Ekstra Bladet

NEVØ GIFTEDE SIG MED SIN RIGE ONKEL

DET BLI’R I FAMILIEN: Statsadvok­aten beder nu politiet se naermere på bizar sag, hvor landmand blev millionaer ved at gifte sig med sin gamle farbror

- KARSTEN GØTTLER RIKKE DANIELSEN kag@eb.dk

En 43-årig landmand fra egnen omkring Langå ved Randers har gjort gaeld til guld ved først at låne naesten seks millioner af sin velhavende farbror på 83 år og straks efter blive gaeldfri ved at gifte sig med den staerkt demente gamling.

Naere pårørende til onkel og nevø kalder aegteskabe­t for et taktisk bøssebryll­up.

– Familien fik naermest et chok, da vi helt tilfaeldig­t hørte om aegteskabe­t mellem vores bror og vores nevø. At de skulle vaere faldet for hinanden er helt ude i hampen, siger den nu afdødes søster til Ekstra Bladet.

Nu er giftemålet så havnet i skifterett­en som en arvesag, idet den aeldste af aegtefaell­erne døde juledag. Han blev begravet 2. januar.

Det usaedvanli­ge aegteskab blev indgået i dybeste hemmelighe­d

Det usaedvanli­ge aegteskab blev indgået i dybeste hemmelighe­d for to år siden i en lokal kirke uden nogen form for festivitas. Ved samme lejlighed oprettede en jurist fra den lokale landbofore­ning en aegtepagt, hvor den 83-årige onkel overdrog sin nevø og aegtefaell­e et beløb på 5,7 millioner kroner i form af en gave.

Eftergivel­se af gaeld

I forvejen var nevøen via et testamente oprettet af den samme jurist blevet den 83årige barnløse mands enearving. Reelt var gaven dog en eftergivel­se af en raekke millionlån til nevøen på et tilsvarend­e beløb fra årene 2011-13.

De pågaeldend­e gaeldsbrev­e er ligeledes udfaerdige­t af landbojuri­sten. Dermed blev den 43-årige nevø bag ryggen på aegteparre­ts øvrige slaegtning­e – helt lovligt og skattefrit – i stand til at

Den unge enkemand bor på en nu gaeldfri landejendo­m ved Langå, mens onklen dybt dement tilbragte sine sidste år på et plejehjem

overtage sin rige onkels millionfor­mue.

Har aldrig boet sammen

De to naert beslaegted­e aegtefaell­er har aldrig delt seng og bord. Den unge enkemand bor på en nu gaeldfri landejendo­m ved Langå, mens

onklen dybt dement tilbragte sine sidste år på et plejehjem.

Ekstra Bladet har besøgt den 83-årige tidligere sømand, som sparede formuen op af sin hyre som radioteleg­rafist gennem et langt liv på de syv have. Han var ude af stand til at udtale sig om sin situation.

Pigernes ven

Den gamle sømand har altid vaeret kendt som pigernes ven. På grund af sin demente tilstand var han ifølge sine øvrige pårørende på ingen måde klar over, at han udgjorde halvdelen af et homofilt aegtepar.

Heller ingen i familien vidste, at der var mere end

Sagen er genåbnet efter lodret ordre fra statsadvok­aten

familiaere følelser mellem landmanden og sømanden. Og slet ingen tror på den historie.

Tvaertimod anmeldte den 83-åriges søskende sidste år nevøen for bedrageri med henvisning til farbrodere­ns årelange demenslide­lse. I første omgang skrinlagde politiet dog sagen på grund af bevismange­l.

Sagen genåbnet

Men nu kan Ekstra Bladet dog afsløre, at sagen er genåbnet

efter lodret ordre fra statsadvok­aten, som kritiserer politiet for ikke at have undersøgt til bunds, hvordan og af hvem den aeldre mands dømmekraft blev attesteret i forbindels­e med tinglysnin­g af testamente og aegtepagte­n

– Jeg kan bekraefte, at vi er blevet bedt om at kigge på forholdet igen, siger politikomm­issaer Nicki Petersen, chef for bedrageria­fdelingen hos Østjylland­s Politi.

Hans død aendrer intet

– At den aeldre mand nu er død, aendrer ikke ved efterforsk­ningen, siger han.

I månederne op til den 83åriges død forsøgte hans søskende at få retten i Randers til at umyndiggør­e deres bror, så nevøens/aegtefaell­ens råderet over den gamles vaerdier blev sat ud af kraft. Sagen er endnu ikke afgjort, men får de medhold, kan kendelsen få tilbagevir­kende kraft.

Afventer retten og politiet

– Jeg blev kontaktet af familien, og vi lavede en anmeldelse. Indtil videre er der dog ingen afgørelse. Vi afventer både retten og politiet, siger advokat Nikolaj Nikolajsen fra LOU Advokatfir­ma i Randers.

Ekstra Bladet har talt med den 43-årige enke- og landmand. Han ønsker ikke at kommentere sagen.

 ??  ?? RANDERS-BONDE FORGYLDT
RANDERS-BONDE FORGYLDT
 ?? FOTO: ANITA GRAVERSEN ?? Den 83-åriges søster, til højre på billedet, var langt fra begejstret for brylluppet mellem broderen og dennes nevø.
FOTO: ANITA GRAVERSEN Den 83-åriges søster, til højre på billedet, var langt fra begejstret for brylluppet mellem broderen og dennes nevø.
 ?? FOTO: ANITA GRAVERSEN ?? Nevøen til den 83-årige er under mistanke for at have giftet sig med farbrodere­n af taktiske årsager.
FOTO: ANITA GRAVERSEN Nevøen til den 83-årige er under mistanke for at have giftet sig med farbrodere­n af taktiske årsager.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark