Ekstra Bladet

Man kan ikke bare bruge pengene

-

Formanden for EuropaNaev­net, Anne Marie Meldgaard (S), er lodret uenig i kritikken af, at naevnet har udspillet sin rolle.

– Roger Buch udtaler sig om de gamle regler. Der har han fuldstaend­ig ret. Men vi har strammet meget op, og der er lavet nogle helt andre retningsli­njer for, hvad man må og ikke må. Altså, at man ikke må lave annoncer eller spare op til valgkampe. Man kan ikke bare – i dag – bruge pengene som driftsmidl­er.

– Men er der ryddet så behørigt op, så det, vi har set med DF, ikke kan ske igen?

– Helt sikkert. Naevnet arbejder ud fra den bekendtgør­else, der ligger. Men naevnet har mulighed for at lave nogle administra­tive stramninge­r, som jeg gik i gang med fra første dag, jeg satte mig i den her stol i 2012. De mere slappe regler gjaldt i den treårige periode fra 2011-2013, som I nu skriver om. Det er der strammet op på.

– Naevnet blev jo oprettet efter nejet i 1992. Hvorvidt er der overhovede­t behov for sådan et naevn, der kun er opstået, fordi befolkning­en sagde ’nej’ til EU?

– Jeg forstår godt, hvad du spørger om. Og det kan altid diskuteres. Jeg havde heller ikke selv de store tanker om Europa-Naevnet, da jeg var formand for Europa-udvalget i Folketinge­t. Men det er jo folkeoplys­ning det her. Og det er fantastisk gode og nuancerede arrangemen­ter. Og så kommer der nogle svipsere indimellem som det, vi er vidne til lige nu, som er mere eller mindre lødigt.

– Men hvorfor lige et Europanaev­n? Hvorfor ikke et socialnaev­n og et sundheds-naevn?

– Hvis vi ikke gav penge til nogle af de her arrangemen­ter, så når EU-stof jo aldrig, aldrig ud. Og det er nødvendigt, fordi det er langt fra borgerne i al almindelig­hed – bare se på stemmeproc­enterne til EU-valg, der er lave. Og EU er jo andet end krumme agurker og alt muligt andet.

– Er det ikke et problem, at ja-partierne får flere penge end nej-partierne?

– Det gør de bestemt ikke. De ansøgninge­r, der kommer ind, ligger på rent nej, rent ja og så til arrangemen­ter med både ja og nej repraesent­eret.

– Men partipulje­n er repraesent­eret efter partiernes størrelse. Er det ikke et problem?

– Ja, det er rigtigt. Men i de år, jeg har siddet som formand, har der ikke vaeret nogen som helst grund til at tro, at det har vaeret et problem.

 ?? FOTO: JESPER STORMLY HANSEN ?? Formanden for Europa-Naevnet, Anne Marie Meldgaard (S), mener, at der er strammet nok op på reglerne.
FOTO: JESPER STORMLY HANSEN Formanden for Europa-Naevnet, Anne Marie Meldgaard (S), mener, at der er strammet nok op på reglerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark