Ekstra Bladet

Visse afgørelser var så idiotiske, at de naermest var komiske

- TEGNING: BO SECHER

at briters robusthed skyldes, at deres mad galvaniser­er dem.

Den ene sagsbehand­ler efter den anden går mere op i skemaer og formalia end i at hjaelpe den skikkelige Daniel, som aldrig før har vaeret i kløerne på sagsbehand­ler-regimet. Hele tiden truer kontoriuss­er med sanktioner i form af tabt støtte i et antal uger, hvis han protestere­r imod den umulige karrusel, han kører rundt

EN DAG

overvaerer Daniel, at en ung mor, Kate, kommer for sent til sin sagsbehand­ler, fordi hun er ny i byen og tog fejl af busruterne. Straffen er iskold fratagelse af bistandshj­aelp. Hun kaemper for at skaffe mad, tøj og sko til sine to børn og må selv sulte.

Daniel og Kate gør faelles sag. Men systemet kan de ikke vinde over. De kan højst appellere afvisninge­n af deres ansøgninge­r – og vente endeløst.

Efterhånde­n brydes Daniel og Kate ned. Der er hele tiden noget i vejen, så de ikke kan få deres ret. Visse sagsbehand­lere kan godt se, at den aeldre mand og den unge kvinde er fanget i en labyrint. Men regler og skemaer er regler og skemaer, og der kan ikke dispensere­s, for hvor ville systemet så vaere henne?

Jeg røber naeppe filmens pointe ved at konstatere, at det går Daniel og Kate ad helvede til. Selvfølgel­ig gør det dét.

Deres liv bliver ikke mere muntert af de slidte, grå og kolde miljøer, fattigfolk bor i. Så elendigt kan livet blive – selv for den, som har levet normalt og selvhjulpe­nt, men pludselig traenger til en hånd fra de offentlige kasser.

Der findes en talstaerk britisk underklass­e, som danske turister ikke kender

ligner danske Pia og Jørgen. Jeg har mødt en del af dem, når de i min tid som chefredakt­ør søgte Ekstra Bladets støtte mod urimelig sagsbehand­ling.

Ofte stillede folk med en skraemmend­e stor stak afslag, som må have vaeret dyrere at frembringe, end det ville have kostet at give folk deres retmaessig­e bistand. Visse afgørelser var så idiotiske, at de virkede tragikomis­ke. Jeg taenker på en mand, der havde mistet et ben og nu søgte tilskud til en invalidebi­l. Svaret var, at ansøgninge­n skulle granskes naermere. Herunder skulle det vurderes, om den etbenedes handikap var varigt! Han fik selvsagt sit tilskud den dag, historien stod i Ekstra Bladet.

Jeg taenkte dengang, at formulerin­gen måtte stamme fra en i saerklasse underfrank­eret sagsbehand­ler. Det kunne aldrig ske igen. Men nogle måneder senere henvendte anden laeser sig med praecis samme historie!

alene om at levere systemfejl. Den britiske version er blot nogle takker mere sølle. De sociale takster lavere end de danske. Boligerne mere nedslidte. Sikkerheds­folkene på socialkont­orerne mere afstumpede.

I områder, som ikke drager turister, findes der en talstaerk britisk underklass­e, som lever på et eksistensm­inimum, danskere ikke kender.

Det er ikke mindst dem, der stemte for britisk løsrivelse fra EU. Jeg tvivler på, de får et mindre komplicere­t liv ad den vej. Men det er let at forstå, at de tager chancen. For ringere kan det dårligt blive.

 ??  ?? DANMARK ER IKKE
DANMARK ER IKKE
 ??  ?? BRITISKE KATE OG DANIEL
BRITISKE KATE OG DANIEL
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark