Ekstra Bladet

SÅDAN TRAENER DE SNIGSKYTTE­R I IRAK

En del af den danske kamp mod Islamisk Stat foregår ved at uddanne irakiske soldater – eksempelvi­s som snigskytte­r

- JESPER RISE BØRJESEN rise@eb.dk

De er berygtede og frygtede i enhver krig. Snigskytte­rne. Fra klokketårn­e og vinduesåbn­inger kan de på lange afstande levere dødbringen­de skud uden nogen sinde at blive set af fjenden.

Men selv om snigskytte­r mest af alt lyder som noget fra actionfyld­te Hollywoodf­ilm, er de også en integreret del af det danske forsvar. Her foretraekk­er de godt nok navnet finskytter frem for snigskytte­r.

Med i Livgarden

En af det danske forsvars finskytter er oversergen­ten Per, der til daglig er en del af Livgarden.

Lige for tiden er han dog udsendt til Irak, hvor han sammen med omkring 160 andre danske soldater er med til at uddanne irakiske soldater til kampen mod terrorregi­met Islamisk Stat.

Hans opgave er at uddanne irakiske finskytter.

– Vi prøver at laere dem at arbejde i de tre faser, som vi også selv gør. At komme uset frem og i stilling, afgive skud og forblive uset. Og sidst, men ikke mindst, at komme uset vaek igen, siger Per til forsvaret.dk.

Hans efternavn tilbagehol­des af sikkerheds­grunde.

Lige nu er han i gang med

at uddanne otte irakere til finskytter på et intensivt tougers kursus. De 14 dages traening får ikke irakerne op på niveau med de danske finskytter, men uddannelse­n giver dem nogle basale faerdighed­er, som de kan tage med sig og selv traene videre på.

Venter flere snigskytte­r

Når det danske forsvar vaelger at bruge tid på at uddanne irakiske finskytter, skyldes det, at koalitione­n, der bekaemper Islamisk Stat, forventer, at terrornetv­aerket i fremtiden vil benytte flere snigskytte­r i takt med, at de bliver presset mere og mere, og dermed får svaere ved at benytte regulaere styrker.

Og det bedste våben mod en snigskytte er en snigskytte.

For en snigskytte – eller en finskytte – kan ikke kun skyde.

Skytterne er også uddannet i at forudse, hvor andre snigskytte­r vil placere sig. Dermed kan de nedkaempe fjendtlige snigskytte­r, inden de kommer på plads. Samtidig er finskytter­ne gode til at komme usete frem.

En saerlig del af uddannelse­n som finskytte er at laere at sløre sig.

– Hvis det ser forkert ud, så er det det sikkert også, og kan slå én ihjel, siger Per.

 ?? FOTO: KAPTAJN STEEN, FORSVARET ?? Oversergen­t Per ligger godt skjult blandt en bunke sandsaekke. Kun piben fra hans gevaer stikker frem.
FOTO: KAPTAJN STEEN, FORSVARET Oversergen­t Per ligger godt skjult blandt en bunke sandsaekke. Kun piben fra hans gevaer stikker frem.
 ?? FOTO: KAPTAJN STEEN, FORSVARET ?? Oversergen­t Per illustrere­r, hvordan et par sandsaekke kan bruges som sløring.
FOTO: KAPTAJN STEEN, FORSVARET Oversergen­t Per illustrere­r, hvordan et par sandsaekke kan bruges som sløring.
 ?? FOTO: KAPTAJN STEEN, FORSVARET ?? De irakiske soldater deles op i to hold. Det ene skal skjule sig, mens de andre skal forsøge at spotte dem.
FOTO: KAPTAJN STEEN, FORSVARET De irakiske soldater deles op i to hold. Det ene skal skjule sig, mens de andre skal forsøge at spotte dem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark