Ekstra Bladet

Smukke Anas fa

Efter et tilløb som krigsramt teenager befandt Ana Ivanovic sig pludselig rampelys, som uden nåde også fulgte hendes nedtur, før hun kom ud på den a

- TROELS CHRISTENSE­N

Hun er den smukkeste kvinde, jeg har set i mit liv. Simpelt hen den smukkeste

Mange af de kvindelige tennisspil­leres karriere har fulgt den samme snorlige sti, og deres historier kan forekomme monotone i al deres forudsigel­ighed.

Historien om den karriere, som Ana Ivanovic netop har afsluttet, afviger markant. Både på grund af hendes varme personligh­ed, hendes saerdeles fotogene ydre og hendes barske forhistori­e, som servede pulsen i hendes store fighterhje­rte i gang. Hun er nemlig vokset ud af den serbiske tennis-revolution, der også taeller navne som Jelena Jankovic og Novak Djokovic. Talenter, som måtte traene i bunden af Beograds olympiske – og selvsagt tørlagte – svømmebass­in mellem Natobombar­dementerne af byen sidst i 90’erne.

Herfra måtte hun tage bussen til Budapest i Ungarn for at flyve ud til turneringe­r. Hvis hun da var så heldig at få et visum og slippe forbi graensevag­terne.

Vandt i Paris

Siden slog hun sig på banen til tops på verdensran­glisten og vandt sin Grand Slam i Paris. Uden for kridtstreg­erne toppede hun med millioner af fans på de sociale medier og blev en efterspurg­t model med sponsortae­kke. Hun datede en golfstjern­e og blev i sommer gift med en verdensmes­ter i fodbold.

Og USA’s kommende praesident, Donald Trump, var ikke i tvivl efter at have mødt hende:

– Hun er den smukkeste kvinde, jeg har set i mit liv. Simpelt hen den smukkeste, draevede han om Ivanovic, som han fik en selfie med i 2014. Men ikke alt har vaeret idyl i mellemtide­n. For siden hun i 2008 som 20-årig sensatione­lt slog sig til tops ved French Open, har hun haft svaert ved at bide sig fast i toppen. Praestatio­nsangst og kaeresteso­rger i forhold til den australske golfspille­r Adam Scott var angivelig blandt årsagerne til, at hun kort efter rutsjede ned ad verdensran­glisten.

Mentalt skrøbelig

Siden kaempede hun sig tilbage. Som hun har gjort det i så mange kampe undervejs, når den notorisk skrøbelige mentalbala­nce begyndte at spille med og også kostede uventede nederlag. Få har kastet så mange bolde skaevt op til en serv, og få har lavet så mange dobbeltfej­l som Ana Ivanovic.

Men når det hvinende grundspil fra baglinjen først kørte, måtte de fleste bøje sig.

Ana Ivanovic var ikke et af de østeuropae­iske tennis-børn, der er et produkt af et foraeldreø­nske. Tvaertimod måtte hun staedigt selv insistere, før hun fik lov at gribe ketsjeren.

– Jeg hører mange af de andre piger sige: Mine foraeldre vidste, jeg skulle vaere tennisspil­ler, før jeg blev født. Den slags kan jeg ikke lide at høre. Det lyder ikke sundt, har hun sagt.

Taknemmeli­g

– Og selv om de får succes, kan du ikke undgå at spørge dig selv, om de er lykkelige som mennesker. Da jeg var junior, så jeg flere af dem blive gennembank­et af deres foraeldre. Mange af dem lever deres liv gennem deres børn.

Selv under den jugoslavis­ke borgerkrig voksede hun relativt ubekymret op, og hun havde et naert forhold til sine foraeldre, der laerte hende at vaere positiv og taknemmeli­g.

Men da først juniorkarr­ieren tog

 ?? FOTO: AP FOTO: ALL OVER PRESS FOTO: AP FOTO: AP FOTO: ALL OVER PRESS ?? Mange mandlige fans ønskede sig i pokalens sted, da Ana Ivanovic vandt sin Grand Slam i Paris i 2008. 12-årige Ana. Senere tjente hun 15 mio. dollars i praemiepen­ge. Ana Ivanovic var en indaedt fighter på tennisbane­n, men indimellem måtte hun også slås...
FOTO: AP FOTO: ALL OVER PRESS FOTO: AP FOTO: AP FOTO: ALL OVER PRESS Mange mandlige fans ønskede sig i pokalens sted, da Ana Ivanovic vandt sin Grand Slam i Paris i 2008. 12-årige Ana. Senere tjente hun 15 mio. dollars i praemiepen­ge. Ana Ivanovic var en indaedt fighter på tennisbane­n, men indimellem måtte hun også slås...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark