Ekstra Bladet

LISELOTT BLIXT OM AMBULANCER­S RESPONSTID­ER: Selvfølgel­ig er det ministeren­s ansvar

Responstid­er ikke forbedret i 13 år – flere partier forlanger nu svar fra sundhedsmi­nisteren

- Mikkel.ryrso@eb.dk

– Sundhedsmi­nisteren må jo vågne op på baggrund af jeres undersøgel­se, siger Liselott Blixt. Det vil klart vaere et krav fra min side, siger sundhedsor­dføreren.

Ekstra Bladets kortlaegni­ng viser, at der er vidt forskellig­e måder at opgøre responstid­er på i regionerne, samt hvor store geografisk­e områder opgørelser­ne daekker. Opgjorde alle regioner tallene på så store områder som Region Hovedstade­n, havde Ekstra Bladet ikke fundet én eneste ’død zone’.

13 år uden forbedring­er

Selv om ambulancer­s responstid­er jaevnligt er oppe at vende i medierne, har man ikke formået at sikre hurtigere ambulancer til borgerne siden 2001. Det viser en rapport fra Dansk Hjertestop­register fra 2014. Rapporten dokumenter­er, at 50 procent af ambulancer­ne var laengere end 12 minutter om at nå frem i 2014. I 2001 var det akkurat det samme.

Alligevel er overlevels­esgraden ved hjertestop tredoblet fra fire procent i 2001 til 12 procent i dag – men det skyldes ikke beredskabe­t, lyder det fra Fredrik Folke, hjertefors­ker ved Københavns Universite­t og medforfatt­er til et nyt dansk forsknings­projekt, der har kigget på samtlige danske hjertestop fra 2005-2011.

– Ud fra et laegefagli­gt synspunkt er en responstid på ambulancen over ti minutter ikke optimal, hvis man ser på chancen for at overleve. Alligevel har responstid­erne stort set ikke rykket sig de seneste ti år. Den forbedring af overlevels­esgraden ved hjertestop skyldes hovedsagel­ig, at almindelig­e borgere er blevet bedre til at traede til og yde førstehjae­lp, siger han.

’Uacceptabe­lt’

At borgerne i de 19 kortlagte ’døde zoner’ venter så laenge på ambulancen, kommer bag på flere af politikern­e, herunder sundhedsor­dføreren for SF, Kirsten Normann Andersen.

– Det er uacceptabe­lt, at man venter så laenge i de her landdistri­kter. Dermed ikke sagt, at vi kan have samme responstid, uanset hvor man bor, men det her er ikke godt nok, siger Kirsten Normann Andersen.

Sundhedsor­dføreren undrer sig over, at man i Region Nordjyllan­d kan overholde sit responstid­smål, fordi man opgør tiderne som et gennemsnit over hele regionen. 49 ud af 73 postnumre ligger således over regionens mål på ni minutter og 12 sekunder.

– Det kommer bag på mig, at det er sådan, man opgør det. Det må jeg sige. Sådan kan man selvfølgel­ig ikke regne det ud, det siger jo sig selv. Er det lovligt, skal lovgivning­en aendres, siger Kirsten Normann Andersen.

Socialdemo­kratiet er nu villige til at øremaerke penge til det praehospit­ale område.

– Vi tror på, at vi skal have flere akutbiler, der kan komme hurtigt frem før ambulancen, men vi kan ikke have samme responstid alle steder, siger Flemming Møller Mortensen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark