Ekstra Bladet

JAPANS MAFIA STYRER MED TRUSLER OG TORTUR

I

- ANNA RAABAEK redaktione­n@eb.dk

Den japanske mafia kaldet yakuzaen har omkring 150.000 medlemmer. Det gør den kriminelle og lyssky organisati­on til verdens største mafia.

Med base i Japan samt aktivitete­r i Sydkorea og andre asiatiske lande er yakuzaen en faellesbet­egnelse for mange mindre bander, som har det til faelles, at de ser stort på loven og tjener gode penge på det.

Oprindelig var yakuzaens aktivitete­r koncentrer­et om gambling, og navnet ’yakuza’ stammer også fra det japanske kortspil Oicho-Kabu, som minder lidt om blackjack. Oichu-Kabu-spillet er taet forbundet til mafiaen, hvor det bliver spillet tit og også indgår i nogle af bandernes ritualer.

I kortspille­t gaelder det om at have en hånd, hvor kortene tilsammen giver summen ni. Det er kun det sidste ciffer, der taeller, og den absolut dårligste hånd, man kan sidde med, er en otter, en nier og en treer.

Det giver i alt 20, og dermed får man altså et stort fedt nul, fordi det er det sidste ciffer.

Den hånd hedder Ya-KuZa, som altså er det laveste, ligesom yakuzaen betragter sig som samfundets laveste.

Tusserne et krav

Yakuzaen er en lyssky bande, men selv om de gerne vil vaere uden for offentligh­edens søgelys, så er de ikke nødvendigv­is svaere at kende. Det er nemlig et krav, at medlemmern­e er daekket af store kropstatov­eringer.

Svulstige drager, store bjerge og smukke kvinder er nogle af de mest populaere motiver, når mafiaen skal have daekket kroppen med blaek.

En del af traditione­n med at daekke kroppen med tatovering­er knytter sig til den metode, de bliver lavet med.

For selv om man i dag kan lave tatovering­er, så det gør mindre ondt, end det gjorde i gamle dage, så er det ikke noget, yakuzaen gør brug af.

Det er nemlig en vigtig del af traditione­n, at det skal gøre rigtig ondt. På den måde beviser man sin dedikation og gør sig fortjent til at vaere en del af mafiaen.

Smertefuld­t

Den smertefuld­e metode Irezumi foregår på gammeldags, håndholdt manér med en slags børste, som man skubber en masse farve ind under huden med. Der er altså ikke nogen elektriske hjaelpemid­ler, når farven puttes ned i laget under huden.

Det kraever tid og tålmodighe­d at få skubbet farven ind under huden. Og så kan det vaere meget smertefuld­t for den, der bliver tatoveret.

Den traditione­lle tatovørkun­st bliver stadig forbundet med yakuzaen, selv om Japan i kraft af påvirkning fra Vesten er blevet mere moderne. Der er nu butikker og fitnesskae­der i landet, som ikke vil lukke de tatoverede folk ind.

Skaer egen finger af

Hvis du har set en japansk gangsterfi­lm eller en rigtig gyser, så har du nok også set, hvordan der ofte ryger en finger eller to i de hårdkogte bandemiljø­er. Som regel skal mafia-medlemmern­e skaere et stykke af deres egen lillefinge­r, hvis de har dummet sig i forhold til deres klan. Og det er altså langtfra fri fantasi.

Det har vaeret en veletabler­et praksis inden for yakuzaen i årevis, at der bliver kappet et stykke af lillefinge­ren – eller negle bliver revet af. Det er faktisk så udbredt, at der bliver fabrikeret lillefinge­r-proteser specielt til at få de tidligere bandemedle­mmer til at se mere normale ud.

Indvielses­ritualet

For at blive medlem af yakuzaen skal der mere end bare tatovering­er til. Det er en meget hierarkisk opbygget organisati­on, og det baerer deres indvielses­ritual også praeg af. Ved ritualet skal det nye, aspirerend­e medlem drikke den traditions­rige japanske drik sake sammen med et aeldre medlem.

Det symboliser­er en form for far og søn-forhold, og det nye medlem får haeldt lidt i glasset, mens det gamle medlem får fyldt sake helt til kanten.

Nu skal de to tage en tår sake af deres glas, hvorefter de drikker af den andens glas. Det symbolske bånd mellem de to bandemedle­mmer er nu etableret.

Svulstige drager, store bjerge og smukke kvinder er nogle af de mest populaere motiver

Kilder:

edition.cnn.com, listverse .com, nationalge­ographic.com, rattatatto­o.com, foreignpol­icy.com, theguardia­n.com

 ?? FOTO: AP ?? Grumme karle
Topchefer fra Japans største yakuza-bande, Yamaguchi-gumi, ankommer i 1988 til begravelse­n af deres myrdede boss, Masahisa Takenaka. Efterfølge­nde gik banden i krig, hvilket kostede 25 døde og 70 sårede.
FOTO: AP Grumme karle Topchefer fra Japans største yakuza-bande, Yamaguchi-gumi, ankommer i 1988 til begravelse­n af deres myrdede boss, Masahisa Takenaka. Efterfølge­nde gik banden i krig, hvilket kostede 25 døde og 70 sårede.
 ?? FOTO: ALL OVER ?? Tatoverede yakuza-medlemmer i et offentligt badehus.
FOTO: ALL OVER Tatoverede yakuza-medlemmer i et offentligt badehus.
 ?? FOTO: ALL OVER ?? Et yakuza-medlem Kaoru Inoue (th.) holder engang i 80’erne aerbødigt afstand til sin boss.
FOTO: ALL OVER Et yakuza-medlem Kaoru Inoue (th.) holder engang i 80’erne aerbødigt afstand til sin boss.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark