Ekstra Bladet

Svanerne dør som fluer

- Kka@eb.dk VIDEOGRAB/NAESTVED NETAVIS VIDEOGRAB/NAESTVED NETAVIS

Da Naestved Netavis i går besøgte 'Dødens Mark', lå der sammenlagt hele 25 døde svaner. Ifølge profession­el jaeger og vildtpleje-rådgiver Jesper Schytte er der tale om knopsvaner – Danmarks nationalfu­gl.

Ifølge Jesper Schytte sover svanerne på fjorden, og om morgenen traekker de ind over land til de grønne marker med vinterafgr­øder for at spise. Sigtbarhed­en bestemmer, hvilken højde svanerne flyver i, og derfor rammer de højspaendi­ngsledning­erne i stort antal.

– Svanerne flyver i netop den højde, hvor de stadig har landekendi­ng. Kan de se ti meter ned, så flyver de i ti meters højde. Tågen og sigtbarhed­en bestemmer altså, i hvilken højde svanerne flyver. En svane flyver cirka 60 kilometer i timen, når den er oppe i fart. Den kan ikke nå at reagere på ledningern­e i dårligt sigtbarhed, forklarer Jesper Schytte.

Livsfarlig­t for svaner

Ifølge biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologi­sk Forening er markerne ved Dybsø Fjord ved Naestved på top ti over de steder i Danmark, hvor der dør flest fugle på grund af højspaendi­ngsledning­er. Knud Flensted oplyser også, at ca. en tredjedel af alle svaner i Danmark dør hvert år på grund af kollisione­r med de livsfarlig­e ledninger. Når svanerne skal lede efter føde, skal de flyve forbi en masse højspaendi­ngsledning­er, og det er livsfarlig­t for Danmarks nationalfu­gl. Det er ikke fedt at lege bøddel hver aften, når man kommer hjem, fortaeller en beboer.

 ??  ?? Livsfarlig­t
Livsfarlig­t
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark