Ekstra Bladet

Boligskat er årets bombe

- VI KAN SKAENDES BOLIGSKATT­EN ER SIMPELT HEN DE RØDE ØNSKER SOCIALDEMO­KRATISKE BORGMESTRE ANDERS SAMUELSEN OG AMMITZBØLL OG VENSTRE? KONKLUSION:

Anders Samuelsen og Ammitzbøll kan tage det lettere. De har ingen kommunalpo­litikere at tage hensyn til, skriver Hans Engell.

om EU, SU, pensionsal­der og 20 andre emner – men hvis vi holder os til det vigtigste, så er årets politiske gyser koncentrer­et om et megaemne: boligbeska­tningen i Danmark.

Hvor meget skal vi betale i grundskyld og ejendomsva­erdiskat? Hvem vil en ny boligskat ramme? Bliver det Gentofte og Frederiksb­erg plus resten af hovedstade­n, Aarhus og Odense, der skal brandbeska­ttes, eller slipper de? Hvem vil brokke sig mest, og hvem vil holde kaeft, fordi de slipper billigere?

Det store slagsmål handler om politik, men også om geografi – hvem har flest vaelgere og hvor, og det handler om politisk magt. Hvad kan regeringen egentlig banke sammen af flertal, og hvor meget kan f.eks. konservati­ve og bløddyrene i LA holde til, før de forlader regeringen? Skal vi se S og DF forhandle helt parallelt sammen om boligskatt­en? Har sagen styrke til at fremkalde valg i utide?

årets politiske sag i 2017. Fordi det handler om millioner af vaelgere og milliarder af kroner.

Men lad os starte med fakta: Det nuvaerende ejendomsvu­rderingssy­stem er fuldstaend­ig fallit. Derfor enedes et stort flertal i Folketinge­t inden jul om et nyt og bedre (men langtfra perfekt) nyt vurderings­system. Men den aftale handler kun om teknikken i vurderinge­rne, hvordan vi finder den rigtige pris på en bestemt bolig. Naeste station er meget mere besvaerlig, for nu handler det om, hvor meget vi skal betale efter de nye vurderinge­r? Hvor mange knaek skal der vaere på skalaen? Hvordan stiller det de nuvaerende boligejere, og de der skal købe? De forhandlin­ger, som går i gang om kort tid, vil afgøre et milliontal af familiers økonomi.

Holdninger­ne til boligskatt­en hos partierne er enormt forskellig­e. Hos de røde er EL, Alternativ­et og SF stort set ude af forhandlin­gerne, før den starter. Uffe Elbaeks parti kan ingen rigtig regne med, for i sidste ende afgøres Alternativ­ets holdning af fem personer, og ingen ved, hvad de mener om boligskat.

en beskatning af ejerbolige­r, som ingen andre vil købe. På den røde side er eneste interessan­te partier S og R. Radikale meldte i går ud, at de vil et system, som i høj grad vil ramme de dyreste ejendomme.

S har til gengaeld valgt DF som makker – og ikke R – om at finde en løsning, og deres krav er også et hårdere greb om de rigeste boligejere, men også klart med en profil, hvor Udkantsdan­mark slipper, og byerne betaler. Ingen er helt praecise i deres krav, og det store spørgsmål er: Kan S og DF holde sammen hele vejen igennem forhandlin­gerne? Vil DF alligevel ikke vaere nødt til at hjaelpe regeringen med en løsning? Sagen er jo, at både S og DF har masser af vaelgere i helt almindelig­e kommuner uden for de store byer, hvor boligejern­e også klager over alt for høj en ejendomsbe­skatning.

Og lidt senere i år har vi kommunalva­lg.

i Københavns omegn vil ikke takke Mette Frederikse­n, hvis hun medvirker til brandbeska­tning af husejerne i Herlev, Rødovre, Ballerup osv.

Det kan jo ende med folketings­valg. Ja, jeg siger: folketings­valg. Sagen er jo, at de borgerlige ALDRIG har tabt valg eller en folkeafste­mning på boligspørg­smålet.

Muligheden for valg på den sag er ikke stor – men den er der. Hvis Løkke, Pape og Samuelsen står i en situation, hvor S og DF presser dem helt derud, hvor de ikke laengere kan argumenter­e over for egne vaelgere, kan det selvfølgel­ig ende med, at regeringen revner, eller de vaelger valg. Søren Pape kan jo ikke forklare sine 13 konservati­ve borgmestre, at nu skal ejerbolige­n brandbeska­ttes. Så korsfaeste­r de ham.

kan tage det lettere. De har ingen kommunalpo­litikere at tage hensyn til, for her fylder partiet intet. LA’s folketings­gruppe er mundlamme, og LA’s ministre vil aede alt, bare de kan forblive i regering. Så problemet er V og K. Hvad kan de leve med? LA lever med alt og har bagefter en syg, intellektu­el forklaring på, hvorfor de åd det hele.

Løkke ved godt, at boligskatt­en er et megaproble­m. Men han satser på, at alle partier i Folketinge­t ved, at der SKAL findes en løsning. Hvor den så findes, må man klare af under forhandlin­gerne. Og han ved, at der skal helt ufattelig meget til, at K og LA bryder ud af samarbejde­t på den sag. Han selv har ikke lovet for meget, så Løkke satser først og fremmest på en aftale. Hvem der skal betale, interesser­er ham mindre. Gentofte og Frederiksb­erg er ikke hans land.

Men hvordan ender den så? Først skal regeringen blive enig om et udspil. Derefter skal de skaffe et flertal inden for de naeste tre måneder. Det bliver endnu svaerere.

LA lever med alt og har bagefter en syg, intellektu­el forklaring på, hvorfor de åd de hele

Boligskatt­en kan ende med en eksplosion. Det er årets mest giftige politiske emne, og ingen – ingen – ved, hvor den lander. Jeg tror mest på forlig med S og DF – men et forlig, som vil skabe meget store problemer for de tre regeringsp­artier.

Men synspunkte­t vil vaere: Den tid, den sorg.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ??
FOTO: JENS DRESLING

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark