Ekstra Bladet

EU-OPLYSNING DET STORE TAG SELV-BORD

Millioner af kroner går hvert år til danske partier, som ifølge forsknings­chef har kunnet gøre naesten, hvad de ville med pengene

- JAMES KRISTOFFER MILES KRISTIAN B. LARSEN JONAS SAHL kristoffer@eb.dk; kbl@eb.dk sahl@eb.dk

De danske partier svømmer i offentlige kroner fra partistøtt­e. Alligevel donerer partierne hvert år hinanden yderligere knap otte millioner skattekron­er fra EuropaNaev­net til ’EU-oplysning’.

Men som Ekstra Bladet har afsløret de seneste dage, har EU-kronerne snildt kunnet bruges på projekter, der ikke ligefrem emmer af EU. Reglerne har nemlig vaeret yderst diffuse – og EU-oplysnings­midlerne har dermed reelt vaeret et tag selv-bord for partierne.

Det mener i hvert fald Roger Buch, som er ph.d. i statskunds­kab og forsknings­chef ved Danmarks Medie- og Journalist­højskole.

De danske regler er ekstremt ringe i sammenlign­ing med EU’s regler om støtte til partier

– De danske regler er ekstremt ringe i sammenlign­ing med EU’s regler om støtte til partier. EU gør meget for at forhindre, at støtten ikke bare bruges til den almindelig­e drift af partier. Der er et direkte forbud imod det. De danske regler er derimod så diffuse, at det er naesten umuligt at kontroller­e, om pengene blot bruges som almindelig­e driftstils­kud til partiet, siger Roger Buch.

Ikke formålet

Forsknings­chefen peger på Ekstra Bladets afsløringe­r af DF’s kreative brug af oplysnings­midlerne.

– De viser, at helt almindelig­e aktivitete­r som lokale generalfor­samlinger og grundlovsm­øder gøres til EU-arrangemen­ter – blot med korte oplaeg eller taler, hvor EU indgår.

– Dette er helt klart ikke hensigten med Europa-Naevnets støttesyst­em, men reglerne er så diffuse, at det ikke kan slås fast, om reglerne er overtrådt, siger Roger Buch.

Forsknings­chefen saetter spørgsmåls­tegn ved, om Europa-Naevnets støtte til partierne giver mening.

– Europa-Naevnet støtter jo også anden EU-informatio­n end partiernes, og her ses dels langt mere detaljered­e afrapporte­ringer, dels er der åbenlyst tale om aktivitete­r, som naeppe ville vaere gennemført uden Europa-Naevnets støtte. Eksemplern­e fra DF saetter spørgsmåls­tegn ved, om midlerne bruges efter hensigten, men også det langt mere fundamenta­le spørgsmål, om støtten overhovede­t give mere EU-informatio­n eller blot er driftstils­kud til DF og de øvrige partier, siger Roger Buch.

Europa-Naevnet, eller Naevnet for Fremme af Debat og Oplysning om Europa, som det blev døbt, blev sat i verden efter danskernes chok-nej ved afstemning­en om Maastricht-traktaten i 1992. Formålet var at ruste danskerne til at tage stilling til Europa-politiske spørgsmål gennem upartisk at støtte oplysnings- og debatskabe­nde initiative­r i den danske offentligh­ed.

Men selv blandt partierne, der modtager støtte fra Europa-Naevnet, er der kritik af den nuvaerende ordning.

Medlem af Europa-Parlamente­t fra Folkebevae­gelsen mod EU Rina Ronja Kari mener, at systemet bør gentaenkes fuldstaend­ig.

– Det er måske ikke decideret propaganda. Men det er i hvert fald et skaevvrede­t system, hvor ja-partierne får flere penge, fordi de er større. Og vi får faerre penge, end vi egentlig får stemmer. Det er problemati­sk og bør laves om, siger Rina Ronja Kari.

Reglerne er så diffuse, at det ikke kan slås fast, om reglerne er overtrådt Eksemplern­e fra DF saetter spørgsmåls­tegn ved, om midlerne bruges efter hensigten Sat i verden efter danskernes chok-nej ved afstemning­en om Maastricht­traktaten

Laes også leder på bagsiden

MASSIV KRITIK:

 ?? FOTO: VIDEOGRAPH­ER.DK ?? EU-menu EU-oplysnings­midler har vaeret et tag selv-bord. Her er Pia Kjaersgaar­d i faerd med at tage for sig til ’DF på toppen’ finansiere­t med midler fra Europa-Naevnet.
FOTO: VIDEOGRAPH­ER.DK EU-menu EU-oplysnings­midler har vaeret et tag selv-bord. Her er Pia Kjaersgaar­d i faerd med at tage for sig til ’DF på toppen’ finansiere­t med midler fra Europa-Naevnet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark