Ekstra Bladet

Har fået et nyt livssyn

DE GLEMTE SUPERLIGA-STJERNER AREK ONYSZKO er med egne ord blevet en helt anden mand gennem de seneste seks år

-

WARSZAWA (Ekstra Bladet): På grund af sine helbredspr­oblemer har den tidligere topatlet ikke har fundet sig en stabil levevej, siden han tjente gode penge som profession­el fodboldspi­ller.

Et stressende job som spillerage­nt blev hurtigt lagt på hylden, og siden har rollen som målmandstr­aener vist sig at vaere for fysisk udfordrend­e for Onyszkos nyre.

Derfor har den tidligere Superliga-stjerne måtte nedskalere sin livsstil betragteli­gt. Understøtt­elsen fra den polske stat er nemlig ikke på det niveau, man kender i Danmark.

– I Polen får man ikke som sådan ydelser, når man er arbejdsløs. Der er i hvert fald opstillet en lang raekke krav for at få et meget lille beløb. Jeg får cirka 400 kroner om måneden fra den polske stat, siger Arek Onyszko, der dog kan glaede sig over, at man i Polen tager sig bedre af sine sportshelt­e end de arbejdsløs­e.

– Jeg var med til at vinde OL-sølv i 1992, og når man vinder en medalje for Polen til OL, får man penge af staten resten af livet. Sportsfolk har ofret meget af deres liv for at levere resultater for Polen, derfor får man en udbetaling af staten. Det er ikke et voldsomt beløb, men man kan overleve for det, siger Onyszko.

Fodbold-akademi

Ud over medaljepen­gene får Arek Onyszko økonomien til at haenge sammen ved hjaelp af håndsraekn­inger fra sin familie. Og så har han et mindre fodboldaka­demi for børn og unge, der drives i Onyszkos navn af kaeresten, Kasia.

I Polen får man ikke som sådan ydelser, når man er arbejdsløs

Arek Onyszko har haft alvorlige økonomiske problemer, siden han indstilled­e sin fodboldkar­riere på grund af nyresygdom­men.

– Polonia Warszawa stoppede med at betale mig, da man fandt ud af, hvor syg jeg reelt var. Dette på trods af, jeg havde kontrakt. Jeg hev klubben i retten, vandt sagen, og de skyldte mig et stort beløb, men i dag eksisterer klubben ikke laengere, og jeg har aldrig set de penge. I to år har jeg ikke tjent en krone, og det vil taere på de fleste menneskers økonomi, siger den forhenvaer­ende Superliga-målmand.

Der er ikke flere penge tilbage på kistebunde­n fra tiden som profil i Superligae­n, men den skrantende økonomi – Jeg ville inderst inde ønske, at flere personer syntes godt om personen Arek Onyszko og ville huske mig for at vaere en god målmand i Superligae­n, siger Arek Onyszko.

seks år. Sygdommen har aendret den tidligere så iltre personligh­ed.

– Jeg nyder at slappe af med min familie og ikke lave andet. Det kunne jeg aldrig have gjort på samme måde, da jeg var aktiv fodboldspi­ller. Jeg har fået et nyt livssyn, men jeg kan også se i bakspejlet, at mine dumme og irrationel­le beslutning­er

Jeg nyder at slappe af med min familie og ikke lave andet

ofte blev truffet, fordi jeg var syg. Allerede i OB-tiden fik jeg steroider mod sygdommen, og når jeg googler billeder af mig selv fra dengang,

kan jeg se, jeg ligner en sindssyg mand med store øjne og udfarende positur, siger Arek Onyszko og fortsaette­r:

– Jeg havde det ikke godt fysisk eller psykisk. Min kost var forkert, jeg manglede søvn og jeg havde affaldssto­ffer i kroppen. Jeg var ikke glad. Jeg kunne maerke, der var noget helt galt i min krop, og det kom desvaerre til at gå ud over andre mennesker. Mange er blevet sure og sårede over mine handlinger og meninger, og der er jeg ked af.

– Jeg ville inderst inde ønske, at flere personer syntes godt om personen Arek Onyszko og ville huske mig for at vaere en god målmand i Superligae­n.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark