Ekstra Bladet

TILBAGE PÅ HOVEDET

Arveligt hårtab: Pletvist hårtab: Tilfaeldig­t øget hårtab: Andre:

- Godt for: Plus: Minus: Godt for: Plus: Minus: Godt for: Plus: Minus: redaktione­n@eb.dk

måneder, er, at processen hører op, så man ikke taber yderligere hår, siger han.

Ifølge Lars Norlén egner hårtranspl­antation sig kun for en mindre gruppe maend. Man skal have tabt tilpas meget hår og have hele, skaldede partier, som samtidig ikke må vaere for store. Kort sagt gaelder det om at have mange ’donor-steder’ tilbage, men ikke for meget at daekke over.

Der findes flere sygdomme, som kan give hårtab, og den samme person kan have flere typer hårtab samtidigt. Det kan for eksempel vaere udløst af en eller anden form for medicinsk stress, som f.eks. en infektion. Derfor skal man aldrig teste en ny behandling, inden man ved med sikkerhed, hvad hårtabet skyldes.

Pengene ud ad vinduet

– Der må ikke vaere den mindste tvivl om, at det drejer sig om et almindelig­t mandligt hårtab, siger Lars Norlén.

Lars Norlén er skeptisk over for alle de tjenester, som tilbydes, ikke mindst på nettet, og som påstås at modvirke tyndt hår.

– At der tilbydes så mange forskellig­e varianter skyldes, at der er stor efterspørg­sel. Men det er ikke det samme, som at der er mange produkter, der virker.

Laserbehan­dling er f.eks. populaert i dag, men der findes ingen entydig dokumentat­ion for, at det skulle hjaelpe. Så det er sandsynlig­vis det samme som at kaste pengene ud ad vinduet, siger han. Den almindelig­ste form for hårtab, der egentlig hedder androgent hårtab. Det kaldes ofte blot mandligt hårtab, selv om det rammer både maend og kvinder. Håret falder af symmetrisk, ens på begge sider af hovedet.

Hos maend kan det begynde allerede før 20-års alderen. Først plejer der at opstå pletter ved siden af ’Tintin-totten’. Senere opstår en skaldet plet på issen, som bliver større og større. Hårkransen berøres ikke.

Hedder egentlig alopecia areata og skyldes en hudsygdom. Rammer først og fremmest personer med eksem. Håret falder af pletvist, og ofte kommer der mange pletter. For halvdelen kommer håret tilbage af sig selv. Ved alopecia universali­s forsvinder alt hår på hele kroppen. Også andre sygdomme kan give skaldede pletter.

Kan indtraeffe inden for tre-fire måneder efter svaer sygdom, hård slankekur eller stress. Som oftest kommer håret tilbage af sig selv.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark