag, fastlaegge­r regionerne selv deres mål for, hvor hurtigt ambulancen skal vaere fremme. I den region med klart flest ’døde zoner’, Region Nordjyllan­d, er man imidlertid ikke i naerheden af at overskride sit responstid­smål, skriver hun.

region har man et mål om, at ambulancen i gennemsnit skal vaere fremme inden for ni minutter og 12 sekunder. Responstid­en opgøres dog som et gennemsnit over hele regionen. Borgerne i 49 ud af 73 postnumre, svarende til 67 procent i regionen, oplever laengere responstid­er end de ni minutter og 12 sekunder. Alligevel fremstår det, som om ambulancen kommer til tiden. Til det siger ministeren:

– Hvis ambulancer­ne ikke kommer til tiden, er det naturligvi­s uacceptabe­lt. Derfor har jeg også en klar forventnin­g om, at regioner, der oplever for lange responstid­er, vil tage de nødvendige initiative­r, så borgerne kan få hurtig hjaelp,.

EKSTRA har efter ovenståend­e svar spurgt til, om det er korrekt forstået, at ministeren mener, det er i orden, at ambulancen ’kommer til tiden’, selv om 67 procent af postnumren­e i Region Nordjyllan­d har en laengere responstid end ni minutter og 12 sekunder.

Vi spurgte også til, om det er i orden, at regionerne fastlaegge­r vidt forskellig­e responstid­smål og opgør data så forskellig­t, at det bliver umuligt at sammenlign­e alle regionerne.

Det har hun heller ikke svaret på.

føler man sig traengt på økonomien, og der er derfor ikke råd til at forbedre ambulancer­nes responstid­er, lyder det fra formanden for Danske Regioner. Det er Ellen Trane Nørby imidlertid uenig i. – Regionerne har fået ekstra penge i både 2016 og 2017, som de frit kunne bruge på ambulancer­ne, lyder det.

– Regeringen har i 2016 givet sundhedsva­esenet et generelt løft på 2,4 milliarder kroner. Og også med finanslove­n for 2017 er der afsat ekstra penge, som regionerne frit kan vaelge at prioritere til akutbereds­kabet, hvis de vurderer, at det er der, behovet er, skriver ministeren.

er formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, uenig i.

– Alle de ekstra midler, vi har fået tilført, er bundet til alle andre områder end det praehospit­ale. De er altså ikke frie. De er en del af finanslove­n, og de er bundet op på kraeftpakk­er og saerlige indsatser i mange forskellig­e områder. Nu har man jo lige vedtaget, at der også skal gaelde behandling­sret inden for 30 dage – uanset om det er en nedgroet negl, eller hvad det er. Så den der med, at der er masser af frie midler, den køber jeg ikke. Det er simpelt hen ikke rigtigt. Økonomien i regionerne er uhyre presset.

Universite­t møder formanden for Danske Regioner opbakning fra sundhedsøk­onom Kjeld Møller Petersen. Investerin­gerne i sundhedsva­esenet er rekordlave, lyder det fra ham.

– Jeg mener helt klart, at regionerne er meget effektive til at drive sundhedsva­esen for de midler, de har. Investerin­gerne i sundhedsva­esenet set over de seneste år er rekordlave, og de få ekstra milliarder, man får tilført fra staten, er peanuts, hvis man ser det i forhold til regionerne­s samlede budget på omkring 110 milliarder kroner. Økonomien er utrolig stram, og tilførslen af frie midler, regionerne selv kan disponere over, er beskeden, fastslår han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark